Μοιρολόγια της Ρούμελης από την Φιλιώ για το «αντίο» στον Γιώργο Τζαμάρα

Must Read

Δάκρυσαν και οι πέτρες στο τελευταίο αντίο ενός από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές της Ρούμελης κι όλης της Ελλάδας του Γιώργου Τζαμάρα ο οποίος θεωρούνταν μοναδικός ερμηνευτής στα παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια. Στην τελευταία του κατοικία στο χωριό Δομοκός παρούσα και η επί χρόνια συνεργάτιδά του Φιλιώ Πυργάκη η οποία ερμηνεύοντας δύο μοιρολόγια της Ρούμελης έκανε το πλήθος να κλαίει με σπαραγμούς για τον σπουδαίο καλλιτέχνη. Να θυμίσουμε πως η μεγάλη τραγουδίστρια αντιμετωπίζει εδώ και δέκα χρόνια με θάρρος τον καρκίνο ενώ είχε μιλήσει στον υπογράφοντα δημόσια πριν έναν χρόνο για το θέμα της υγείας της.

Ο Γιώργος Τζαμάρας ήταν το «αηδόνι του δημοτικού τραγουδιού» σύμφωνα με τους χιλιάδες θαυμαστές του, που δεν έχαναν εμφάνισή του όπου κι αν βρισκόταν. Γεννημένος το 1936 στη Μαντασιά Φθιώτιδας μπήκε στη δουλειά από μικρός παίζοντας ακορτεόν και τραγουδώντας, κοντά στον αδερφό του που έπαιζε κλαρίνο. Όταν κάποια στιγμή τον άκουσε ο Παναγιώτης Κοκοντίνης του πρότεινε να κατέβει στην Αθήνα να γράψει ένα δίσκο. Κατέβηκε το 1961 και έγραψε το τραγούδι: «Τα ορφανά δε χαίρονται». Στη συνέχεια ηχογράφησε κι άλλα τραγούδια σε δίσκους των 33 , 45, 78 στροφών και σε όλους τους τύπους που ακολούθησαν αργότερα [LP, κασέτες, cd]. Ηχογράφησε συνολικά 400 περίπου τραγούδια, αρκετά από τα οποία έγιναν επιτυχίες.Δούλεψε σε όλα σχεδόν τα κέντρα της Αθήνας που πρόσφεραν δημοτική μουσική και συνεργάστηκε με όλους τους μουσικούς και τραγουδιστές της παραδοσιακής ορχήστρας. Για κάποιο διάστημα τραγούδησε και στη Θεσσαλονίκη. Όργωσε όλη τη Στερεά Ελλάδα τραγουδώντας στα πανηγύρια και στις εκδηλώσεις εισπράττοντας την αγάπη του κόσμου για τον μοναδικό τρόπο που έλεγε τα τραγούδια, ειδικά τα καμπίσια.

https://www.youtube.com/watch?v=u6Xseem2kyo&fbclid=IwAR2STkDHmy-5Ja2WUqYc-dcJVvHldTVihdfzc6GiwhMIrbuSSuH055_e-NE

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This