H 1η Ιουνίου έφτασε, οι μάσκες «φεύγουν»

Ραντεβού το... Σεπτέμβρη!

Must Read

Πότε το ανακοίνωσαν, πότε έφτασε η στιγμή να ισχύσει, το γεγονός είναι πως από αύριο, Τετάρτη 1 Ιουνίου, καταργείται το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας για την προστασία μας από την Covid-19 και στους εσωτερικούς χώρους, πλην κάποιων ελαχίστων εξαιρέσεων.

Ειδικότερα, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι από 1/6/2022 έως και 15/09/2022 αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς. Ως εκ τούτου, από αύριο, η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας καταργείται σε όλους τους εσωτερικούς χώρους (σούπερ μάρκετ, εμπορικά καταστήματα, λιανεμπόριο, κλπ.), σε αεροπλάνα, αλλά και στις υπεραστικές συγκοινωνίες όπου υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως, λόγου χάρη, στα τρένα και τα υπεραστικά λεωφορεία. Αξίζει δε να σημειωθεί πως η μάσκα καταργείται και για τους εργαζόμενους στους χώρους αυτούς.

Ωστόσο, η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας παραμένει στις νοσοκομειακές μονάδες και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και σε άλλες δομές Υγείας, όπου η παρουσία της κρίνεται απαραίτητη προς το παρόν. Με μάσκα, εξάλλου, θα πρέπει να μετακινούνται όσοι χρησιμοποιούν αστικές συγκοινωνίες, όπως είναι τα αστικά λεωφορεία, το μετρό, τα τρόλεϊ, το τραμ και ο ηλεκτρικός.

Παραμένει η προτροπή – σύσταση χρήσης της σε συγκεκριμένες περιπτώσεις

Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο, ωστόσο παραμένει η προτροπή και η σύσταση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα σε όλους αυτούς τους χώρους και ιδίως από τον πληθυσμό ο οποίος ανήκει στις ευάλωτες ομάδες.

Η μοναδική, εξάλλου, περίπτωση όπου η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική από μαθητές και φοιτητές, είναι κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Σημειώνεται, επίσης, πως οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν από ένα rapid test κάθε εβδομάδα.

Τι θα ισχύει στα πλοία

Αύριο, πάντως, η επιτροπή των ειδικών του Υπουργείου Υγείας αναμένεται να συζητήσει το πρωτόκολλο για τα πλοία, θέμα για το οποίο φαίνεται ότι υπάρχει προβληματισμός τόσο στην ηγεσία του υπουργείου, όσο και στους ειδικούς της επιτροπής.

Στα αεροπλάνα η μάσκα δεν θα είναι, πλέον, υποχρεωτική και επειδή οι θέσεις είναι αριθμημένες, αλλά και γιατί υπήρχε η σχετική παρότρυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Άλλωστε, εκτιμάται ότι στα αεροπλάνα ο κίνδυνος είναι μικρότερος, επειδή υπάρχουν ειδικά φίλτρα εξαερισμού στην καμπίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, στα πλοία αναμένεται να τηρηθεί αντίστοιχο πρωτόκολλο, δηλαδή όπου στα πλοία υπάρχουν αριθμημένες θέσεις, η μάσκα δεν θα είναι υποχρεωτική, ενώ όπου οι θέσεις είναι χωρίς αρίθμηση, θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τους επιβάτες.

Η άρση της υποχρεωτικότητας για όλους θα ισχύει -εκτός σοβαρού απροόπτου- έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2022, οπότε και αναμένεται νέα απόφαση, με βάση τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This