Ο μύκητας-φονιάς στις ΜΕΘ έδωσε τη «χαριστική βολή» στους ανοσοκατασταλμένους

Μεγάλη ανησυχία σε πολίτες και γιατρούς - Κινδυνεύουν ασθενείς σε νοσοκομεία και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Must Read

Δεν λέει να κοπάσει η αναστάτωση που έχουν προκαλέσει η αποκάλυψη του λοιμωξιολόγου Νικόλαου Σύψα για την παρουσία του μύκητα Candida auris στις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων και οι δηλώσεις της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Aννας Μαστοράκου για θανάτους ασθενών στην Πάτρα εξαιτίας του συγκεκριμένου μύκητα.

Το γεγονός πως ο συγκεκριμένος μύκητας έχει θνησιμότητα 70% σε ανασοκατασταλμένους και ευάλωτους ασθενείς που νοσηλεύονται σε Εντατικές, σύμφωνα με τον κ. Σύψα, έχει προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία σε πολίτες και γιατρούς. Σχολιάζοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τον μύκητα, ο διευθυντής ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, διευκρίνισε ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αλλά για τα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Μάλιστα, ο κ. Καπραβέλος χαρακτήρισε «αδυσώπητη» και με «τραγικές συνέπειες» τη μάχη με τις βαρύτατες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, φέρνοντας ως παράδειγμα την πανδημία του κορονοϊού, κατά την οποία, όπως είπε, το 40% με 50% των θυμάτων δέχθηκε τη «χαριστική βολή» από πολυανθεκτικά μικρόβια. Τέλος, τόνισε ότι τα νοσοκομεία έχουν θωρακιστεί έναντι των ανθεκτικών μικροβίων και ότι στις μονάδες του «Παπανικολάου» δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένα πρόβλημα.

«Ο μύκητας δεν προκαλεί πρόβλημα σε μέσο άνθρωπο και δεν θα δούμε υγιή άνθρωπο να πεθαίνει» ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης, εξηγώντας πως εμφανίζεται κυρίως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων, απειλώντας τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτές και άτομα με βαριές ανοσοκαταστολές ή και με χρόνια προβλήματα υγείας σε όργανα όπως οι πνεύμονες.

Επίσης ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι υπάρχει τρόπος να ανιχνευτεί ο μύκητας Candida auris με εργαστηριακές διαδικασίες, πιο εύκολες τα τελευταία χρόνια, που μπορούν να τον εντοπίσουν με ένα μικρό ποσοστό λάθους. «Μπορούν να το απολυμάνουν. Υπάρχει πιθανότητα, όμως, να επανέρχεται – εμφανίζεται ιδιαίτερη αντοχή» δήλωσε και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει σε παγκόσμια κλίμακα νοσοκομείο που να μην έχει αυτόν τον μύκητα. «Βρίσκεται παντού, απλά στις ΜΕΘ βρίσκει τρόπο και αναπτύσσεται. Αν έχουν μπει τα σωστά πρωτόκολλα για τους μύκητες, τους ανιχνεύουν και τους βρίσκουν» κατέληξε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This