Παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας για στοχοποίηση δημοσιογράφου στην Ελλάδα

Η στόχευση για αναφορά περιβαλλοντικών ζημιών απειλεί το ρεπορτάζ δημοσίου συμφέροντος

Must Read

Ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας για τη στοχοποίηση Ελληνίδας δημοσιογράφου για αναφορά περιβαλλοντικών ζημιών:

Ενόψει της αυριανής εκδίκασης της αγωγής κατά της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη και του ανεξάρτητου συνεταιρισμού μέσων ενημέρωσης Alterthess, για φερόμενη παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων, αναφορικά με μια καταδίκη για περιβαλλοντική ζημιά ανώτερου στελέχους εταιρείας εξόρυξης χρυσού, η Κονδυλία Γώγου, Ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα, είπε:

«Η στόχευση ενός μικρού ανεξάρτητου μέσου ενημέρωσης και ενός δημοσιογράφου για αναφορά καταδίκης για περιβαλλοντική ζημιά, αποτελεί απειλή για το ρεπορτάζ δημοσίου συμφέροντος και το τελευταίο κραυγαλέο παράδειγμα κατάχρησης του συστήματος δικαιοσύνης για τον εκφοβισμό των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αποθάρρυνση του δημόσιου ελέγχου.

Το δικαστήριο πρέπει να απορρίψει αυτή την εξωφρενική αγωγή και να διασφαλίσει ότι οι δημοσιογράφοι και οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αναφέρουν για το περιβάλλον και άλλα θέματα, προστατεύονται από εκφοβιστικές τακτικές από εταιρικούς παράγοντες που σκοπεύουν να τους φιμώσουν.

Αυτή η μήνυση φέρει όλα τα χαρακτηριστικά μιας Στρατηγικής Αγωγής κατά της Συμμετοχής του Δημοσίου (SLAPP), τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως για να φιμώσουν δημοσιογράφους και συμμετέχοντες σε εκστρατεία. Αυτή η υπόθεση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη υιοθέτησης της Οδηγίας κατά του SLAPP εντός της ΕΕ για την προστασία των δημοσιογράφων και των ακτιβιστών από τη χρήση ενοχλητικών δικαστικών διαδικασιών από κυβερνήσεις και εταιρείες».

Τι έχει συμβεί

Εάν το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ της ενάγουσας, η δημοσιογράφος και το Alterthess, θα κληθούν να καταβάλουν αποζημίωση έως και 100.000 ευρώ. Αν δεν μπορέσει να πληρώσει την αποζημίωση, η Σταυρούλα Πουλημένη μπορεί να τεθεί υπό κράτηση.

Στις 19 Οκτωβρίου 2021, το Alterthess και η δημοσιογράφος μηνύθηκαν από υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας Hellas Gold. Η μήνυση ζήτησε αποζημίωση 100.000 ευρώ για ένα άρθρο που είχε δημοσιεύσει ο ιστότοπος Alterthess στις 27 Οκτωβρίου 2020, υποστηρίζοντας ότι το δημοσιευμένο άρθρο είχε επεξεργαστεί παράνομα τα «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα», όταν ανέφερε την ποινική καταδίκη.

Ο ενάγων και ένα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος καταδικάστηκαν για τις δραστηριότητες της Hellas Gold στη βορειοανατολική Χαλκιδική και ειδικότερα για τη ρύπανση των επιφανειακών υδάτων και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This