Το ενεργειακό «πνίγει» τις κορβέτες

Εμπλοκή στην ανανέωση του Στόλου

Συντάκτης: Newsroom

Σε εξίσωση για δυνατούς λύτες έχει μεταβληθεί πλέον η αγωνιώδης προσπάθεια ανανέωσης και ενίσχυσης του Στόλου, καθώς η επί σχεδόν δύο δεκαετίες παραμέληση της εθνικής ναυτικής ισχύος λόγω οικονομικής κρίσης και λανθασμένων επιλογών συνδυάζεται με την ενεργειακή – οικονομική κρίση ως επακόλουθο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

  • Από τον Περικλή Ζορζοβίλη

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ήδη διαφαίνονται τα πρώτα σύννεφα στην αποδέσμευση από το υπουργείο Οικονομικών των πιστώσεων για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, που αυτονόητα επηρεάζουν και το πρόγραμμα προμήθειας των νέων κορβετών, καθώς τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τα οποία, εφόσον είναι αποκλειστικά εθνικά, θα αναλώσουν σημαντικές πιστώσεις.

Επιβαρυντικό παράγοντα αποτελεί η αδυναμία ασφαλούς πρόβλεψης της εξέλιξης και της έκτασης των επιπτώσεων της κρίσης. Όπως έχει διαπιστωθεί, κάθε μήνας του πολέμου μετατρέπει τα προγενέστερα δυσμενή σενάρια σε βασικά των νέων προβλέψεων για τις οικονομικές εξελίξεις.

Συνεπεία αυτής της υψηλής αβεβαιότητας κατάστασης, το πρόγραμμα προμήθειας των νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) φαίνεται ότι επιβραδύνεται και πιθανότατα, η πρωθυπουργική ανακοίνωση περί λήψης της τελικής απόφασης για την προμήθεια τεσσάρων κορβετών περί τα τέλη του καλοκαιριού μπορεί να μην αποτελεί πλέον τόσο ισχυρό ορόσημο. Πάντως, όλες οι πληροφορίες συντείνουν στο ότι, προς το παρόν, στις ενδιαφερόμενες χώρες/υποψήφιες προμηθεύτριες εταιρίες δεν έχει γίνει κάποια σχετική ανακοίνωση.

Στροφή στις ΜΕΚΟ

Ταυτόχρονα, καταγράφεται η επαναφορά στο προσκήνιο του -καταφανώς μικρότερου κόστους και άρα πιο εφικτού στην υλοποίηση- προγράμματος εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου MEKO-200HN («ΥΔΡΑ»), και μάλιστα στην πλήρη μορφή του, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των πλοίων.

Η -σύμφωνα με πληροφορίες- μέχρι πρόσφατα επικρατέστερη επιλογή, η «πατρότητα» της οποίας αποδίδεται στο Αρχηγείο Στόλου, να εκσυγχρονιστούν δύο μόνο φρεγάτες του τύπου, η τρίτη να μετατραπεί σε εκπαιδευτικό πλοίο και η τέταρτη σε πηγή ανταλλακτικών, ώστε μέσω «κανιβαλισμού» της να υποστηριχθούν οι υπόλοιπες σε υπηρεσία, φαίνεται ότι πλέον δεν προκρίνεται εν όψει της προαναφερθείσας οικονομικής αβεβαιότητας.

Οι κίνδυνοι

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο εκσυγχρονισμός και των τεσσάρων φρεγατών του τύπου δεν αποτελεί επιλογή χωρίς κίνδυνο, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για τυχόν ευρήματα που θα αποκαλύψουν οι εργασίες εκσυγχρονισμού, η θεραπεία των οποίων μπορεί να εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό και τα χρονοδιαγράμματα του προγράμματος.

Όμως, η ανάληψη όποιου κινδύνου γίνεται αποδεκτή, καθώς είναι αφόρητα πιεστική η ανάγκη του Π.Ν. να παρατάξει επί του πεδίου -Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειος- όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό μειζόνων μονάδων επιφανείας, ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποφασιστικά οτιδήποτε προκύψει από την τουρκική επιθετικότητα.

Όπως δε αποδείχθηκε πριν από ελάχιστα 24ωρα, με το κρεσέντο υπερπτήσεων (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, έγιναν 41 την 27η Απριλίου, έναντι 38 που είχαν γίνει από την αρχή του 2022), η κρίση στην Ουκρανία και η συνεχώς κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας φαίνεται ότι έχουν επίδραση επί της τουρκικής επιθετικότητας. Μάλιστα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι φαίνεται να αξιοποιείται από την Τουρκία για την επίτευξη των πάγιων επιδιώξεών της.

Η εξίσωση για την ανανέωση του Στόλου περιλαμβάνει και τους «συνήθεις υπόπτους», τις ελληνικές ιδιαιτερότητες. Όπως, για παράδειγμα, την παραδοξότητα μια χώρα με ισχυρότατη ναυτική παρουσία στις παγκόσμιες θάλασσες και παράδοση χιλιετιών να συνεχίζει να βρίσκεται σήμερα με την εγχώρια ναυπηγική της βιομηχανία σε μετέωρη κατάσταση και χωρίς βιομηχανικό και τεχνολογικό οικοσύστημα σχεδίασης, ανάπτυξης, παραγωγής και υποστήριξης ναυτικών συστημάτων στην εθνική, στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή αγορά.

Ή την παταγώδη αποτυχία πλήρους αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πιστώσεων για την ανάπτυξη υψηλών δυνατοτήτων Ακτοφυλακής «ανοιχτής θαλάσσης», η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστική στην αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος ασφαλείας που αντιμετωπίζει η χώρα από την τουρκική απειλή.

Δυστυχώς, οι προηγούμενες δεκαετίες, όταν μπορούσαμε να δρούμε με σχετική πολυτέλεια χρόνου και οι συνθήκες σε ό,τι αφορά τη δευτερογενή αγορά αλλά και τα οικονομικά της χώρας ήταν πιο ευνοϊκές, παρήλθαν αναξιοποίητες και σήμερα οι συνθήκες ασφαλείας επιβάλλουν την ανασυγκρότηση της εθνικής ναυτικής ισχύος το ταχύτερο δυνατόν. Όμως, ατυχώς, τα πλοία και τα υποβρύχια δεν βρίσκονται στα ράφια ενός πολυκαταστήματος, ούτε εν αφθονία στις… «μάντρες», αλλά απαιτούν χρόνο για να σχεδιαστούν και να ναυπηγηθούν.

Το ερώτημα είναι αν και τι ζημιές θα υποστούμε ως χώρα σε αυτό το διάστημα.

Πώς θα μπορούσε να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός Προϋπολογισμός; 

Καθοριστικές για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος των νέων κορβετών είναι δύο παράμετροι, προς το παρόν αδιευκρίνιστες. Η πρώτη αφορά το αν θα ληφθούν και ποια μέτρα για τη συνολική αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάτι που θα καθορίσει και το επίπεδο των εθνικών πόρων που θα διατεθούν.

Εφόσον τελικά αποφασιστεί η υιοθέτηση συνολικής λύσης με χρήση ευρωπαϊκών πόρων, το πρόσθετο βάρος του εθνικού Προϋπολογισμού μπορεί να εκμηδενιστεί ή να μειωθεί σημαντικά.

Η δεύτερη παράμετρος αφορά τη λήψη απόφασης για την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό του εθνικού χρέους, που, εφόσον υιοθετηθεί, αφαιρεί επίσης σημαντική δημοσιονομική πίεση. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να αγνοηθεί και η πιθανότητα η εξαίρεση να αφορά προγράμματα αποκλειστικά υλοποιούμενα από την ευρωπαϊκή βιομηχανία, οπότε δημιουργούνται σημαντικές συνέπειες σε διατλαντικό και εθνικό επίπεδο.

Όμως, εξίσου καθοριστική παράμετρος είναι ο χρόνος λήψης των προαναφερθεισών αποφάσεων, καθώς, με εξαίρεση την αντίδραση στα τεκταινόμενα στην Ουκρανία, η εμπειρία υποδεικνύει ότι η διαδικασία λήψης απόφασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο κάθε άλλο παρά ταχεία μπορεί να χαρακτηριστεί.

Στη βάση αυτής της συλλογιστικής, η επιβράδυνση του προγράμματος προμήθειας των νέων κορβετών θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να έχει αποσαφηνισμένο, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, το πλαίσιο πριν ληφθούν όποιες αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, με ή χωρίς συνολική ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση και με ή χωρίς ολική ή μερική εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό του εθνικού χρέους, το Π.Ν. αντιμετωπίζει ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα, καθώς η τουρκική απειλή δεν είναι αναδυόμενη, αλλά παρούσα.

Μάλιστα, την τελευταία διετία, η έντασή της έχει επιβάλει τη διατήρηση επί μακρό διάστημα της μέγιστης δυνατής ετοιμότητας, που «αναλώνει» το ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα. Επιπρόσθετα, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι εντάσεις στις σχέσεις Δύσης – Ρωσίας επιφέρουν ισχυρότατο πλήγμα στην «αναιμική» δευτερογενή αγορά πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων.

Βιώνοντας ένα περιβάλλον ασφαλείας που τα προηγούμενα χρόνια θεωρούνταν σενάριο χαμηλής ή και ελάχιστης πιθανότητας, και ύστερα από 30 χρόνια συνεχούς μείωσης των δομών δυνάμεων και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, η αποδέσμευση από τα ναυτικά χωρών-μελών του ΝΑΤΟ/Ευρωπαϊκής Ένωσης πλοίων για πώληση, μίσθωση ή παραχώρηση καθίσταται δυσκολότερη, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις αυτά είναι και τα μοναδικά διαθέσιμα για συμμετοχή σε συμμαχικές επιχειρήσεις και δραστηριότητες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έγγραφο-βόμβα της ΕΥΠ σε κυβερνητικούς: Τα apps δεν είναι ασφαλή!

Προειδοποίηση προς τα στελέχη της Κυβέρνησης απέστειλε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) ότι οι τηλεφωνικές τους συνομιλίες δεν είναι ασφαλείς λόγω χρήσης γνωστών εφαρμογών...

Αδιανόητο! Ελληνικά προϊόντα πωλούνται φθηνότερα σε σούπερ μάρκετ της Γερμανίας

Την ώρα που η ακρίβεια μαστίζει καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και οι τιμές στην αγορά τροφίμων έχουν πάρει «φωτιά», αίσθηση προκαλεί η είδηση ότι...

Βεβήλωσαν το εικονοστάσι του Αντώνη Καρυώτη στον Πειραιά

Μόλις τρεις μήνες μετά τον άδικο και φρικτό θάνατο που βρήκε ο Αντώνης Καρυώτης στο λιμάνι του Πειραιά, άγνωστοι, χωρίς ίχνος ντροπής και ανθρωπιάς,...

Αντιπρόεδρος νοσηλευτών Ναυπλίου για το περιστατικό με Ρομά: «Ζούμε κάθε μέρα με τον φόβο»

Αναστατωμένη παραμένει η τοπική κοινωνία του Ναυπλίου από την στιγμή που έπεσαν πυροβολισμοί ανάμεσα σε ομάδες Ρομά, έξω από το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης.Η...

Ο Απόστολος Ρουβάς μας χάρισε την πρώτη φωτογραφία με τον δυο μηνών γιο του

Ο Απόστολος Ρουβάς και η σύντροφός του Φωτεινή Γιαβρίδου, έγιναν γονείς πριν από δυο μήνες αποκτώντας ένα γιο και ολοκληρώνοντας έτσι την οικογενειακή τους...

Στα Χανιά η πιλοτική λειτουργία της πλατφόρμας για τις ελλείψεις των φαρμάκων

Ξεκίνησε την Παρασκευή, 1η Δεκεμβρίου, στα Χανιά, η πιλοτική λειτουργία της πλατφόρμας για τις ελλείψεις των φαρμάκων, στην οποία συμμετέχουν ο ΕΟΦ, η ΗΔΙΚΑ,...

Μίζερο και φτωχό το «καλάθι των Χριστουγέννων»

Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες αφαιρέθηκαν, παρά την αρχική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης 

Υπόθεση μαθητών στην Ναύπακτο: «Πληρώνουν με κρυπτονομίσματα εφαρμογές όπως το deep nude»

Σε κατάσταση σοκ εξακολουθεί να βρίσκεται η τοπική κοινωνία της Ναυπάκτου, μετά την υπόθεση του διδύμου των 13χρονων μαθητών, που κατασκεύασαν δήθεν γυμνές φωτογραφίες...

Λέκκας: Γιατί ανησυχούμε για τον σεισμό στην Τουρκία

Η ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες το πρωί στην Τουρκία όχι μόνο ξύπνησε μνήμες από τον μεγάλο σεισμό...

Ρομά θα έκλεβαν βέργες 500 κιλών από το Flyοver!

Ακόμη δεν ξεκίνησε καλά καλά η κατασκευή του FlyOver της Θεσσαλονίκης και κάποιοι Ρομά πήγαν να κλέψουν μεταλλικές βέργες περίπου 500 κιλών, από τον...

Χωρίς τις αισθήσεις του εντοπίστηκε ο απόστρατος αστυνομικός που αγνοούνταν

Συναγερμός είχε σημάνει στην Αχαΐα για τον εντοπισμό απόστρατου αξιωματικού της ΕΛΑΣ που εξαφανίστηκε με το όχημά του.Οι Αρχές έστησαν μεγάλη επιχείρηση για τον...

«Αστακός» η πρωτεύουσα και για την 15η επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Μία μόλις ημέρα πριν από την πολυαναμενόμενη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, για την οποία και θα βρίσκονται επί ποδός δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ....

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος με καταγγελίες για το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών: «Δεν αναγνωρίζονται τα πτυχία στην Ελλάδα»

Δεν έχει προηγούμενο η υπόθεση που ήρθε στο «φως», πριν από μερικά 24ωρα, με πρωταγωνιστή το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών και πτυχία, που δεν είναι...

Η Μαρία Αλεξάνδρου καταγγέλλει ομαδικό βιασμό από Αλβανούς – «12 ώρες στην Κόλαση»

Θύμα ομαδικού βιασμού και της «μαφίας των λουκουμάδων», στην οποία φέρεται ότι είναι αναμεμειγμένοι ο πρώην σύντροφος της Μαρίας Αλεξάνδρου, Αλβανοί κακοποιοί και ιδιοκτήτες...

Η «αριστεία» και ο γιος του Αλέξη Τσίπρα

Η αριστεία δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο κάποιου «πολιτικού χώρου» Τώρα που όλοι θυμούνται για να μην πω και νοσταλγούν τον κ. Αλέξη Τσίπρα, θυμήθηκα κι...

Το (άγνωστο) ξέσπασμα οργής του Κυριάκου στο Λονδίνο!

Μητσοτάκης μαινόμενος μετά την άρνηση του Σούνακ να τον δεχτεί, με το Μαξίμου να δίνει αγώνα δρόμου για να μην υπάρξει η παραμικρή διαρροή...

H Brigitte Nielsen περπάτησε στην πασαρέλα του Balenciaga κάνοντας 8άρια

O οίκος Balenciaga, παρόλο που για αρκετό κόσμο εκεί έξω έχει γίνει cancelled, πραγματοποίησε την επίδειξη της νέας της κολεξιόν με φόντο την πινακίδα...

Δεύτερο στεφάνι για τον Γιώργο Τζαβέλλα

O Γιώργος Τζαβέλλας και η Βίκυ Κάβουρα είναι ζευγάρι εδώ και πολλούς μήνες, συγκατοικούν, έχουν γνωριστεί οι οικογένειές τους και έχουν βάλει πλώρη για...

Σοκ με την άγρια δολοφονία της 14χρονης Βάνιας που την απήγαγαν στα Σκόπια

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση ότι το 14χρονο κορίτσι το οποίο απήχθη από το σπίτι του στα Σκόπια πριν από μερικές ημέρες, εντοπίστηκε τελικά...

Τούρκοι «γκραφιτάδες» κατέγραψαν απόπειρα βιασμού γυναίκας στην Ομόνοια

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η εγκληματικότητα, με το κέντρο της Αθήνας να αποτελεί μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές που παραμένουν αφύλακτες.Στον απόηχο των επιθέσεων...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο Λονδίνο η Ελλάδα υπέστη ανείπωτης έκτασης ξεπεσμό

Τα όσα συνέβησαν αρχικά  στο Λονδίνο, αλλά και όσα ακολούθησαν στη συνέχεια, ανάμεσα στο Ινδό πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας και τον κ. Μητσοτάκη, φαίνονται απίστευτα.Της Μαρίας Νεγρεπόντη-ΔελιβάνηΣυγκεκριμένα, ο...

Fame Story: Οι 4 υποψήφιοι – Η Άννα έβαλε στη θέση τους τα δίδυμα

Δυσκολεύουν τα πράγματα για τους σπουδαστές του Fame Story αφού ολοένα και λιγοστεύουν και κάθε εβδομάδα είναι τέσσερις οι υποψήφιοι αντί για τρεις.Αυτήν την φορά, οι υποψήφιοι προς αποχώρηση,...

Υπόθεση μαθητών στην Ναύπακτο: «Πληρώνουν με κρυπτονομίσματα εφαρμογές όπως το deep nude»

Σε κατάσταση σοκ εξακολουθεί να βρίσκεται η τοπική κοινωνία της Ναυπάκτου, μετά την υπόθεση του διδύμου των 13χρονων μαθητών, που κατασκεύασαν δήθεν γυμνές φωτογραφίες έξι κοριτσιών, μέσω ειδικής εφαρμογής...

Ρομά θα έκλεβαν βέργες 500 κιλών από το Flyοver!

Ακόμη δεν ξεκίνησε καλά καλά η κατασκευή του FlyOver της Θεσσαλονίκης και κάποιοι Ρομά πήγαν να κλέψουν μεταλλικές βέργες περίπου 500 κιλών, από τον χώρο εργασιών, σαν να μη...

Πολιτική Προστασία: Σφοδρές αντιδράσεις μετά την υπερψήφιση του ν/σ για την αναδιάρθρωσή της

Ένα ακόμη νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή θα γίνει νόμος του κράτους με μόνους τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να το έχουν υπερψηφίσει, με τα υπόλοιπα κόμματα να περιορίζονται...

Απειλεί η κινεζική πνευμονία

«Σαρώνει» την Ευρώπη η μυστηριώδης πνευμονία που άρχισε από την Κίνα, με τους επιδημιολόγους να προειδοποιούν τα εθνικά συστήματα υγείας να προετοιμάζονται για τα χειρότερα!Ανησυχητικές είναι οι αυξήσεις των...