Αθανάσιος Μποζίνης για τον πόλεμο: «Η επόμενη ημέρα θα δημιουργήσει νέες παγκόσμιες απειλές και κινδύνους»

Must Read

«Πόλεμο ασφυξίας» χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, ο διεθνολόγος και επίκουρος καθηγητής Παγκόσμιας Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αθανάσιος Μποζίνης, παραθέτοντας την άποψή του πως οι μάχες δε θα κρατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα.

Ο ίδιος σημειώνει παράλληλα ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αυτήν τη στιγμή γίνονται περισσότερο για να δημιουργηθεί μία εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι οι δύο πλευρές συζητούν και όχι για να επιτευχθεί κάποια συμφωνία.

«Βλέπουμε ότι ο Πούτιν αποφάσισε να διεξάγει πόλεμο ασφυξίας και εκτιμώ ότι θα αποφύγει αυτήν τη στιγμή να προχωρήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Ξέρει ότι διακυβεύεται το προσωπικό του γόητρο, όσο και αυτό της Ρωσίας. Θα προχωρήσεις σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, όταν θα έχει επικρατήσει στρατιωτικά και θα έχει τον πρώτο λόγο. Από την άλλη πλευρά ούτε ο Ζελένσκι θέλει διαπραγματεύσεις, διότι θέλει να δείξει ότι αμύνεται σωστά. Αυτήν τη στιγμή ουσιαστικές διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν, διότι και οι δύο πλευρές θεωρούν τον εαυτό τους κερδισμένο. Μόνο όταν θα είναι ολοφάνερο ότι κάποιος από τους δύο είναι κερδισμένος, θα καθίσουν ουσιαστικά οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τονίζει ο κ. Μποζίνης.

Η επόμενη ημέρα

Ο κ. Μποζίνης αναφερόμενος στην επόμενη μέρα κάνει λόγο για μία τελείως διαφορετική κατάσταση, σε σύγκριση με αυτήν που ξέραμε μέχρι τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και πολύ δύσκολη για την ανθρωπότητα.

Όπως υποστηρίζει, αναμένεται να ξεκινήσει μία παγκόσμια κούρσα εξοπλισμών με νέα και πιο έξυπνα συμβατικά όπλα, μια και οι χώρες βλέπουν πλέον ότι η στρατιωτική ισχύς υπερτερεί του διεθνούς δικαίου και άρα αυτή η ισχύς είναι ο μόνος τρόπος, για να αντιμετωπίσει ένα κράτος μια απειλή. «Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένας νέος διπολικός κόσμος, δύο καινούργια μπλοκ. Από τη μία πλευρά θα είναι το δυτικό, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ και από την άλλη το ανατολικό, δηλαδή η Ρωσία προφανώς μαζί με την Κίνα και την Ινδία. Το κάθε ένα από αυτά τα δύο μπλοκ θα έχει και τα κράτη δορυφόρους του. Πολύ πιθανή είναι και μία παγκόσμια οικονομική κρίση, ιδίως στους τομείς των τροφίμων, της ενέργειας και του εμπορίου, αφού προς αυτήν την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο θα παίξει και η πανδημία του κορονοϊού», σημειώνει.

Εξηγεί δε, ότι θα υπάρχει ο φόβος ενός πυρηνικού ολέθρου, ο οποίος θα χρησιμοποιείται, όταν θα υπάρχει απειλή για την άμυνα ενός κράτους με πυρηνικά όπλα, ενώ ένας ενδεχόμενος μεγάλος πόλεμος θα διεξαχθεί ψηφιακά, στον κυβερνοχώρο και με ρομποτικές μηχανές. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπει έναν παγκόσμιο ανταγωνισμό, σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στις πηγές εφοδιασμού πρώτων υλών, ενέργειας και νέων τεχνολογιών, καθώς και μία νέα προσέγγιση των όρων εθνικής ασφάλειας κατά το δοκούν και σε βάρος του διεθνούς δικαίου.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υιοθετήσει νέες στρατηγικές για να μπορεί να διασφαλίσει την εθνική αυτονομία και την ασφάλεια των κρατών μελών της, ενώ μεγάλο έδαφος θα βρει η ψηφιακή προπαγάνδα, αφού θα διεξάγεται “πόλεμος” στα social media και σε άλλους ψηφιακούς διαύλους. Τέλος, βλέπω μία επιβράδυνση της οικονομικής παγκοσμιοποίησης. Δυστυχώς, η επόμενη ημέρα θα δημιουργήσει νέες παγκόσμιες απειλές και κινδύνους. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ακόμα και ένα βιολογικό πόλεμο ή μια νέα βιολογική απειλή. Θεωρώ ότι τα κράτη θα πρέπει να χαράξουν νέες στρατηγικές, οι οποίες να δημιουργούν το υπόβαθρο, ώστε να αντιμετωπίζονται οι απειλές. Η χώρα μας πρέπει να είναι προετοιμασμένη για τυχόν νέους κινδύνους και υβριδικές απειλές», καταλήγει.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This