Διακοπή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης της COSCO-ΟΛΠ ζητούν κάτοικοι του Πειραιά

Μετά την απόφαση του ΣτΕ που μπλοκάρει τα έργα επέκτασης του λιμανιού

Must Read

Αίτημα διακοπής της χρηματοδότησης των έργων των Κινέζων της COSCO για την επέκταση του επιβατηγού λιμανιού του Πειραιά, ζητούν κάτοικοι της περιοχής με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο μπλόκαρε το Master Plan των εργασιών.

Το Παρατηρητήριο Πειραϊκής έστειλε χθες σχετικό έγγραφο στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβλέπουν τις χρηματοδοτήσεις των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ζητώντας την διακοπή της χρηματοδότησης των έργων για την επέκταση του νότιου προβλήτα και την αποένταξή του από το ΕΣΠΑ.

Επίσης, ζητά την αναλυτική κατάσταση των δόσεων που εκταμιεύτηκαν προς την κατασκευάστρια εταιρεία μέσω των ΕΣΠΑ και της Περιφέρειας Αττικής κατά το δίμηνο 20 Δεκεμβρίου 2020 – 21 Φεβρουαρίου 2021, περίοδο κατά την οποία είχε εκδοθεί δικαστική απόφαση από το Πρωτοδικείο Πειραιά 16-12-2020, που προέβλεπε «πάγωμα» όλων των εργασιών στη Νότια επέκταση του λιμένα κρουαζιέρας.

Όπως καταγγέλλει το Παρατηρητήριο, μετά την ακύρωση των αδειών που είχαν εκδοθεί για το έργο της επέκτασης του νότιου προβλήτα –Λιμάνι στην Πειραϊκή, προκύπτουν θέματα που αφορούν την εκταμίευση των 27 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία  προέρχονται από το ΕΣΠΑ.

Επισημαίνεται δε πως μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας πρέπει να διακοπεί αμέσως  η όποια χρηματοδότηση των έργων που αναφέρονται στην απόφαση 547/2022.

Στη επιστολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποστέλλονται  η απόφαση του ΣτΕ, η απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά στις 16-12-2020 και εξώδικη επιστολή του Παρατηρητηρίου Πειραϊκής προς ΟΛΠ Α.Ε., Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Περιφέρεια Αττικής που αναφέρεται στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την 81/2022 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων (εκδόθηκε 17.1.2022) και περιλαμβάνει

α) την οριστική απομάκρυνση του κεσόν που διερράγη την 28η-11-2020, συντάσσοντας και αναλυτικό χάρτη του βυθού

β) τη διενέργεια σε εβδομαδιαία βάση τεχνικές εκθέσεις αξιολόγησης της ποιότητας των θαλασσίων υδάτων σε τέσσερα διαφορετικά του έργου σημεία με σφραγισμένα δείγματα και επιπλέον μετρήσεις  σε στοιχεία όπως αιωρούμενα στερεά (mg/l), χρωματισμός (PtCo), θρεπτικά άλατα, τοξικά βαρέα μέταλλα στην υδάτινη στήλη, οργανικές και οργανοκασσιτερικές ενώσεις.

Σε ανακοίνωση της το Παρατηρητήριο Πειραϊκής επισημαίνει ότι «η τήρηση της νομοθεσίας εκ μέρους των επενδυτών COSCO αποτελεί όρο της  χρηματοδότησης συνεπώς αιτούμεθα την επανεξέταση της χρηματοδότησης του έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αποένταξή του από το ΕΣΠΑ».

Επίσης, καλεί την Περιφέρεια Αττικής να δημοσιοποιήσει τις εκθέσεις βάσει των οποίων αποφάσισε την εκταμίευση ποσών σχετιζόμενων με το έργο του νέου λιμανιού στην Πειραϊκή.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This