Γενική αργία σήμερα: Κλειστά μαγαζιά, τράπεζες και υπηρεσίες – Το ωράριο των σούπερ μάρκετ

Ποιες επιχειρήσεις λειτουργούν - Πώς πληρώνονται όσοι εργαστούν

Must Read

Αργία και σήμερα Τετάρτη, 26/1, με αναστολή λειτουργίας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα». Τα σχολεία παραμένουν κλειστά όπως και οι τράπεζες, ενώ τα σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η αργία αφορά στις εξής περιφέρειες: Αττική, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Βοιωτία και Εύβοια.

Τι εξαιρείται της αργίας:

  • οι υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού
  • οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας
  • οι δημόσιες δομές υγείας
  • τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • υπηρεσίες, η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση του φαινομένου, κατά την κρίση του Προϊσταμένου της οικείας οργανικής μονάδας, που κοινοποιείται στους υπαλλήλους με κάθε πρόσφορο μέσο

Κλειστό λιανεμπόριο και τράπεζες

Αλλαγές στη λειτουργία των καταστημάτων θα ισχύσουν και για σήμερα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και τα τραπεζικά καταστήματα.

Το ωράριο των σούπερ μάρκετ

Τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων θα είναι ανοιχτά όπου είναι εφικτό και θα ισχύει ωράριο από τις 10:00 έως και τις 18:00.

Ποιες επιχειρήσεις θα είναι ανοιχτές

Ανοικτά θα είναι τα πρατήρια καυσίμων και τα φαρμακεία σύμφωνα με το κανονικό τους ωράριο και τον προγραμματισμό των εφημεριών τους.

Τι ισχύει στη γενική αργία

Σύμφωνα με όσα ισχύουν για τις ημέρες που είναι υποχρεωτική αργία, απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων. Επίσης δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται:

  • Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν
  • Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:
    α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του 2συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν
    β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν

Διαβάστε ακόμα:

Ο Θοδωρής Κολυδάς καταρρίπτει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς: «Ήξεραν ότι θα ξεκινούσε νωρίτερα η κακοκαιρία»

Μετά την ΕΜΥ, «άδειασε» τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και ο Καλλιάνος!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This