Με δάκρυα στα μάτια έφτασαν Ελλάδα οι πρώτοι πρόσφυγες από Ουκρανία – Χαρδαλιάς: «Πάντα με τη σωστή πλευρά της ιστορίας»

Έκτακτη Σύνοδος των ΥΠΑΜ της ΕΕ για να συντονίσουν τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία - Τι γίνεται στο πεδίο της μάχης

Must Read

Έλληνες ομογενείς και συγγενείς Ουκρανών που ζουν μόνιμα στη χώρα μας ήταν ανάμεσα στους πρώτους πρόσφυγες που έφτασαν σε Αθήνα (36 άτομα) και Θεσσαλονίκη, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν φτάσει στη Ρουμανία με τα πόδια (!!) και από κει τους παρέλαβε το λεωφορείο που τους μετέφερε στην Ελλάδα.

«Έχουμε φίλους στην Αριδαία. Ερχόμαστε χρόνια στην Ελλάδα. Οι φίλοι μας, είχαν την καλοσύνη να μας προτείνουν να μας φιλοξενήσουν για όσο χρειαστεί. Για εμάς, ήταν μονόδρομος η Ελλάδα και η Πέλλα», είπε χαρακτηριστικά η Αρίνα, ενώ οι περισσότεροι δήλωσαν συγκλονισμένοι για όσα συμβαίνουν και δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, περισσότεροι από 360.000 άνθρωποι φέρονται να έχουν αποχωρήσει από την Ουκρανία από το ξεκίνημα της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης.

https://youtu.be/KFw9qyHJ7hk

Χαρδαλιάς: «Mission accomplished»

«Η Ελλάδα πάντα με τη σωστή πλευρά της ιστορίας! Mission accomplished… (αποστολή εξετελέσθη… )». Αυτό έγραψε στα social media ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος συνόδευσε στην Πολωνία την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας της χώρας μας προς την Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, καθώς και στις όμορες χώρες, τη Μολδαβία και τη Σλοβακία, έπειτα από αίτημα που υποβλήθηκε μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, άμεσα πρόκειται να αναχωρήσουν φορτηγά προς την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Σλοβακία με υγειονομικό υλικό, ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό αλλά και είδη για τη φιλοξενία των προσφύγων.

«Η Ρωσία δεν ελέγχει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια»

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες ότι η Ρωσία έθεσε υπό τον έλεγχό της τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, μετέδωσε το Interfax Ukraine.

Την περασμένη εβδομάδα οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις εγκαταστάσεις του πρώην πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, όπου είχε σημειωθεί η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο.

«Η ΕΕ δεν θα εμπλακεί σε κλιμάκωση» – Συζήτηση για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ – Έκτακτη Σύνοδος των ΥΠΑΜ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ δεν θα εμπλακεί σε κλιμάκωση μετά την κίνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει σε συναγερμό τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις χθες. «Δεν πρόκειται να συνεχίσουμε με αυτή την κλιμάκωση», δήλωσε ο Μπορέλ στο BBC Radio 4 αλλά και σε ισπανικά ΜΜΕ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, δήλωσε στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFM, ότι θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ: «Αυτή είναι μια συζήτηση η οποία, όπως και να έχει, θα πραγματοποιηθεί. Η ΕΕ έχει ήδη μια “πολύ ισχυρή” συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία, η οποία μπορεί να εμβαθυνθεί».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Πράγματι εν καιρώ [θα] ανήκει σε εμάς. Είναι χώρα που ανήκει ανάμεσά μας και θέλουμε να ενταχθεί».

Οι Υπουργοί Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέρχονται με τηλεδιάσκεψη για να συντονίσουν την στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, αφού η ΕΕ αποφάσισε για πρώτη φορά κοινή χρηματοδότηση για την προμήθεια και αποστολή όπλων στο Κίεβο, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Θα συζητήσουμε περαιτέρω επείγουσες ανάγκες και θα συντονίσουμε την υποστήριξή μας, με την βοήθεια του συστήματος προμηθειών υπό την διαχείριση του στρατιωτικού στελεχικού δυναμικού της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο Μπορέλ.

Η Λετονία επιτρέπει στους πολίτες της να πολεμήσουν στην Ουκρανία!

Το κοινοβούλιο της Λετονίας ψήφισε ομόφωνα σήμερα να επιτραπεί στους πολίτες της να πολεμήσουν στην Ουκρανία αν προτίθενται, αναφέρει το κοινοβούλιο σε ανακοίνωσή του.

«Οι πολίτες μας που θέλουν να υποστηρίξουν την Ουκρανία και να πάνε εθελοντές να υπηρετήσουν εκεί για να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και την κοινή μας ασφάλεια θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν», δήλωσε ο Γιούρις Ρανκάνις, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας, Εσωτερικών Υποθέσεων και Πρόληψης της Διαφθοράς.

Προσωρινή απενεργοποίηση μερικών χαρτών της Google Maps στην Ουκρανία

H Google της Alphabet Inc επιβεβαίωσε χθες ότι απενεργοποίησε προσωρινά μερικούς χάρτες της Google Maps για την Ουκρανία, καθώς προσφέρουν πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την κίνηση στους δρόμους, αλλά και αναφορικά με την παρουσία του κόσμου σε διάφορες περιοχές.

Η εταιρία ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην ενέργεια αυτή για την απενεργοποίηση του φίλτρου της κίνησης στους δρόμους που προσφέρει η Google Maps, αλλά και της παροχής πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο για την παρουσία του κόσμου σε πολυσύχναστα σημεία, όπως πολυκαταστήματα ή εστιατόρια της Ουκρανίας για την ασφάλεια των τοπικών κοινοτήτων στη χώρα, έπειτα από σχετικές διαβουλεύσεις που είχε με τις πηγές της πληροφόρησης που λαμβάνει, συμπεριλαμβανομένων και των περιφερειακών αρχών.

Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένης της Google, έχουν ανακοινώσει ότι λαμβάνουν νέα μέτρα για την προστασία της ασφάλειας των χρηστών στην περιοχή.

Οι υπηρεσίες του διαδικτύου, αλλά και σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιούνται από ερευνητές που παρακολουθούν τις δραστηριότητες γύρω από τις πολεμικές επιχειρήσεις.

Ένας καθηγητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Middlebury στην Καλιφόρνια δήλωσε ότι οι εφαρμογές των Google Maps τον βοήθησαν να ιχνηλατήσει «αυξημένη κυκλοφορία στους δρόμους», η οποία αφορούσε στην κίνηση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων προς τα σύνορα, μερικές ώρες πριν από την ανακοίνωση της επιχείρισης από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ρωσικός στρατός: Οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν ελεύθερα το Κίεβο

Ο στρατός της Ρωσίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν “ελεύθερα” το Κίεβο, πρωτεύουσα της Ουκρανίας, κατηγορώντας παράλληλα τις ουκρανικές αρχές ότι τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες.

«Όλοι οι άμαχοι της πόλης μπορούν να εγκαταλείψουν την ουκρανική πρωτεύουσα ελεύθερα μέσω του αυτοκινητόδρομου Κίεβο- Βασίλκιβ στο νοτιοδυτικό τμήμα του Κιέβου», δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείο Άμυνας μιλώντας στην τηλεόραση, ο οποίος παράλληλα δήλωσε ότι η Ρωσία έχει «την αεροπορική υπεροχή σε όλη την Ουκρανία», κατά την πέμπτη ημέρα της επιχείρησης.

Ο ίδιος κατηγόρησε τις αρχές του Κιέβου, που έχουν ζητήσει από τους κατοίκους της ουκρανικής πρωτεύουσας να παραμείνουν στα σπίτια τους, ότι τους χρησιμοποιούν «σαν ανθρώπινες ασπίδες» μπροστά στα ρωσικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με τον Κονατσένκοφ, η πόλη βρίσκεται στα χέρια «πλιατσικολόγων, ληστών και εθνικιστών» τους οποίους έχουν εξοπλίσει οι αρχές.

Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις πόλεις Μπερντιάνσκ και Ενερχοντάρ στην περιοχή Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπως και την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, μετέδωσε σήμερα το Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Το προσωπικό του πυρηνικού σταθμού συνεχίζει το έργο συντήρησης των εγκαταστάσεων», επεσήμανε ο Κονατσένκοφ τονίζοντας ότι «η ακτινοβολία υποβάθρου βρίσκεται στα κανονικά επίπεδα».

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This