Τι μας κρύβουν οι Κινέζοι; Έλληνες επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους και εξηγούν το σκληρό lockdown

Επιστήμονες εξηγούν την λογική πίσω τα δρακόντεια μέτρα για «επίτευξη μηδενικών κρουσμάτων Covid»

Must Read

Την ώρα που ο πλανήτης παρακολουθεί σκηνές Αποκάλυψης στη Σαγκάη με τις κινεζικές αρχές να επιχειρούν να εκμηδενίσουν τα κρούσματα κορωνοϊού, πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν, την ώρα που ένα σύννεφο φόβου πλανάται πάνω στην Υφήλιο για όσα μπορεί να συμβούν τους επόμενους μήνες.

Μέχρι χθες οι αρχές της πόλης έκαναν λόγο για μηδενικό αριθμό θανάτων από κορωνοϊό στην πόλη από το 2020, ωστόσο το BBC σε δημοσίευμά του αποκάλυψε ότι τουλάχιστον 27 ασθενείς πέθαναν σε νοσοκομεία της Σαγκάης το τελευταίο διάστημα. Σήμερα υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν τους πρώτους τρεις θανάτους ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 στη Σαγκάη.

Με ανακοίνωσή του σήμερα ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για όσα γίνονται στη Σαγκάη, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις για νέα μετάλλαξη.

Τι συμβαίνει άραγε στη μεγαλούπολη που έχει φτάσει σε σημείο να λάβει τόσο σκληρά και απάνθρωπα μέσα, στέλνοντας μικρά παιδιά σε στρατόπεδα καραντίνας, κυνηγώντας τους πολίτες με δαγκάνες και θανατώνοντας ακόμα και τα κατοικία όσων έχουν βρεθεί θετικοί στον Covid;

Έλληνες επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους και επιχειρούν να εξηγήσουν τους λόγους που ερχόμαστε αντιμέτωπο με τέτοιες εικόνες. Κάποιοι μάλιστα, υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται να κρύβεται κάτι άλλο πίσω από το αυτό το χάος που επικρατεί στην οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας.

«Μήπως έχει γίνει κάτι που δεν μας το λένε;»

Ο Πνευμονολόγος, εντατικολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, Παναγής Γαλιατσάτος κάνει λόγο για περίεργες καταστάσεις:

«Βρίσκω πολύ περίεργο τι συνέβη στη Σανγκάη. Είμαστε δύο χρόνια τώρα μέσα στην πανδημία. Και η επιστήμη, η έρευνα έχουν φτάσει σε μια στιγμή που ξέρουμε πώς να ζήσουμε με τον COVID και ξέρουμε να τον ‘κρατήσουμε’ σαν ένα κρύωμα» δήλωσε ο καθηγητής και πρόσθεσε:

«Έχουμε εμβόλια, φάρμακα, μάσκες… Αυτά που βλέπουμε στη Σαγκάη, πολλοί γιατροί φίλοι μου λένε ότι είναι πολύ παράξενα. Αυτά τα κάνεις στην αρχή που είχαμε φόβο, δεν ξέραμε τι ήταν ο ιός τι κακό θα μάς έκανε. Μια υπόθεση είναι ότι έτσι είναι ο πολιτισμός τους δεν θέλουν ούτε νέα κρούσματα ούτε έναν ασθενή, το έχουμε δει αυτό στην Κίνα πολλές φορές. Η άλλη υπόθεση είναι: μήπως έχει γίνει κάτι που δεν μας το λένε; Δύο χρόνια πριν αυτό είδαμε με τον COVID (με ανακοινώσεις) μέσω των γιατρών στο ίντερνετ. Μήπως υπάρχει νέα μετάλλαξη και δε μας το λένε. Ελπίζω να είναι το πρώτο, ο πολιτισμός τους, αλλά είναι πολύ περίεργο, δεν χρειάζονται αυτά, έχουμε τα εργαλεία να ζήσουμε με τον Covid», συμπλήρωσε.

Ο κ. Γαλιάτσος σημείωσε επίσης: «Είναι ο πολιτισμός τους ή μήπως κάτι χειρότερο θα βγει; Δε θέλω να πιστεύω ότι πάλι μας κρύβουν, για δεύτερη φορά σε δυο χρόνια, κάποιο άλλο μυστικό. Αυτό ελπίζω».

«Είχα πάντα αμφιβολίες στα στοιχεία που μας ανακοινώνουν»

Την αμφιβολία του για τα όσα ανακοινώνουν οι κινεζικές αρχές εξέφρασε και ο Καθηγητής Γενετικής στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.

«Το πρώτο που γνωρίζουμε είναι ότι στην Κίνα αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η Όμικρον 2, η οποία είναι υπερμεταδοτική και διαφεύγει της ανοσίας του οργανισμού μας. Επίσης, έχει εξαπλωθεί και η παραλλαγή Όμικρον 5, που είχε εμφανιστεί στη Νότια Αφρική. Δυστυχώς από την Κίνα δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτή την παραλλαγή. Και αυτή (σ.σ. η 5) είναι πιο μεταδοτική αλλά έχει λιγότερα συμπτώματα» εξήγησε ο καθηγητής και πρόσθεσε:

«Ο εμβολιασμός στην Κίνα έχει καλύψει με δύο δόσεις περίπου το 85 με 88% του πληθυσμού, το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Δυστυχώς, όμως, 3η δόση κάνουν μετά από έξι μήνες. Ακόμη, δεν έχει εμβολιαστεί περίπου το 40% των ατόμων που είναι πάνω από 80 ετών. Τα κινεζικά εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε σχέση με τα mRNA. Άρα, καθώς δεν έχει γίνει αναμνηστική δόση και επιπλέον υπάρχουν τόσα πολλά άτομα πάνω από 80 ετών, είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να παρακολουθεί τις νέες παραλλαγές του ιού: «Καλό θα ήταν και η Ελλάδα να παρακολουθεί την Όμικρον 4 και την Όμικρον 5, οι οποίες είναι καινούριες παραλλαγές και έχουν εμφανιστεί στην Αφρική και ήδη έχουν εξαπλωθεί στην Ευρώπη. Όταν κάποιος διαπιστωθεί ότι έχει μολυνθεί, τα φάρμακα που του δίνουν είναι τα παραδοσιακά της κινεζικής ιατρικής. Δυστυχώς, δηλαδή και η θεραπευτική αγωγή που χρησιμοποιούν δεν είναι η πιο κατάλληλη».

Μάλιστα όπως πρόσθεσε ο καθηγητής, έχει διαπιστωθεί ότι η Κίνα δεν είπε την αλήθεια για το πότε εμφανίστηκε ο ιός : «Είχα πάντα αμφιβολίες στα στοιχεία που μας ανακοινώνουν. Έχει διαπιστωθεί ότι δεν είχαν πει αλήθεια για το πότε εμφανίστηκε ο ιός. Μου κάνει εντύπωση να έχουν ανακοινώσει μόνο τρεις θανάτους, όταν το Reuters διαπίστωσε ότι μόνο σε ένα νοσοκομείο ήταν πάνω από 20» κατέληξε.

Παγκόσμιος πρωταθλητής σε θανάτους το Χόνγκ Κονγκ με την Ελλάδα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση

Την δική του εξήγηση έδωσε και ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, σημειώνοντας ότι το Χόνγκ Κονγκ έχει το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων παγκοσμίως, ενώ τη δεύτερη θέση κατέχει η χώρα μας!

«Αυτό που έγινε στην Κίνα είναι ότι έγιναν θύματα και της δικής τους επιτυχίας αλλά και της συμπεριφοράς της ως προς την αντιμετώπιση του ιού, καθώς δεν πήραν κάποιο ουσιαστικό μέτρο. Τώρα ο ιός μολύνει τους ανθρώπους πολύ γρήγορα, προσπαθώντας να παρακάμψει το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι Κινέζοι είδαν αυτό που έγινε στο Χόνγκ Κονγκ, που είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής θανάτων, και έπειτα στην κατάταξη είναι η Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει γιατί και εκεί φοβούνται τα εμβόλια, δεν εμβολιάζονται και κατέστρεψαν το σύστημα υγείας. Και στο Χογνγκ Κονγκ έχουν γηραιότερο πληθυσμό, όπως και στην Ελλάδα, πήγαν και τα άνοιξαν όλα με 85% εμβολιασμένους» σημείωσε ο κ. Παυλάκης και πρόσθεσε|:

«Όταν έχουμε 25 εκατομμύρια κλειδωμένους μέσα, είναι δύσκολο να τους ελέγξεις από τη μία μέρα στην άλλη. Στην Κίνα, εάν ξεφύγει η πανδημία θα έχουν πολλούς νεκρούς. Αν η Κίνα είχε μία καταστροφή όπως άλλες χώρες, θα υπήρχαν τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις. Εάν πέσει η Κίνα και η Ταϊβάν, τότε θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση» τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία.

Ποιοι λόγοι οδήγησαν στο απάνθρωπο lockdown

Στους τρεις λόγους για τους οποίους κατά τη γνώμη του, η Σαγκάη προχώρησε στο αυστηρό lockdown αναφέρθηκε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

«Εγώ δεν φαντάζομαι σενάρια συνομωσίας. Θα σας παραθέσω μερικούς λόγους που κατά την εκτίμησή μου γίνονται στην Σαγκάη όλα αυτά» δήλωσε μιλώντας στον onlarissa και εξήγησε:

«Πρώτον οι Κινέζοι ξεκίνησαν με την λογική του covid zero, δηλαδή να μην έχουν κανένα κρούσμα κορονοϊού. Η Κίνα για πάρα πολύ καιρό δεν είχε μολύνσεις. Βρεθήκαν λοιπόν με μια συνταγή που είχαν και δεν μπορούν να κάνουν πίσω. Δηλαδή ξαφνικά με την Όμικρον έχουν πολλά κρούσματα χωρίς όμως να έχουν εισαγωγές και νοσηλείες, καθώς η Όμικρον είναι ένας πολύ μεταδοτικός ιός. Οπότε έχουν το σενάριο τους και δύσκολα ξεφεύγουν από αυτό. Κάπως έτσι είναι όμως και γενικά η νοοτροπία των Κινέζων. Οπότε η πολιτική τους απέτυχε και ήταν λογικό να αποτύχει με μια μετάλλαξη πολύ μεταδοτική.

Δεύτερον έχουν ένα εμβόλιο, το Κινέζικο, με το οποίο έχουν εμβολιαστεί όλοι αλλά δεν ξέρουμε πόσο δραστικό είναι.

Τρίτον έχουν πολύ κόσμο σε μεγάλη ηλικία, από 80 ετών και άνω, ανεμβολίαστους. Και επειδή η Κίνα έχει πολύ πληθυσμό, με πυκνοκατοικημένες περιοχές, πιθανότατα να ανησυχούν ότι θα νοσήσουν πολλοί μεγάλοι σε ηλικία και θα μπλοκάρουν τα νοσοκομεία τους».

Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνης πρόκειται για έναν λαό που δεν θέλει να ξεκολλήσει από την τακτική που υιοθέτησε αρχικά, παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη και η Αμερική αποφάσισαν ότι θα ζήσουν με τον Covid-19.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This