Ενημέρωση από τον Χρήστο Στυλιανίδη για την φωτιά: «Έχουμε μπροστά μας ένα σκληρό καλοκαίρι»

«Είμαστε ακόμα στην αρχή του καλοκαιριού, στόχος να μετριάσουμε τις σκληρές επιπτώσεις όλων των νέων φαινομένων από την κλιματική κρίση»

Must Read

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη και το Πυροσβεστικό Σώμα για την φωτιά σε Γλυφάδα, Βούλα και Βάρη. Η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στη Γλυφάδα και γρήγορα επεκτάθηκε στη Βούλα αλλά και σε περιοχές της Βάρης βρίσκεται σε ύφεση από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης τόνισε αρχικά ότι «αντιμετωπίσαμε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά εδώ στην Αττική, εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών και του ανάγλυφου της περιοχής», ενώ επισήμανε ότι υπήρχαν τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιών.

«Είμαστε ακόμα στην αρχή του καλοκαιριού και ο στόχος είναι να μετριάσουμε τις σκληρές επιπτώσεις όλων αυτών των νέων φαινομένων που προέρχονται από την κλιματική κρίση.Το καλοκαίρι θα είναι σκληρό λόγω της κλιματικής κρίσης στην ανατολική Μεσόγειο. Όλες οι μετεωρολογικές προγνώσεις στην Αν. Μεσόγειο, που θεωρείται ως “hot spot” της κλιματικής κρίσης, δείχνουν ότι τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα και αυτό το καλοκαίρι» τόνισε και συμπλήρωσε:

«Παρά τις αντίξοες συνθήκες χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες πολιτικής προστασίας και πυροσβεστικής, οι δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν αυτή την πολύ δύσκολη πυρκαγιά μέσα σε 6 με 7 ώρες».

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός σημείωσε: «Ήμουν στο πεδίο και είδα τι συνέβαινε. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όσους πάλεψαν για να προστατεύσουν ανθρώπους και περιουσίες. Ήταν ηρωική προσπάθεια. Κυρίως πυροσβέστριες, πυροσβέστες και εθελοντές, αλλά και την αστυνομία, τον στρατό και την τοπική αυτοδιοίκηση. Όλοι έδωσαν μια πολύ δύσκολη μάχη».

«Ευτυχώς είχαμε περιορισμένες υλικές ζημιές»

Από την πλευρά του, ο υφουπουργός Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Τουρνάς τόνισε: «είχαμε μια πολύ δύσκολη φωτιά με τρεις διαφορετικές εστίες η οποία ξεκίνησε από τη Γλυφάδα και επεκτάθηκε σε Βούλα και Βάρη. Ευτυχώς είχαμε περιορισμένες υλικές ζημιές. Παρά τη δυσκολία της επιχείρησης αποφύγαμε τραυματισμούς πολιτών και απώλεια ζωής».

Όπως είπε, η πυρκαγιά ξεκίνησε το μεσημέρι στην Άνω Γλυφάδα και λόγω των ισχυρών ανέμων με ριπές έως 8 μποφόρ γρήγορα εξαπλώθηκε σε Άνω Βούλα και Βάρη. Ο κ. Τουρνάς εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, με την πυρκαγιά να είναι σε ύφεση, χωρίς ενεργές καύσεις.

Διαβάστε ακόμη: Σε ύφεση η φωτιά στη Βούλα – Ισχυρές εναέριες και επίγειες δυνάμεις στο σημείο

Τι «είδε» το Αστεροσκοπείο Αθηνών (meteo.gr) για τη μεγάλη φωτιά

Η πυρκαγιά στον Υμηττό εκδηλώθηκε σε περιοχή όπου η ευφλεκτότητα της δασικής καύσιμης ύλης ήταν πολύ υψηλή, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το meteo.gr.

Συγκεκριμένα, η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες Σάββατο στις νότιες παρυφές του Υμηττού, στην ευρύτερη περιοχή της Γλυφάδας, είχε εστία περιοχή όπου η ευφλεκτότητα της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης ήταν πολύ υψηλή, τονίζει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Η χαμηλή υγρασία βοηθάει στην εξάπλωση των πυρκαγιών

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του για την περιοχή εκδήλωσης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς, τα προγνωστικά στοιχεία έδειχναν ότι η περιεχόμενη υγρασία της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης ήταν μικρότερη του 10%, τιμή η οποία θεωρείται κατώφλι για γρήγορα εξαπλούμενες και έντονες δασικές πυρκαγιές.

Μετά τη βελτίωση κατά τη διάρκεια της νύχτας, για την Κυριακή το meteo αναμένει εκ νέου επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, οι οποίες θα χαρακτηρίζονται κυρίως από υψηλές θερμοκρασίες και μεγαλύτερη ξηρότητα σε ό,τι αφορά τη δασική καύσιμη ύλη, με τους ανέμους πάντως να πνέουν με μικρότερες εντάσεις συγκριτικά με χθες Σάββατο.

Το meteo προειδοποιεί πως δημιουργεί η φωτιά τον «δικό της» καιρό

Επιπλέον, το meteo υπενθυμίζει τον τρόπο με τον οποίο η φωτιά αλληλοεπιδρά με την ατμόσφαιρα, δημιουργώντας τον «δικό της» καιρό κι εκτοξεύοντας επικίνδυνες καύτρες:

  • Ισχυρές ανοδικές κινήσεις του αέρα, οι οποίες προκαλούνται από την έντονη θέρμανση λόγω της καύσης και μέσω των οποίων καύτρες εκτοξεύονται ψηλά στην ατμόσφαιρα
  • και καθοδικές κινήσεις του αέρα, οι οποίες αντισταθμίζουν τις ανοδικές κινήσεις και μέσω των οποίων καύτρες μπορούν να πέσουν σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο μιας φωτιάς, προκαλώντας έτσι νέες εστίες.

Εκτίμηση της ευφλεκτότητας (με βάση πραγματικές μετεωρολογικές παρατηρήσεις) και πρόγνωση της περιεχόμενης υγρασίας της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης αποτελούν υπηρεσίες που υλοποιεί επιχειρησιακά, σε καθημερινή βάση, η μονάδα Flame/Meteo του ΕΑΑ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This