Ευλογιά των πιθήκων: «Ούτε κατά διάνοια» λέει η Θεοδωρίδου για το εμβόλιο

«Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες» από το «βαρύ» εμβόλιο της ευλογιάς

Must Read

Την ώρα που η χώρα μας βρίσκεται σε επιφυλακή για την εμφάνιση κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων, το ECDC, όπως έγινε γνωστό, ετοιμάζεται να συστήσει το εμβόλιο κατά ευλογιάς, η οποία εκριζώθηκε από το 1980.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, δήλωσε από πλευράς της κάθετα αντίθετη με την πιθανότητα οριζόντιας προληπτικής χορήγησης του συγκεκριμένου εμβολίου. Όπως σημειώνει η ίδια μιλώντας στο iatropedia.gr, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει εμβόλιο το οποίο στοχεύει την ανοσοποίηση από τη συγκεκριμένη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων.

«Δεν έχουμε εμβόλιο. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει. Στην Αμερική έχουν ένα εμβόλιο παρασκευάσει με εξασθενημένους ιούς και έχουν κάποια εκατομμύρια δόσεις. Θέμα εμβολίου επί του παρόντος, δεν γνωρίζω καμία χώρα να έχει, όπως δεν έχει και η χώρα μας» δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε ότι όσοι έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο κατά της ευλογιάς στο παρελθόν (οι άνω των 40), είναι ήδη αρκετά προστατευμένοι έναντι του ιού.

«Αυτό που λέγεται και ισχύει, είναι πως άτομα που έχουν εμβολιαστεί για ευλογιά και αυτά τα άτομα όλα είναι άνω τα 40 ετών -καθώς στην Ελλάδα νομίζω το ’78 σταμάτησε ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς, ο δαμαλισμός δηλαδή- αυτά τα άτομα έχουν μια διασταυρούμενη ανοσία. Δηλαδή προστατεύονται σημαντικά και έναντι του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, επειδή είναι της ίδιας κατηγορίας. Ανήκει, δηλαδή, στους pox viruses» εξήγησε.

Για την περίπτωση αναζωπύρωσης της νόσου, η δανέζικη φαρμακοβιομηχανία Bavarian Nordic’s Imvanex έχει διατηρήσει αποθέματα του εμβολίου το οποίο στόχευε την ευλογιά, η οποία έχει εκριζωθεί εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Αυτό το εμβόλιο συστήνει το ECDC να χρησιμοποιηθεί ξανά σε άτομα τα οποία έχουν έρθει επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και έχουν πιθανότητες να νοσήσουν. Μάλιστα, το Ηνωμένο Βασίλειο προχωράει σε προληπτικό εμβολιασμό των υγειονομικών.

«Βαρύ» το εμβόλιο με ανεπιθύμητες ενέργειες

Ωστόσο, πρόκειται για εμβόλιο με ζωντανό τροποποιημένο ιό δαμαλίτιδας, ο οποίος σε ορισμένες περιπτώσεις έχει σοβαρές παρενέργειες. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τονίζει ότι είναι κάθετα αντίθετη με την οριζόντια χορήγηση του εμβολίου στους πολίτες και κάνει λόγο για ανεπιθύμητες ενέργειες:

«Για όνομα του Θεού. Η ευλογιά έχει εκριζωθεί και όταν εκριζώθηκε ο ιός σταμάτησε και ο εμβολιασμός. Ένας εμβολιασμός, μάλιστα, ο οποίος είχε και σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Εντάξει, υφίστατο ο εμβολιασμός όσο απειλούσε η νόσος, τώρα γιατί να εμβολιαστούμε; Ούτε κατά διάνοια».

Όπως διευκρινίζει, πρόκειται για μια νόσο που προκαλεί τρόμο εξαιτίας των αντιαισθητικών εξανθημάτων, ωστόσο δεν είναι επικίνδυνη: «Το νόσημα δεν χαρακτηρίζεται από σοβαρή νόσηση. Μπορεί να είναι αντιαισθητικό, απεχθές έτσι όπως το βλέπει κανείς, αλλά δεν είναι σοβαρό. Υπάρχει βέβαια 1% θνητότητα στην Αφρική, αλλά εκεί υπάρχουν κι άλλες συνθήκες. Είναι γενικά ένα νόσημα που αυτοϊάται» αναφέρει και τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει πανικός:

«Αν οι φλύκταινες -αυτό είναι το χαρακτηριστικό- ξυστούν, μπορεί να αφήσουν ουλές. Δεν είναι εντελώς αμελητέες οι επιπτώσεις. Κάνουμε εμβόλιο ακόμη και για την ανεμοβλογιά που ξέρουμε εξαρχής ότι είναι μια καλοήθης νόσος, γιατί κάθε νόσημα για κάθε συγκεκριμένο άτομο μπορεί να είναι σοβαρό. Ακόμη κι αν κάνει και δύο σημαδάκια. Ακόμη κι αν χάσει και 10 μέρες από τη δουλειά του. Αλλά τουλάχιστον ξέρουμε με την ευλογιά των πιθήκων, πως δεν είναι νόσημα να μας βάλει σε πανικό» ξεκαθαρίζει η Μαρία Θεοδωρίδου.

Δείτε επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This