Απατεώνες εκβιάζουν χιλιάδες χρήστες διαδικτύου με «προσωπικά» βίντεο – Σε εξέλιξη εκτεταμένη ηλεκτρονική απάτη

Σκοπός των δραστών να φοβίσουν τα υποψήφια θύματα τους και να τους αποσπάσουν χρήματα

Must Read

Με καταιγίδα εκβιαστικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι θα αποκαλύψουν βίντεο με προσωπικές στιγμές επιτίθενται τις τελευταίες ημέρες άγνωστοι δράστες σε χιλιάδες Έλληνες χρήστες του διαδικτύου.

  • του Μάνου Μεϊμαράκη

Οι δράστες επιχειρούν από μολυσμένους λογαριασμούς email για να κρύψουν τα ηλεκτρονικά τους ίχνη.

Σε αυτά τα μηνύματα καλούν τα υποψήφια θύματα τους να καταθέσουν ποσά τα οποία κυμαίνονται από 1000 έως 1300 ευρώ σε λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων.

Για την ώρα όπως όλα δείχνουν, τουλάχιστον στην Ελλάδα η απάτη έχει αποτύχει παταγωδώς.

Το newsbreak.gr ερεύνησε περισσότερους από 15 λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων στους οποίους οι δράστες ζητούν από τα θύματα τους να πληρώσουν ώστε να μην αποκαλυφθούν τα εκβιαστικά βίντεο και πράγματι σε αυτούς τους λογαριασμούς ουδείς έχει προβεί σε κατάθεση του παραμικρού χρηματικού ποσού. Αυτό επιβεβαίωνει και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σχετιζόμενοι λογαριασμοί κρυπτονομισμάτων οι οποίοι ερευνήθηκαν

Εκατοντάδες πολίτες οι οποίοι έλαβαν αυτά τα εκβιαστικά μηνύματα δεν «τσίμπησαν».

Ενώ η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσα σε μόλις τρεις ημέρες έλαβε εκατοντάδες τηλεφωνήματα και emails με πληροφορίες από πολίτες με διάθεση να συνδράμουν στην έρευνα της υπηρεσίας και να αντιμετωπισθεί η απάτη.

Προς τον σκοπό αυτό εξεδόθη και σχετική ανακοίνωση από την υπηρεσία στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι αποδέκτες των εκβιαστικών μηνυμάτων είναι άτομα ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Σκοπός των δραστών, επισημαίνεται στην ανακοίνωση είναι να φοβίσουν τα υποψήφια θύματα τους και στη συνέχεια να τους αποσπάσουν χρήματα.

Οι λογαριασμοί που ερευνήθηκαν δεν εμφανίζουν καμία κατάθεση χρηματικού ποσού

«Σε βλέπω μέσα από την κάμερα σου»

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα οποία άρχισαν ξαφνικά να διανέμονται κατά χιλιάδες έφεραν τον εξής τίτλο: «Αυτή είναι μια τελευταία προειδοποίηση! Κινδυνεύουν τα δεδομένα σας! Η σύνδεση ήταν επιτυχής»

Στη συνέχεια οι απατεώνες αναφέρουν στους παραλήπτες ότι το σύστημά τους έχει παραβιαστεί από έναν ιό, έπειτα από επίσκεψεις σε σελίδες ενηλίκων κι ότι όλα τα δεδομένα έχουν ήδη αντιγραφεί στους διακομιστές τους.

Οι άγνωστοι δράστες ισχυρίζονται ότι έχουν τον πλήρη έλεγχο των υπολογιστών καθώς και ότι μπορούν να βλέπουν την οθόνη, να χρησιμοποιούν το μικρόφωνο και την κάμερα των συσκευών.

Στη συνέχεια αναφέρουν ότι μόνταραν βίντεο με τους παραλήπτες σε στιγμή κατά την οποία παρακολουθούσαν σελίδες πορνογραφικού περιεχομένου.

«Δεν νομίζω ότι αυτού του είδους το περιεχόμενο θα ήταν καλό για τη φήμη σας» τονίζουν.

Ακολούθως, ισχυρίζονται ότι έχουν απόλυτη πρόσβαση στις επαφές και στα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των υποψηφίων θυμάτων και ότι θα στείλουν το μονταρισμένο βίντεο από το email ή το messenger τους.

«Αν δεν θέλετε να αφήσετε να συμβεί αυτό, πρέπει να κάνετε ένα απλό βήμα. Απλά μεταφέρετε 1100 EUR (euros) στο bitcoin πορτοφόλι σας. Μετά την πληρωμή, θα αφαιρέσω το βίντεο και τον ιό από τη συσκευή μας. Μετά από αυτό, κανείς δεν θα σας ενοχλήσει ξανά. Εάν δεν λάβω πληρωμή μετά από αυτή την περίοδο, όλα τα δεδομένα και το βίντεό σας θα δημοσιοποιηθούν. Σας δίνω 2 εργάσιμες ημέρες».

Επίσης, προειδοποιούν τα υποψήφια θύματα τους ότι αν στείλουν το εκβιαστικό μήνυμα στην Αστυνομία, τα βίντεο θα δημοσιοποιοιηθούν αμέσως.

«Θα καταστρέψω τη φήμη σας για πάντα και όλα τα δεδομένα σας θα δημοσιοποιηθούν».

Τέλος, οι δράστες αναφέρουν ότι ακόμα και η αλλαγή κωδικών πρόσβασης σε λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν θα άλλαζε τίποτα, καθώς όλα τα δεδομένα βρίσκονται στους διακομιστές τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This