Euroferry Olympia: Έλληνες οδηγοί φορτηγών διεκδικούν αποζημιώσεις – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τον εφιάλτη

Κορυφώνεται η αγωνία για τους 12 αγνοούμενους, σε εξέλιξη η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς

Must Read

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ολόκληρη η χώρα -και όχι μόνο- τις αγωνιώδεις προσπάθειες των διασωστών για τον εντοπισμό των 12 αγνοουμένων στο Euroferry Olympia, το πλοίο όπου χθες τα ξημερώματα ξέσπασε φωτιά, ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Ερεικούσας, στα ανοιχτά της Κέρκυρας.

Ο επίσημος αριθμός των αγνοουμένων αυξήθηκε σε 12 αφού το ένα από τα δύο άτομα που απεγκλωβίστηκαν από το γκαράζ του πλοίου, δεν ήταν στην επίσημη λίστα των επιβατών. Πρόκειται για Αφγανό, που επιβιβάστηκε προφανώς κρυφά στο πλοίο προκειμένου να καταφέρει να περάσει στην Ιταλία.

Η κατάσβεση του πλοίου συνεχίζεται αδιάκοπα, ωστόσο για την ώρα οι διασώστες δε μπορούν να μπουν μέσα. Ως εκ τούτου, η αγωνία έχει χτυπήσει «κόκκινο» για την ζωή των 12 ανθρώπων που εγκλωβίστησαν ανάμεσα στις φλόγες.

«Ακόμα και ειδική ψυχολόγος του Λιμενικού βρίσκεται κοντά στις οικογένειες των αγνοουμένων»

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ακόμα καίνε εστίες φωτιάς, και η κατάσβεση συνεχίζεται. Όταν αυτή ολοκληρωθεί το πλοίο θα ρυμουλκηθεί και θα ξεκινήσει η αντιρύπανση στο σημείο. Όπως είπε, κοντά στις οικογένειες των τριών Ελλήνων που είναι ανάμεσα στους αγνοούμενους βρίσκεται ακόμα και ειδικός ψυχολόγος.

«Από την πρώτη στιγμή υπήρξε άμεση και γιγαντιαία επιχείρηση μέσω του Λιμενικού Σώματος, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού με αποτέλεσμα να διασωθούν 280 επιβάτες και μέλη του πληρώματος και να μεταφερθούν με ασφάλεια στην Κέρκυρα. Αυτή την ώρα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των 12 αγνοουμένων. Ανάμεσά τους βρίσκονται και 3 Έλληνες, με τις οικογένειες των οποίων βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία. Ακόμα και ειδική ψυχολόγος του Λιμενικού βρίσκεται κοντά τους» σημείωσε, αναφέροντας πως ένας εκ των τριών Ελλήνων αγνοούμενων φέρεται να είναι κρητικής καταγωγής, αλλά όλοι διαμένουν στην Αθήνα.

Ο γιος του ενός από τους τρείς Έλληνες αγνοούμενους εξήγησε ότι δεν έχει κάποιο νεότερο για την κατάσταση. «Περιμένουμε να μιλήσουμε με το λιμεναρχείο της Κέρκυρας, να δούμε πως θα κινηθούμε, μόνο αυτό. Ο πατερας μου ειναι οδηγός φορτηγού, ταξίδευε συχνά τον τελευταίο χρόνο» είπε.

«Είχαμε μαζί μας ένα μωράκι»

Στην πρωινή εκπομπή του OPEN, μίλησε νωρίτερα ο Γιώργος Παρλαντζάς, οδηγός φορτηγού που απεγκλωβίστηκε από το φλεγόμενο πλοίο.

«Ήμουν μέσα στο φορτηγό και εγώ και πολλοί συνάδελφοι. Δεν γνωρίζω τους τρεις Έλληνες, που αγνοούνται. Μπορεί να τους ξέρω σαν φυσιογνωμίες, αλλά σαν όνομα δεν τους ξέρω. Την εταιρεία που δουλεύει ο ένας την γνωρίζω, αλλά όχι κάτι άλλο. Όταν χτύπησε ο συναγερμός ήμασταν στις καμπίνες. Δεν είχαμε κοιμηθεί καλά-καλά όταν μας ξύπνησαν. Μας μάζεψαν στο σταθμό συγκέντρωσης, βάλαμε σωσίβια για να εγκαταλείψουμε το πλοίο» είπε και συνέχισε: «Όταν μπήκαμε στην βάρκα, ήμασταν περίπου 30 άτομα. Είχαμε και ένα μωράκι δίπλα μας. Μας έδωσε κουράγιο ο κύριος που ήταν και στην φωτιά του 2014. Βλέπαμε το καράβι να καίγεται. Είμαστε καλά. Μπήκαμε στην θάλασσα και όλα τέλειωσαν».

Η περιγραφή ενός Ιταλού, μέλους του πληρώματος του «Euroferry Olympia» στην Corriere Della Sera για τις δραματικές στιγμές που βίωσαν προκαλούν ανατριχίλα. «Οι φλόγες ήταν τεράστιες, πιστεύω ότι η φωτιά εκδηλώθηκε σε εσωτερικό γκαράζ, όχι στο ανοικτό κατάστρωμα όπου υπήρχαν 28 φορτηγά, ειδάλλως θα είχε περιοριστεί καλύτερα. Εξαπλώθηκε τάχιστα. Ευτυχώς είμαστε καλά εκπαιδευμένοι και η εκκένωση ήταν γρήγορη και αποτελεσματική», λέει στην εφημερίδα ο Ιταλός, που εργάζεται εδώ και τέσσερα χρόνια στο Euroferry Olympia, στο χώρο του μηχανοστασίου.

Ο Ιταλός, που δεν θέλησε να αποκαλυφθεί το όνομά του, καθώς απαγορεύεται από τους όρους του συμβολαίου του με την πλοιοκτήτρια εταιρεία Grimaldi Group, μίλησε τηλεφωνικά από το ξενοδοχείο Cavalieri της Κέρκυρας, όπου έχει μεταφερθεί. «Τώρα βρίσκομαι στην Κέρκυρα, αλλά πρέπει να πάω να αγοράσω ρούχα. Η φωτιά κατέστρεψε τα πάντα. Θα πρέπει να βιαστώ, τα καταστήματα κλείνουν και πρέπει να αγοράσω κάτι για να φορέσω. Κάηκαν τα πάντα. Τουλάχιστον μιλάω με τους Ιταλούς, μέλη του πληρώματος, σερβιτόρους, καμαρότους, άνδρες και γυναίκες αξιωματικούς του πλοίου. Δεν είδα τον κυβερνήτη. Ένας από τους δικούς μας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για εισπνοή καπνού, αλλά νομίζω ότι είναι καλά» είπε.

Σε ερώτηση για το τι είναι αυτό που χαράχθηκε στην μνήμη του, ο Ιταλός απάντησε: «Τα πρόσωπα δύο πολύ μικρών παιδιών, που αναζητούσαν τους γονείς τους μέσα στο πλήθος. Το βλέμμα τους, όταν τους αντίκρισαν. Αλλά κι η αντίδραση των επιβατών όταν εγκαταλείψαμε το πλοίο και ήμασταν ασφαλείς μέσα στη σωσίβια λέμβο. Μας χειροκρότησαν».

Οι οδηγοί φορτηγών διεκδικούν αποζημιώσεις

Δέκα Ελληνες οδηγοί που ταξίδευαν με το πλοίο Euroferry Olympia θα κινηθούν νομικά, διεκδικώντας αποζημίωση από την εταιρεία Grimaldi. Σύμφωνα με δήλωση του δικηγόρου Βασίλη Νούλεζα, ο οποίος τους εκπροσωπεί, οι οδηγοί θα ζητήσουν αποζημίωση ανάλογη της βλάβης που έχουν υποστεί.

«Επικοινώνησαν μαζί μου περίπου δέκα Ελληνες οδηγοί φορτηγών που επέβαιναν στο πλοίο της εταιρείας Grimaldi, στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά. Ευτυχώς το εγκατέλειψαν έγκαιρα και επιβιβάστηκαν σε ένα πλοίο της Guardia della finanza που έπλεε κοντά και είναι σώοι.Τα φορτηγά κάηκαν ολοσχερώς. Φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας. Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα. Είναι σοκαρισμένοι» είπε ο δικηγόρος και συνέχισε: «Θα κινηθούμε νομικά εναντίον της εταιρείας ζητώντας αποζημίωση ανάλογη της βλάβης τους. Εχασαν περιουσίες και κόπους μιας ζωής. Θα κάνουμε όλες τις ενδεδειγμένες νομικές ενέργειες σε συνεργασία με τον δικηγόρο Mauro Masiello».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This