Στο «τραπέζι» η τέταρτη δόση για παιδιά και εφήβους – Ξεπεράσαμε τις 20.000.000 δόσεις!

218.869 οι «πλήρως» εμβολιασμένοι πολίτες που θεωρούνται ανεμβολίαστοι, καθώς δεν έχουν πραγματοποιήσει εγκαίρως την αναμνηστική δόση

Must Read

Η Επιτροπή Εμβολιασμού έχει εγκρίνει την τρίτη δόση σε παιδιά και εφήβους που ανήκουν στην κατηγορία των ανοσοκατεσταλμένων, τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, ενώ αξιολογεί τις περιπτώσεις που θα προβεί στη σύσταση της τέταρτης δόσης, καθώς η γνώση γύρω από τη φυσική ανοσία και τα εμβόλια διαρκώς εμπλουτίζεται.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τα παιδιά και οι έφηβοι 5-17 ετών που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή ή είναι στις ομάδες υψηλού κινδύνου συστήνεται να κάνουν τρίτη δόση, τονίζοντας ότι, λογικά, σύντομα θα γίνει σύσταση και για τέταρτη δόση εμβολιασμού.

Όπως, εξάλλου, ανέφερε στο πλαίσιο της αποψινής ενημέρωσης, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγονται από τη λοίμωξη μειώνονται από την πάροδο του χρόνου τόσο από τη φυσική νόσο όσο και από τα εμβόλια. Η διαδοχή λοίμωξης και εμβολιασμού, ή ανάποδα δημιουργεί την υβριδική ανοσία, ενώ υπενθύμισε ότι η προστασία κάθε ατόμου οικοδομείται και με τους δύο μηχανισμούς ανοσίας: της χημικής και της κυτταρικής. Είναι αυτά που παρέχουν μακρόχρονη ανοσία και ενισχύονται με τον εμβολιασμό.

Η ίδια θέλησε να υπενθυμίσει ότι τα κύτταρα μνήμης προστατεύουν ακόμα και όταν ο κύκλος αντισωμάτων παρουσιάζει πτώση και τόνισε ότι η παρουσία μεταλλάξεων απαιτεί τη συνεργασία και των δυο τύπων της ανοσίας. Η επιτροπή έχει δώσει οδηγίες για κάθε ανοσία, τονίζοντας ότι παίζει ρόλο πότε και αν νόσησε κάποιος, δηλαδή πριν ή μετά τον εμβολιασμό του.

Για βασικό εμβολιασμό το Novavax, κατάλληλο και για αναμνηστική δόση το Sanofi

Η κα Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε, πάντως, ότι ο τομέας των εμβολιασμών δεν επιδέχεται χαλάρωση. «Ο ολοκληρωμένος εμβολιασμός είναι όρος για επιστροφή στην κανονικότητα. Οι ανεμβολίαστοι μπορεί να σκέφτονται ότι το πρόβλημα βαίνει στη λύση χωρίς τη συμμετοχή τους. Είναι εσφαλμένη η σκέψη τους. Δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση επιδημικού κύματος. Να υπενθυμίσω ότι το πρωτεϊνικό εμβόλιο το Novavax συστήνεται για τον βασικό εμβολιασμό. Αναμένεται μετά από κάποιο διάστημα το εμβόλιο της Sanofi, το οποίο έχει δοκιμαστεί με στόχο να χρησιμοποιηθεί ως αναμνηστική δόση, ανεξάρτητα από τον τύπο του εμβολίου που έχει γίνει ο βασικός εμβολιασμός», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε πως μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί πάνω 20.000.000 δόσεις στη χώρα μας. Ειδικότερα, περισσότεροι από 7.837.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον 1 δόση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 74,6% επί του γενικού πληθυσμού και 84,3% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για άτομα που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον 1 δόση, είναι 74,9% του γενικού πληθυσμού και 85,4% του ενήλικού πληθυσμού.

Όσον αφορά στους 5.090.000 πολίτες που έχουν εμβολιαστεί «πλήρως», δηλαδή πέρασαν 7 μήνες από τις 2 δόσεις των mRNA ή 3 μήνες από τον εμβολιασμό τους με το μονοδοσικό της J&J, το 95,7% εξ αυτών εμβολιάστηκαν και με την αναμνηστική δόση, ήτοι 4.871.000 άτομα. Ως εκ τούτου, 218.869 άτομα (το 4,3% εξ αυτών) δεν έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση, μετά την παρέλευση του καθορισθέντος διαστήματος, κατά συνέπεια θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Πλήρως εμβολιασμένοι το 71,3% του γενικού πληθυσμού

Ο κος Θεμιστοκλέους ανέφερε επίσης ότι οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως είναι περισσότεροι από 7.500.000, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 71,3% του γενικού πληθυσμού και 80,3% του ενήλικου πληθυσμού, σημειώνοντας πως ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 71,4% του γενικού πληθυσμού και 82,5% του ενήλικου πληθυσμού.

Καταλήγοντας, τόνισε πως ακόμα δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση της ημέρας παράδοσης για το εμβόλιο της Novavax, και γι’ αυτό το λόγο δεν έχει ανοίξει η πλατφορμα για τα ραντεβού.

  • Παρακολουθήστε την αποψινή ενημέρωση από του Υπουργείο Παιδείας:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This