Η ζωή εν δρόμω: Ο καθημερινός επιτάφιος των «αστέγων» και τα «καρφιά» της αδιαφορίας

Οι επιχειρήσεις «σκούπα» δήμου και Αστυνομίας για να μη χαλάει η εικόνα της Αθήνας

Must Read

Τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ οι καταναλωτές κάνουν τα ψώνια τους για το πασχαλινό τραπέζι, πολλοί συνάνθρωποί μας ανεβαίνουν τον δικό τους γολγοθά, καθώς θα περάσουν τις γιορτές στον δρόμο, χωρίς σπίτι και φαγητό. Συχνά, μάλιστα, η Αστυνομία τούς κάνει τη ζωή ακόμη πιο δύσκολη, δείχνοντας ένα απάνθρωπο πρόσωπο, αφού πετά τα ελάχιστα προσωπικά τους αντικείμενα, όπως αυτά των αστέγων στην οδό Ερμού, στην Αθήνα.

  • Από τον Βαγγέλη Καράλη

Ηταν μόλις πριν από λίγους μήνες, τις ημέρες των Χριστουγέννων, όταν το ρεπορτάζ της «Espresso» με τις δραματικές προσωπικές ιστορίες συμπολιτών μας, που η μοίρα ή μια κακιά στιγμή τούς τα πήρε όλα αφήνοντάς τους άστεγους, είχε συγκινήσει την κοινή γνώμη. Τέσσερις μήνες μετά η κατάσταση όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά γίνεται ακόμη και χειρότερη, καθώς η κυβέρνηση και ο Δήμος Αθηναίων εξακολουθούν να αδιαφορούν επιδεικτικά για τους αστέγους.

Οπως καταγγέλλουν στην «Espresso», μάλιστα, κλιμακώνονται οι επιχειρήσεις «σκούπα» των αστυνομικών, που τους απομακρύνουν από τον πιο εμπορικό πεζόδρομο της Αθήνας, την Ερμού, εξαφανίζοντας προσωπικά τους αντικείμενα, με σκοπό να κρυφτεί το πρόβλημα κάτω από το χαλί και να μη χαλάει την αισθητική των τουριστών που έρχονται στη χώρα μας. Στην οδό Ερμού συναντήσαμε τον Γεράσιμο, ο οποίος μόλις έχει βγει από το νοσοκομείο, καθώς μαχαιρώθηκε πισώπλατα στη Μητροπόλεως από ληστές που του άρπαξαν μόλις… 4 ευρώ!

«Ο δήμος και η Αστυνομία πέταξαν όλα τα πράγματά μου, ρούχα, κουβέρτες, φάρμακα, τα πάντα, και με άφησαν να κρυώνω και να πεινάω χωρίς κανέναν και χωρίς τίποτα. Η μόνη βοήθεια που έχω είναι η δική σας. Σας ικετεύω, μια βοήθεια, ό,τι νομίζετε εσείς, έχω μεγάλη ανάγκη» γράφει σε αυτοσχέδιο χαρτόνι που κρατάει.

Τον πλησιάζουμε και μας ευχαριστεί για το ρεπορτάζ μας τα Χριστούγεννα, που έδωσε δύναμη στην ψυχή του. Πριν αρχίσουμε την κουβέντα μας, μας δείχνει μια μεγάλη πληγή που έχει στην πλάτη: «Πριν από λίγες ημέρες βγήκα από το νοσοκομείο. Με μαχαίρωσαν στη Μητροπόλεως για να μου πάρουν όλα κι όλα 4 ευρώ! Η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο, έρχεται η Αστυνομία και μου παίρνει τα προσωπικά μου αντικείμενα, τα φορτώνουν σε ένα φορτηγάκι και τα πετάνε. Ξέρουν ότι είμαι χειρουργημένος, αλλά δεν τους νοιάζει» καταγγέλλει.

Ο 39χρονος δούλευε ως τεχνίτης σε μεγάλη κατασκευαστική εταιρία, όμως ένα σοβαρό ατύχημα έμελλε να του αλλάξει τη ζωή και να μείνει άστεγος εδώ και έξι χρόνια. «Το 2012 είχα ένα σοβαρό ατύχημα και αυτό ήταν η αρχή του τέλους μου. Εδωσα όσα χρήματα είχα στους γιατρούς και έμεινα 27 μήνες στο κρεβάτι, έχασα τη δουλειά μου, το σπίτι μου, τα πάντα. Δούλευα σε μεγάλη κατασκευαστική εταιρία ως σιδεράς, πολύ καλή δουλειά και καλά χρήματα, αλλά μετά το ατύχημα τα έχασα όλα.

Σήμερα είμαι θεονήστικος, δεν έχω φάει τίποτα και δεν έχω επάνω μου ούτε ένα ευρώ. Εγώ δεν είμαι ζητιάνος, άστεγος είμαι. Λένε ότι έχουν θερμαινόμενους χώρους, αλλά απαγορεύεται να πάρεις πράγματα δικά σου. Μια κουβέρτα έχω και ένα πάπλωμα, τι να κάνω, να τα πετάξω; Για εμάς δεν υπάρχουν γιορτές. Τα πρωινά θα τσακώνομαι με τους αστυνομικούς και το βράδυ θα προσπαθώ να μείνω ζωντανός» αναφέρει με δάκρυα στα μάτια.

Κι όπως φαίνεται, η οργανωμένη (;) Πολιτεία δεν έχει κάνει την παραμικρή πρόβλεψη για να μπορέσουν οι άνθρωποι σαν τον Γεράσιμο, που οι ζωές τους ναυάγησαν χωρίς οι ίδιοι να το επιδιώξουν, να βρουν λίγη συμπόνοια αυτές τις άγιες μέρες και να μπορέσουν να νιώσουν μέσα τους το θαύμα της Ανάστασης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This