Ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Κεφαλονιά – Το αναλαμβάνει ο Τσιόδρας στην Αθήνα

Πρόκειται για 29χρονο Άγγλο τουρίστα, ο οποίος ήρθε για διακοπές στην Ελλάδα με τη σύντροφό του - Τη Δευτέρα οι απαντήσεις από το εργαστήριο αναφοράς

Must Read

Με δερματικά εξανθήματα σαν αυτά που παραπέμπουν στην λοιμώδη νόσο ευλογιά των πιθήκων η οποία προκαλεί παγκόσμια ανησυχία, εντοπίστηκε ένας 29χρονος Άγγλος τουρίστας που είχε ταξιδέψει στην Κεφαλονιά μαζί τη σύντροφό του για διακοπές.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο άνδρας έχει και άλλα συμπτώματα που μπορεί να προέρχονται από την ευλογιά των πιθήκων και κατά την αξιολόγησή του από τις υγειονομικές αρχές του νησιού κρίθηκε ότι ταιριάζει στον ορισμό «ύποπτο κρούσμα».

Ακολούθως κλήθηκαν το ΕΚΑΒ, ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας, και οργανώθηκε μεταφορά του 29χρονου (αλλά και της ασυμπτωματικής συντρόφου του ως στενή επαφή) στο Νοσοκομείο Αττικόν στην Αθήνα, μέσα στη γνωστή από τον Covid, ειδική κάψουλα.

Οι γιατροί του νοσοκομείου θα εξετάσουν τον άνδρα (και τη γυναίκα) και θα κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες, για να διαπιστωθεί αν όντως θα μιλάμε και στην Ελλάδα για την «άφιξη» του ιού αυτού, ή αν είναι κάτι άλλο. Μέχρι τότε και οι δύο θα νοσηλεύονται σε δωμάτια αρνητικής πίεσης.

Οι πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι την υπόθεση του ύποπτου κρούσματος θα αναλάβουν ο Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ στην 4η Παθολογική Κλινική του νοσοκομείο, Σωτήρης Τσιόδρας και η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ στην ίδια κλινική Αναστασία Αντωνιάδου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας που επιβεβαίωσε το ύποπτο κρούσμα, ο ΕΟΔΥ έλαβε δείγματα για επιβεβαιωτική εξέταση τα οποία στάλθηκαν στο εργαστήριο αναφοράς και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα.

Ο ΕΟΔΥ έφτιαξε και ειδική σελίδα με πληροφορίες για το κοινό (αλλά και τους επαγγελματίες) που αφορούν τη συγκεκριμένη νόσο. Δείτε την πατώντας εδώ.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τι είναι, ποια τα συμπτώματα

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια, λοιμώδης ασθένεια, παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά που εξαλείφθηκε το 1980. Μολονότι είναι πιο ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.

Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν:

  • πυρετό,
  • πονοκέφαλο,
  • μυικούς πόνους,
  • πρήξιμο στους λεμφαδένες,
  • ρίγη και
  • κόπωση.
  • Επίσης οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα (1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων), τα οποία συχνά ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος, περιλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων.

Ανησυχία στην Ευρώπη

Τουλάχιστον δύο κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν εντοπιστεί στο Βερολίνο, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές υπηρεσίες της γερμανικής πρωτεύουσας, μία ημέρα αφότου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα τη Γερμανία, στο Μόναχο.

Το υπουργείο Υγείας του Βερολίνου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι είναι πιθανόν να εμφανιστούν και άλλα κρούσματα τις επόμενες ημέρες. Οι ασθενείς είναι σε σταθερή κατάσταση και από την ανάλυση του γονιδιώματος θα διαπιστωθεί από ποιο στέλεχος της νόσου έχουν προσβληθεί.

Μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ είπε ότι εξ όσων αντιλαμβάνεται, ο ιός δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα και ένα ξέσπασμά του θα μπορούσε να περιοριστεί εάν οι υγειονομικές αρχές ενεργήσουν γρήγορα.

Πρώτο κρούσμα και στο Ισραήλ

Το Ισραήλ ανακοίνωσε κι αυτό το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, αυτής της ασθένειας που συνήθως είναι ενδημική στη Δυτική Αφρική.

Πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 30 ετών που επέστρεψε πρόσφατα από ταξίδι στη Δυτική Ευρώπη, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ισίλοφ, στο Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο άνδρας αυτός, που εμφανίζει μόνο ελαφρά συμπτώματα, είχε έρθει σε επαφή με έναν ασθενή στο εξωτερικό.

Κρούσματα έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε αρκετές χώρες, όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να δώσει νέες οδηγίες στις χώρες για το πώς θα περιορίσουν την εξάπλωση της ασθένειας, όπως είπε ο Ντέιβιντ Χέιμαν, ο επικεφαλής της Στρατηγικής και Τεχνικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Μολυσματικούς Κινδύνους με Πιθανότητες Πανδημίας και Επιδημίας (STAG-IH).

Ο Χέιμαν τόνισε ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν μοιάζει με τις πρώτες ημέρες της πανδημίας της Covid-19, επειδή ο ιός αυτός δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα. Όσοι υποψιάζονται ότι μπορεί να έχουν εκτεθεί στον ιό ή εκείνοι που εμφανίζουν συμπτώματα, όπως εξανθήματα και πυρετό, θα πρέπει να αποφεύγουν τις στενές επαφές με άλλους ανθρώπους. «Υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια αλλά το σημαντικότερο μήνυμα είναι ότι μπορείτε να προστατέψετε τον εαυτό σας», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This