Προθεσμία ως το Σάββατο για την προμήθεια των self test για το άνοιγμα των σχολείων

Τι ισχύει για εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς - Πως η κυβέρνηση «τζογάρει» με την υγεία...

Must Read

Ξεκινά από σήμερα και θα διαρκέσει ως και το Σάββατο (8 Ιανουαρίου), η προμήθεια των πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικών (self) τεστ από τα φαρμακεία, για τους μαθητές όλων των βαθμίδων (εμβολιασμένους και μη), καθώς και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, για τις ανάγκες των δυο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10 Ιανουαρίου έως και 21 Ιανουαρίου 2022.

Η χθεσινή απόφαση της Κυβέρνησης να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία την προσεχή Δευτέρα ορίζει ουσιαστικά ως μοναδικό έξτρα μέτρο, την πραγματοποίηση τριών self test μόνο την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας, γιατί άλλωστε, όπως είπε και ο Γιάννης Οικονόμου «τα παιδιά εντός σχολείου είναι πιο προστατευμένα απέναντι στη νόσηση»… Άρα ουδέν περισσότερο θα πράξει το Υπουργείο Παιδείας.

Διαβάστε ακόμα: Πυρ κατά ριπάς για τον τρόπο ανοίγματος των σχολείων: «Είναι αδιανόητο και εγκληματικό»

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση για τη διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ:

  • το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self- test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1).
  • ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
  • βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.
  • η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία θα γίνεται και κατά την αργία των Θεοφανίων, την Πέμπτη 6/1, από εφημερεύοντα φαρμακεία.
  • η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), η οποία αφορά μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες και από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19
  • οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δυο ράπιντ τεστ και ένα σελφ τεστ – όλα με δική τους επιβάρυνση – την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων και συγκεκριμένα το ραπιντ τεστ θα πρέπει πραγματοποιηθεί έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1) και της Παρασκευής (14/1) ενώ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και σελφ τεστ έως 24 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης (11/1). Από την δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να πραγματοποιούν δύο ράπιντ τεστ την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής εκάστης εβδομάδας.

Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Θυμίζουμε ότι, βάσει της κυβερνητικής ανακοίνωσης, τα σχολεία θα ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα με τρεις αλλαγές:

  1. όλοι οι μαθητές θα πρέπει, πλέον, να κάνουν τρία τεστ μέχρι να προσέλθουν στα σχολεία,
  2. κάθε εβδομάδα θα ισχύει η διενέργεια δύο self tests και για τους μαθητές και για τους καθηγητές και
  3. όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν καθημερινά τεστ, στην περίπτωση που εντοπιστεί κάποιο κρούσμα σε μαθητή στην τάξη τους.

Τζόγος με την υγεία

Το βεβιασμένο άνοιγμα των σχολείων υπό αυτόν τον τρόπο, φανερώνει το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση, η οποία δεν θέλει να πληρώνει ειδικές γονικές άδειες και τα έξοδα της τηλεκπαίδευσης, αλλά και την παντελή έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης περί της… νοσηρότητας που θα καθορίσει τις κυβερνητικές αποφάσεις (σ.σ. βλέποντας και κάνοντας).

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα παιδιά των Ελλήνων σαν πειραματόζωα, κυρίως για οικονομικούς λόγους – παρόλο που ισχυρίζεται ότι το κάνει για το… καλό τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This