Πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας: «Παρακινδυνευμένη η πρόβλεψη για τερματισμό της πανδημίας»

«Η χρονική στιγμή μετάπτωσης της πανδημίας στην ενδημική φάση, δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί»

Must Read

Παρακινδυνευμένη χαρακτήρισε την πιθανή πρόβλεψη για τον τερματισμό της πανδημίας η πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας και πνευμονολόγος στο νοσοκομείο «Σωτηρία», Δρ. Σταματούλα Τσικρικά, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί η χρονική στιγμή μετάπτωσης του κορωνοϊού στην ενδημική φάση.

«Μπαίνοντας στην Σαρακοστή και με το βλέμμα στραμμένο στο Πάσχα, η ευχή όλων μας είναι να ‘καθαρίσουμε’ όσο πιο σύντομα από τον κορωνοϊό, που μετρά εκατομμύρια απώλειες σε ανθρώπινες ζωές σε ολόκληρο τον κόσμο. Να μπορέσουμε να αγκαλιαστούμε και να φιληθούμε όπως δυο χρόνια πριν, να απαλλαχθούμε από τις μάσκες και τα αντισηπτικά και η καθημερινότητα μας να επανέλθει στους ρυθμούς της προ covid εποχής», αναφέρει η κ. Τσικρικά.

Αναρωτήθηκε δε, μήπως μοιάζει με ουτοπικός ή «ενδημική αυταπάτη» ο ευσεβής πόθος μας να ξεμπερδεύουμε γρήγορα από τον κορωνοϊό όταν οι επιδημιολογικοί δείκτες εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και η ανησυχία για εμφάνιση νέων μεταλλάξεων προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα. «Άραγε, πόσο εφικτές και αληθείς μπορεί να είναι οι προβλέψεις για το τέλος της πανδημίας τη δεδομένη χρονική στιγμή;», διερωτήθηκε η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας.

«Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα κατάφερε για πρώτη φορά να ενώσει τις δυνάμεις της»

Η κ. Τσικρικά τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο γνώσης και θεραπευτικής αντιμετώπισης που ήμασταν όταν πρωτοεμφανίστηκε ο ιός. «Η συμβολή των έγκριτων δημοσιευμένων ερευνών, των εξειδικευμένων γνώσεων και των αθροιστικών νικών της επιστήμης, βασισμένες στη μάχη και θυσιαστική προσφορά των επαγγελματιών υγείας δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν. Ήδη από τις αρχές του 2020, η παγκόσμια ιατρική κοινότητα κατάφερε για πρώτη φορά να επικεντρωθεί και να ενώσει τις δυνάμεις αποκλειστικά σε ένα νόσημα, με αποτέλεσμα να ταυτοποιηθεί ταχύτατα η γενετική αλληλουχία του κορωνοϊού και να ακολουθήσει η μαζική παραγωγή και διάθεση των εμβολίων. Επιπρόσθετα, με την πρόοδο της έρευνας σε λίγους μήνες, προστέθηκαν νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα και αντιϊικά σκευάσματα ικανά και αποτελεσματικά να δράσουν έναντι του ιού» σημείωσε.

Μάλιστα, εξήγησε πως είναι απόλυτα κατανοητό ότι η καθημερινή ζωή δεν δύναται να συνεχίσει με συνεχείς περιορισμούς και απαγορεύσεις, με δεδομένο ότι οι ψυχικές, κοινωνικοοικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις, είναι ιδιαίτερα επώδυνες και τρομερά απρόβλεπτες. «Ήδη, χώρες της Ευρώπης, εκτιμώντας τη μικρότερη σοβαρότητα νόσησης από την παραλλαγή Όμικρον, αλλά κυρίως στηριζόμενες στα υψηλότατα ποσοστά εμβολιασμού, τόσο του γενικού πληθυσμού, όσο και των ευπαθών και ευαίσθητών ομάδων, άρουν σταδιακά τα μέτρα, με πρώτο την αποδέσμευση από τη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους» επισήμανε.

«Η χρονική στιγμή μετάπτωσης της πανδημίας στην ενδημική φάση, δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί»

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας και πνευμονολόγος στο νοσοκομείο «Σωτηρία» υποστήριξε πως η χρονική στιγμή μετάπτωσης της πανδημίας στην ενδημική φάση, δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, ενώ χαρακτήρισε παρακινδυνευμένη την πιθανή πρόβλεψη για τον τερματισμό της.

Παρόλα αυτά, σημειώνει, πως η χάραξη και ο σχεδιασμός συγκεκριμένων δράσεων που θα οριοθετούν την επόμενη φάση της πανδημίας, οφείλουν να είναι παγκόσμια υγειονομική προτεραιότητα τόσο για τις πολιτειακές ηγεσίες υγείας, όσο και για τους παγκόσμιους οργανισμούς. «Η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών στη διαχείριση κρίσεων, η επάνδρωση με εξειδικευμένο προσωπικό των δημοσίων συστημάτων υγείας, η ενισχυτική δόση εμβολιασμού, η εφαρμογή προγραμμάτων κατ’ οίκον θεραπείας, η απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε κατάλληλες θεραπείες, η εξασφάλιση ποιοτικού αέρα σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και η διάθεση εύκολων και με χαμηλού κόστους διαγνωστικών τεστ, αποτελούν μια σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση του οραματισμού της λύσης της πανδημίας» κατέληξε η κ. Τσικρικά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This