Εξαϋλώθηκε το εργοστάσιο στα Γρεβενά μετά την έκρηξη – Βρήκαν ανθρώπινα μέλη οι πυροτεχνουργοί

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΤΕΚ - «Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή όσο ο σεισμός του 1995…»

Must Read

Καμία ελπίδα δεν υπάρχει όπως όλα δείχνουν για την ανεύρεση επιζώντων μετά την πρωτοφανή τραγωδία που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας σε εργοστάσιο παρασκευής εκρηκτικών υλών στα Γρεβενά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άνδρες της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ. που πραγματοποίησαν έρευνες στον χώρο του εργοστασίου και στην γύρω περιοχή, βρήκαν εκτός από χαλάσματα και ανθρώπινα μέλη τα οποία ανήκουν στους τρεις εργάτες που θεωρούνται αγνοούμενοι.

Στο σημείο έφτασαν δύο ομάδες της ΕΜΑΚ από τα Ιωάννινα και την Λάρισα προκειμένου να συνδράμουν στις έρευνες και σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή της Πυροσβεστικής αρχιπύραχο Σωτήριο Κορέλλα που μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ για να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι έρευνες στο σημείο της έκρηξης από τα κλιμάκια της ΕΜΑΚ χρειάζεται προηγουμένως να ελεγχθεί ο χώρος για υπολείμματα εκρηκτικής ύλης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το κλιμάκιο πυροτεχνουργών της αστυνομίας από την Θεσσαλονίκη μόλις έφτασε στο χώρο του εργοστασίου για να «χτενίσει» το συγκεκριμένο χώρο της έκρηξης «όταν, μας δώσουν το πράσινο φως θα εισέλθουν για έρευνα στο σημείο οι άνδρες της ΕΜΑΚ».

Σύμφωνα με τον Αρχιπύραχο η καταστροφή του κτιρίου παραγωγής είναι ολοκληρωτική αφού ένας κτιριακός χώρος μισού στρέμματος έχει εξαφανισθεί ενώ κομμάτια από σίδερο και μπετόν έχουν εκσφενδονιστεί στα γύρω χωράφια της περιοχής.

Σε ότι αφορά τα αίτια της έκρηξης και στο εάν η εταιρία ακολουθούσε τις οδηγίες πυρασφάλειας που ορίζουν οι κανονισμοί ο κ. Κορέλλας δήλωσε ότι όλα αυτά θα ερευνηθούν από ειδικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής που έχει αναλάβει το έργο της προανάκρισης.

Το κυρίως κτίριο που γινόταν η παραγωγή των εκρηκτικών για λόγους ασφαλείας ήταν σαν «βυθισμένο» στο έδαφος αφού εκτός από την κύρια είσοδο όλες του οι επιφάνειες καλυπτόταν από αναχώματα ύψους πολλών μέτρων.

Οι αποθηκευτικοί χώροι του εργοστασίου εκτός από υλικές ζημιές δεν αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς οι ποσότητες εκρηκτικών ή της αμμωνίας που είναι αποθηκευμένοι δεν δημιουργούν κάποιο κίνδυνο.

Με ανακοίνωσή της η εταιρία ΕΛΤΕΚ αναφέρει ότι τα αίτια της τραγωδίας είναι άγνωστα μέχρι στιγμής:

«Η ΕΛΤΕΚ ενημερώνει ότι σήμερα, στις 21/3/22 και ώρα 08:45 περίπου, συνέβη σοβαρό ατύχημα στη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου μας στα Γρεβενά, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Το εργοστάσιο λειτουργούσε καθόλα νόμιμα, τηρώντας πλήρως όλες τις προβλέψεις ασφαλείας της νομοθεσίας. Η εταιρεία ενεργοποίησε άμεσα σχέδιο διαχείρισης και αντιμετώπισης του συμβάντος και ήρθε σε άμεση επικοινωνία με τις αρχές. Αυτή τη στιγμή, επιβεβαιώνεται ότι υπάρχουν τρεις αγνοούμενοι συνάδελφοι. Στην παρούσα φάση, όλες οι ενέργειες και οι σκέψεις μας είναι στους συναδέλφους μας και τις οικογένειές τους, με τις οποίες η εταιρεία έχει ήδη επικοινωνήσει.

Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές για τη διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος. Η εταιρεία θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση μόλις έχει περισσότερη πληροφόρηση για το συμβάν».

«Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή όσο ο σεισμός του 1995…»

Ο κ.Δημήτρης Παλέγκας κάτοικος της Ιτέας Γρεβενών ανάφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι «η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή και νοιώσαμε την γη και τα σπίτια μας να ταρακουνιούνται όπως στον σεισμό του 1995…».

Μίλησε για ένα τεράστιο σύννεφο καπνού που υψώθηκε εκατοντάδες μέτρα πάνω από το έδαφος κι ότι τα γύρω χωράφια σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων από την περίφραξη του εργοστασίου έχουν γεμίσει με κομμάτια από μπετόν και σίδερα που προέρχονται τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Ο δήμαρχος Γρεβενών κ Γιώργος Δασταμάνης δήλωσε ότι η έκρηξη ακούστηκε και μέσα στην πόλη ενώ ο ήχος της έφτασε έως τον Δήμο Δεσκάτης Γρεβενών και στην Αιανή Κοζάνης. Ορισμένες εγκαταστάσεις του εργοστασίου που παρήγαγε εκρηκτικές ύλες για λόγους ασφαλείας είναι κάτω από το έδαφος ενώ σύμφωνα με τον αξιωματικό της πυροσβεστικής που βρίσκεται στο σημείο «το εργοστάσιο έχει μετατραπεί σε μια άφορφη μάζα από μπάζα και σίδερα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This