ΣτΕ: Συζητήθηκαν οι αιτήσεις των 14.600 συνταξιούχων για τα αναδρομικά

Ζητούν πίσω τα δώρα και επιδόματα από το 2012 μέχρι το 2016

Must Read

Οι αιτήσεις των 14.600 συνταξιούχων για τα αναδρομικά τους από τον e-ΕΦΚΑ, συζητήθηκαν σήμερα, Δευτέρα 4 Απριλίου, στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας εξέτασε τα αιτήματα τους να τους καταβληθούν τα αναδρομικά από επικουρικές συντάξεις, δώρα και επιδόματα (13η και 14η σύνταξη) για διάστημα μιας τετραετίας από το 2012 μέχρι το 2016, αλλά και αποζημίωση από το Δημόσιο για τη ζημιά που υπέστησαν λόγω των περικοπών στις συντάξεις τους.

Το σχετικό προδικαστικό ερώτημα είχε στείλει το Διοικητικό Πρωτοδικείο, καθώς εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις, προκειμένου να αποφανθεί το ΣτΕ εάν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και το επίδομα αδείας των συνταξιούχων, θεωρούνται μη καταργημένα με βάση το «νόμο Κατρούγκαλου» Ν. 4387/2016.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Πρωτοδικείο επισημαίνει μεταξύ άλλων στο ερώτημα του: «Εφόσον κριθεί ότι υπό το καθεστώς του ν. 4387/2016, ο επανυπολογισμός των συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων βαίνει παραλλήλως με την κατάργηση των πιο πάνω πρόσθετων συνταξιοδοτικών παροχών (ανεξαρτήτως του τυχόν αυτοτελούς χαρακτήρα των δεύτερων), (διατυπώνεται, επίσης, το προδικαστικό ερώτημα) εάν το ακυρωτικό αποτέλεσμα των αποφάσεων 1889, 1890 και 1891/2019 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως αναγόμενο στη μεσοβραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ικανότητα του ασφαλιστικού συστήματος του ν. 4387/2016 να χορηγεί επαρκείς συνταξιοδοτικές παροχές, ανατρέπει τα θεμελιακά, νόμιμα, κατά τα κριθέντα με τις πιο πάνω αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ερείσματα του συστήματος αυτού, με αποτέλεσμα, για όσο χρονικό διάστημα μεσολαβήσει έως την πλήρη αποκατάσταση της νομιμότητας σε σχέση με τον ανακαθορισμό των δικαιούμενων από 12.5.2016 επικουρικών συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων, να αναβιώνουν οι προϊσχύουσες διατάξεις των άρθρων 65 του ν. 2084/1992 και 28 του ν. 4476/1965 και να καθίστανται αγώγιμες οι προβαλλόμενες, με αγωγές ασκηθείσες, εν προκειμένω, πριν από την 4.10.2019, αξιώσεις κατά του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. των συνταξιούχων αυτών για την καταβολή αποζημίωσης ισόποσης με το επίδομα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων των ετών 2016 και εντεύθεν».

Αντισυνταγματικές οι περικοπές

Οι συνταξιούχοι ζητούν να τους καταβληθεί αναδρομικά η παρακράτηση από τις συντάξεις τους της ειδικής εισφοράς συνταξιούχων επικουρικής ασφάλισης (νόμος 4254/2014) και της κράτησης ΕΤΕΑ ποσοστού 5,2% (συντελεστής βιωσιμότητας) που έγιναν από το 2012 έως το 2016. Στις αιτήσεις υποστηρίζεται πως οι περικοπές είναι αντισυνταγματικές, ότι τα δώρα και επιδόματα δεν έχουν καταργηθεί και ότι παράνομα έγιναν οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων.

Τα αιτήματα των συνταξιούχων προέβαλαν οι δικηγόροι Αλέξης Μητρόπουλος, Χαράλαμπος Μπρισκόλας, Δημήτρης Παπαφιλίππου, Αθηνά Πετρόγλου, Ιωάννης Κόρκας, Δημήτριος Κούτλας και Γεώργιος Κουφογιάννης. Το Συμβούλιο της Επικρατείας επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του ως προς το ερώτημα του Διοικητικού Πρωτοδικείου, κρίνοντας ουσιαστικά την τύχη των αναδρομικών χιλιάδων συνταξιούχων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This