Ανάλγητοι! Επιμένουν στην εξόντωση 7.500 υγειονομικών

Οι «εξόριστοι» του ΕΣΥ αντιτάσσονται στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και στις αυταρχικές αποφάσεις του Μαξίμου

Must Read

Τη λήξη της πανδημίας ανακοίνωσε στο αναστάσιμο μήνυμά του ο πρωθυπουργός της χώρας, σημειώνοντας πως μπορούμε να γιορτάσουμε για πρώτη φορά μακριά από την απειλή του κορωνοϊού που απομακρύνεται.

  • Ρεπορτάζ: Ντίνα Ιωακειμίδου

Είχαν προηγηθεί τη Μ. Τετάρτη οι ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, ο οποίος έκανε λόγο για μια νέα φάση της πανδημίας, αυτή της συνύπαρξης με τον ιό.

Νίκος Τριβέλλας, 20 ημέρες απεργία πείνας. Λάμπρος Τσάπαλης, 33 ημέρες. Σοφία Ψύρρα, 8 ημέρες, Ζωή Βαϊοπούλου, 25 ημέρες. Περικλής Καρολίδης, 33 ημέρες

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις επιβεβαίωσαν πανηγυρικά όσους υπογράμμιζαν ότι η απόφαση για επιστροφή στην «κανονικότητα» θα είναι μια πολιτική απόφαση που θα ληφθεί ερήμην της πραγματικότητας, όταν και εφόσον κάτι τέτοιο θα εξυπηρετεί. Στο δε αναστάσιμο μήνυμά του ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε: «Ενωμένοι ξεπεράσαμε τις εθνικές προκλήσεις, την πανδημία και όλες τις περιπέτειες που προηγήθηκαν».

Η έκταση της ενότητας του ελληνικού λαού που επικαλείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαιώθηκε με την εσπευσμένη αποχώρησή του από τη Μητρόπολη κατά την Ακολουθία των Αγίων Παθών τη Μ. Πέμπτη, λίγα λεπτά μετά την είσοδο σε αυτήν των υγειονομικών απεργών πείνας. «Ενότητα» που φέρει και την υπογραφή του κ. Πλεύρη, όταν στις αρχές Απριλίου υπέγραφε εκ νέου την παράταση των αναστολών εργασίας έως το τέλος του έτους των υγειονομικών που αντιδρούν στην υποχρεωτικότητα για «επιτακτικούς», όπως σημειώνεται, λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Γιατί κατά το κυβερνητικό επιτελείο η απειλή της πανδημίας απομακρύνεται για το σύνολο του πληθυσμού, όχι όμως και για τους υγειονομικούς που αντιδρούν στην υποχρεωτικότητα. Αυτοί που επί 18 μήνες έδιναν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, με απόλυτη ένδεια υλικοτεχνικών μέσων, συνιστούν -σύμφωνα με το «ενωτικό» μήνυμα της κυβέρνησης- τεράστιο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία!

Οι 7.500 υγειονομικοί που την 1η Σεπτεμβρίου τέθηκαν σε αναστολή, δαιμονοποιήθηκαν, λοιδορήθηκαν, καταδικάστηκαν στην εξαθλίωση και στον αργό θάνατο. Ακολούθως αρκετοί νόσησαν και επέστρεψαν στα καθήκοντά τους, όμηροι ενός πιστοποιητικού το οποίο έχει γίνει λάστιχο, καθώς τροποποιείται κατά το δοκούν, με την ισχύ του άλλοτε να περιορίζεται στους τρεις μήνες και άλλοτε να επεκτείνεται στους έξι… Για όσο διάστημα έδειχνε η κυβέρνηση με το δάχτυλο αυτούς που αντιτίθενται στην υποχρεωτικότητα λαμβάνοντας τα πλέον κατασταλτικά και τιμωρητικά μέτρα, νοσοκομεία και δομές υγείας κατέρρεαν.

Το σχέδιο της πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ είχε ήδη τεθεί σε πλήρη εφαρμογή. Όμως από τον περασμένο Σεπτέμβριο αυτοί οι «αόρατοι», οι υγειονομικοί κατά της υποχρεωτικότητας, συγκρότησαν ένα ισχυρό κίνημα με πολυάριθμες πορείες, συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας. Από τις 14 Φεβρουαρίου εγκαταστάθηκαν με εναλλασσόμενες βάρδιες έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ στις 21 Μαρτίου έξι υγειονομικοί κατήλθαν σε απεργία πείνας με στόχο να χτίσουν «τείχος ανοσίας δημοκρατικό απέναντι στον ιό του ολοκληρωτισμού που κατασκεύασε η κυβέρνηση», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του συντονιστικού δικτύου τους.

Τη Μ. Παρασκευή οι τρεις από τους υγειονομικούς που συνέχιζαν την απεργία πείνας αποφάσισαν τη λήξη της. Είχαν ήδη συμπληρώσει 33 ημέρες απεργίας πείνας. Και η απόφαση είχε ήδη ληφθεί: Στην άτυπη προεκλογική περίοδο που έχουμε εισέλθει όσοι εκ των κυβερνητικών αξιωματούχων και βουλευτών (Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ.) ψήφισαν υπέρ της συνέχισης των αναστολών των υγειονομικών χαρακτηρίζονται personae non gratae. Κοινώς, ανεπιθύμητοι.

Όμως ερωτήσεις για την επιστροφή των υγειονομικών προς τον υπ. Υγείας κατέθεσαν χθες 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πριν από δύο ημέρες αντίστοιχη ερώτηση κατατέθηκε και από το ΚΚΕ. Επίσης στις 20 Απριλίου με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης υπογράμμιζε την ανάγκη επιστροφής των υγειονομικών λόγω της τραγικής υποστελέχωσης των νοσοκομείων. Μεθαύριο Σάββατο οι υγειονομικοί προγραμματίζουν νέα συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα στο Θησείο.

«Και τι δεν κάνατε για να μας θάψετε…»

Μεγάλη Τρίτη στην είσοδο του υπουργείου Υγείας με τις λευκές ισοθερμικές στολές τους κάθονται οι τρεις απεργοί πείνας: Η Ειρήνη, ο Λάμπρος και ο Περικλής. Τα στρώματα είναι τακτοποιημένα στις άκρες όπου κοιμούνται το βράδυ και στον τοίχο ζωγραφιές πολλές μικρών παιδιών: «Κουράγιο και καλό Πάσχα», «σας αγαπάμε», «δύναμη στον αγώνα σας»… Την προηγούμενη ημέρα οι απεργοί πείνας μαζί με τους συναδέλφους τους πέτυχαν να αιφνιδιάσουν τις δυνάμεις ασφαλείας επί της Ηρώδου Αττικού και να βρεθούν μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου, απαιτώντας συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ζωγραφιές παιδιών με αφιερώσεις που είχαν κρεμάσει οι απεργοί εκεί όπου κοιμούνταν

Υπό βροχή παρέμειναν επί ώρες, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω τους. Το αίτημά τους για συνάντηση με τον πρωθυπουργό αντιμετωπίστηκε με εμφανή αμηχανία. Στο δε υπόμνημα που κατέθεσαν στο πρωθυπουργικό γραφείο, μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Όσο και αν προσπαθήσατε να μας κρύψετε δυστυχώς για εσάς αυτό έχει ήδη απλωθεί. Όσο πάει και μεγαλώνει. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι και ταγμένοι σε έναν στόχο. Να επιστρέψουν άμεσα οι συνάδελφοί μας στη θέση τους και να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις». Στο υστερόγραφο δε αναφέρεται:

«Αυτή η χώρα είναι του Μακρυγιάννη και του Παλαμά. Δεν έχει κανένας δικαίωμα να προκαλεί φόβο, διχασμό, απόλυτο έλεγχο των ελευθεριών. Δεν τιμά έναν πρωθυπουργό μιας “δημοκρατικής” χώρας να διχάζει τον λαό του. Δεν τιμά έναν πρωθυπουργό να είναι ενάντια στα συμφέροντα του έθνους. Δεν τιμά έναν πρωθυπουργό να κάνει το ίδιο λάθος οδηγώντας στην καταστροφή χιλιάδες οικογένειες. Έχετε μια τελευταία ευκαιρία».

Μεγάλη Τετάρτη: Οι απεργοί πείνας συναντώνται με τον γενικό γραμματέα συντονισμού της κυβέρνησης Θάνου Κοντογεώργη. Υπογραμμίζουν εκ νέου αυτό που περιλαμβάνεται και στο υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό: «Διορθώστε άμεσα αυτό το έγκλημα πριν να είναι αργά για τις ανθρώπινες ζωές». Στο σημείο αυτό έληξε ως φαίνεται η όποια αστική ευγένεια, καθώς, όπως με σαφήνεια διαμηνύθηκε, ο αγώνας των υγειονομικών θα προσλάβει άλλες μορφές.

Μ. Παρασκευή: Μια διαφορετική περιφορά του Επιταφίου λαμβάνει χώρα έξω από το υπ. Υγείας. «Είναι υπέρτατη θυσία να δίνεις τον εαυτό σου γι’ αυτούς που αγαπάς» σημειώνει προς τους υγειονομικούς ο πατήρ Στυλιανός Καρπαθίου.

Ζωγραφιές παιδιών με αφιερώσεις που είχαν κρεμάσει οι απεργοί εκεί όπου κοιμούνταν

Σατανικό σχέδιο για ταφόπλακα στο ΕΣΥ

Με την απόφαση των αναστολών τέθηκε σε τροχιά σειρά γεγονότων για την πλήρη αποδιάρθρωση του ΕΣΥ, τονίζεται σε ανακοίνωση του συντονιστικού των υγειονομικών. Και τα γεγονότα όπως περιγράφονται είναι αμείλικτα:

* Απομακρύνθηκε συλλήβδην εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό το οποίο άφησε κενά πίσω του που δεν καλύφθηκαν ποτέ.

* Το προσωπικό που έμεινε πίσω υποχρεώθηκε σε υπερεργασία με επαχθείς όρους, αρχικά με επίκληση στο φιλότιμο και, όταν αυτό άρχισε να στερεύει, με εκβιασμό και τρομοκρατία από τις διοικήσεις.

* Εν μια νυκτί προέκυψαν νομολογίες που κατέστησαν εφικτές τις υποχρεωτικές μετακινήσεις του προσωπικού βάσει αναγκών.

* Τα σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας που προέκυψαν στα νοσοκομεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες δουλειάς αλλά και την ασφάλεια καθώς και την ευθύνη του προσωπικού απέναντι στον ασθενή εξώθησαν πλέον των 2.500 συναδέλφων σε πρόωρη συνταξιοδότηση αλλά και σε μαζικές παραιτήσεις, εντείνοντας περαιτέρω το πρόβλημα της υποστελέχωσης στο ΕΣΥ.

* Με πρόσχημα τις ελλείψεις και εργαλείο τις μετακινήσεις του προσωπικού αποδυναμώθηκαν μονάδες που προορίζονταν για συγχωνεύσεις ή κλείσιμο και υποβαθμίστηκαν σε τεράστιο βαθμό νοσοκομεία κυρίως της περιφέρειας, για τα οποία ο κύριος υπουργός μάς ενημέρωσε ότι δεν μπορούν πλέον να λειτουργούν τύποις. Αφού δηλαδή πρώτα τα διέλυσε, μετά τα χαρακτήρισε ακατάλληλα!

* Υπό τη σκιά των αναστολών απομακρύνθηκαν πάρα πολλοί συμβασιούχοι συνάδελφοι, των οποίων οι συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν ποτέ, παρ’ όλο που κάλυπταν πάγιες ανάγκες και προκειμένου να διευκολυνθεί η επάνοδος των συνεργείων στα νοσοκομεία.

* Ήδη οι ασθενείς εκδιώκονται από το δημόσιο νοσοκομείο είτε λόγω αιώνιων λιστών αναμονής είτε με το νέο χαράτσι εισόδου υπό τη μορφή του πιστοποιητικού.

* Η κυβέρνηση απεργάζεται σχέδιο πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ που όχι μόνο δεν κρατάει μυστικό, αλλά το διαφημίζει με τον τίτλο «νέος χάρτης υγείας».

* Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι δεν τέθηκε θέμα λάθος χειρισμών, Αντίθετα πρόκειται για μια ικανότατη κυβέρνηση, που ακολουθεί πιστά μια ατζέντα μνημονιακού τύπου, επαχθέστατου είδους για την οποία η πανδημία λειτούργησε και θα συνεχίσει να λειτουργεί ως κάλυψη!

33 ημέρες απεργίας πείνας: Όλοι τους ξέχασαν

Ο Λάμπρος Τσάπαλης υπηρέτησε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας επί 30 χρόνια ως τραυματιοφορέας. Τον Δεκέμβριο του 2020 κατήλθε σε 14ήμερη απεργία πείνας αντιδρώντας στην απουσία μέτρων προστασίας των εργαζομένων και στην υποστελέχωση. «Εξυπηρετούσαμε ασθενείς στα χειρουργεία με σακούλες σκουπιδιών στα πόδια.

Όταν ήρθαν από τον ΕΟΔΥ και τους δείξαμε ποια είναι η κατάσταση, είχαν το θράσος να πουν “αυτές είναι οι οδηγίες του ΕΟΔΥ”. Τότε», συμπληρώνει στη «δημοκρατία», «κέρδισα».  Ακολούθως ο Λάμπρος Τσάπαλης κατήλθε εκ νέου σε απεργία πείνας έξω από το υπουργείο Υγείας. Στις 21 Φεβρουαρίου, στις 2 τα ξημερώματα, την ώρα που κοιμόταν, προσάγεται από την ΕΛ.ΑΣ. και οδηγείται όχι στο νοσοκομείο για εξετάσεις αλλά στο Α.Τ. της Ομόνοιας.

* Ο Περικλής Καρολίδης από τη Βέροια υπηρέτησε συνολικά 30 χρόνια στο ΕΣΥ ως τεχνολόγος ακτινολόγος εξειδικευμένος στη στεφανιογραφία. «Δεν είχα προγραμματίσει να κατέλθω σε απεργία πείνας. Ήρθα να βρω τους συναδέλφους μου στο υπουργείο και βρήκα τους έξι πρώτους απεργούς. Ο νόμος περί των αναστολών είναι ένας επαίσχυντος νόμος, που προσβάλλει την υπόσταση του ανθρώπου. Είναι ένας ανθρωποκτόνος νόμος».

* Ειρήνη Κατάκου, βοηθός ιατρικών επαγγελμάτων στη γναθοχειρουργική κλινική του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών: «Η ελευθερία και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης είναι αδιαπραγμάτευτα για εμένα. Όλα όσα έχουν συμβεί με προσβάλλουν ως άνθρωπο. “Θα έχει αποτέλεσμα όλο αυτό;” με ρώτησε ο γιος μου. Και εγώ του απάντησα: “Δεν γνωρίζω”. Αυτό που είναι σημαντικό είναι πως εγώ δεν θα πέσω αμαχητί. Είμαι τυχερή που γνώρισα αυτούς τους ανθρώπους. Είναι υπέροχοι άνθρωποι και πολύ δυνατοί χαρακτήρες. Για εμένα είναι πλέον η οικογένειά μου».

* Περικλής Μπόμπολας, παθολόγος – επιμελητής Α’ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, φύλακας άγγελος των απεργών πείνας. Ο ιατρός που παρακολουθούσε την κατάσταση της υγείας τους. Ο κ. Μπόμπολας επέστρεψε στα καθήκοντά του μετά τη νοσηλεία του από Covid. «Ο Ευαγγελισμός εφημερεύει μαζί με το Σισμανόγλειο, το οποίο εξυπηρετεί τα βόρεια προάστια. Επί της ουσίας, εφημερία στον Ευαγγελισμό μεταφράζεται σε εξυπηρέτηση των ασθενών του μεγαλύτερου μέρους της πρωτεύουσας.

Έχουμε ζήσει απίστευτες καταστάσεις στο νοσοκομείο. Την απόλυτη διάλυση του συστήματος δημόσιας υγείας. Σε συνάντηση που είχαμε με τους επιτελείς του υπουργείου είχαν το θράσος να πουν πως μόλις (!) 400 γιατροί τέθηκαν σε αναστολή. Και το σύστημα αντέχει. Όταν οι 400 αυτοί γιατροί αντιπροσωπεύουν σημαντικές ειδικότητες, εξειδικευμένους γιατρούς με πολυετή εμπειρία στην τριτοβάθμια περίθαλψη».

* Ο Νικόλας Τριβέλλας από τα Χανιά κατέρρευσε την εικοστή ημέρα απεργίας και του ζητήθηκε να σταματήσει.

* Η Ζωή Βαϊοπούλου είναι νοσηλεύτρια χειρουργείου από την Καρδίτσα και μητέρα τριών παιδιών. Κατήλθε σε απεργία πείνας επί 25 ημέρες. * Η Σοφία Ψύρρα είναι υπεύθυνη καθαριότητας στα τμήματα Covid του Αττικού Νοσοκομείου. Κατέρρευσε την όγδοη ημέρα απεργίας πείνας. «Η πιο δυνατή στιγμή που έζησα όλο αυτό το διάστημα ήταν τότε που όλοι οι διοικητές των νοσοκομείων είχαν συγκεντρωθεί για σύσκεψη στο υπουργείο. Κατέβηκαν με τα ακριβά τους κοστούμια και τα καλογυαλισμένα παπούτσια τους. Τους πήρα στο κατόπι ουρλιάζοντας “σε ποιον Θεό πιστεύετε, μωρέ; Πώς κοιμάστε ήσυχοι τα βράδια; Κανείς δεν τόλμησε να με κοιτάξει» δήλωσε στη «δημοκρατία». Για την απεργία πείνας των συναδέλφων τους το συντονιστικό των υγειονομικών τόνιζε σε σχετική ανακοίνωσή του: «Ως επαγγελματίες υγείας, αδυνατούμε να επιτρέψουμε μια τέτοια έκφραση αυτοκαταστροφής. Όμως ως υπέρμαχοι της αυτοδιάθεσης του ατόμου μένουμε στο πλευρό των συναδέλφων με σκοπό να διασφαλίσουμε κατά το δυνατόν την υγεία τους και συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα τους».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This