Ο EMA ενέκρινε το αντιικό χάπι της Pfizer για χρήση από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Συνιστάται για τη θεραπεία ενηλίκων που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης λόγω Covid-19

Must Read

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε μεν, αλλά υπό όρους, τη χρήση του Paxlovid, του αντιικού, δηλαδή, χαπιού της Pfizer, από τους πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το αντιικό χάπι της Pfizer συνιστάται για τη θεραπεία ενηλίκων που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης λόγω Covid-19, με τον EMA να προχωρά σήμερα Πέμπτη 27/1 στην έγκριση της διάθεσης του εν λόγω φαρμάκου στην Ε.Ε., την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να ενισχύσει το «οπλοστάσιό» της για να καταπολεμήσει την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον.

Με την συγκεκριμένη έγκριση μπορούν, πλέον, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να χρησιμοποιήσουν ευρέως το φάρμακο της Pfizer, αφού η ρυθμιστική αρχή εξέδωσε οδηγίες για την επείγουσα χρήση του στα τέλη του περασμένου έτους. Η Ιταλία, η Γερμανία και το Βέλγιο είναι μεταξύ των ελάχιστων χωρών της Ένωσης που έχουν προαγοράσει το Paxlovid, ενώ «πράσινο φως» για την κυκλοφορία της συγκεκριμένης θεραπείας έχουν δώσει οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, συγκεκριμένα, έχουν εγκρίνει από τον Δεκέμβριο τόσο τη χρήση του φαρμάκου της Merck, όσο και εκείνου της Pfizer, με το χάπι της Merck να τελεί υπό εξέταση και από τον ΕΜΑ, που, όμως, χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να το εγκρίνει για κυκλοφορία στην Ε.Ε., καθώς η εταιρεία αναθεώρησε τα δεδομένα των δοκιμών της τον Νοέμβριο.

Ποια η δράση του Paxlovid

Το Paxlovid είναι αντιικό φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα και μειώνει την ικανότητα του SARS-CoV-2 να πολλαπλασιάζεται στον οργανισμό. Η δραστική ουσία PF-07321332 αναστέλλει τη δραστηριότητα του ενζύμου που χρειάζεται για να πολλαπλασιαστεί ο ιός.

Το Paxlovid περιέχει χαμηλή δόση ριτοναβίρης (αναστολέας πρωτεάσης), η οποία επιβραδύνει τη διάσπαση του PF-07321332, επιτρέποντάς του να παραμείνει περισσότερο στο σώμα, σε επίπεδα που επηρεάζουν τον ιό. Το Paxlovid αναμένεται να μειώσει την ανάγκη νοσηλείας σε ασθενείς με Covid-19.

Η Pfizer υποστηρίζει ότι το χάπι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά 90% στην πρόληψη των νοσηλειών και θανάτων ασθενών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Το χάπι, με βάση τα επίσημα στοιχεία, διαθέτει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όταν λαμβάνεται στα πρώτα στάδια της νόσου. Πρόσφατα εργαστηριακά δεδομένα, μάλιστα, έδειξαν ότι το φάρμακο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του απέναντι στην υψηλής μεταδοτικότητας παραλλαγή Όμικρον.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This