Σε ύφεση η φωτιά στη Βούλα – Ισχυρές εναέριες και επίγειες δυνάμεις στο σημείο

Στο σημείο επιχειρούν 283 πυροσβέστες, με δέκα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα

Must Read

Σε ύφεση είναι η φωτιά που ξέσπασε χθες στη Γλυφάδα και γρήγορα επεκτάθηκε στη Βούλα αλλά και σε περιοχές της Βάρης. Το πρώτο φως της ημέρας κινητοποίησε και πάλι τις εναέριες δυνάμεις ενώ οι επίγειες βρίσκονται στο σημείο όλο το βράδυ για τυχόν αναζωπυρώσεις σε Βούλα και Βάρη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση την Πυροσβεστική σήμερα το πρωί «η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές 04/06/2022 στην Γλυφάδα Αττικής είναι σε ύφεση. Οι δυνάμεις που επιχειρούν ενισχύθηκαν με Πυροσβέστες, οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας».

Στη ζώνη της πυρκαγιάς εξακολουθούν να επιχειρούν, 283 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», ομάδα Σ.μη.Ε.Α., 2 Α/Φ και 2 Ε/Π εκ των οποίων το ένα (1) ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν, η ΕΛ.ΑΣ. με 100 αστυνομικούς και 38 οχήματα, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων, καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δείτε ακόμη: Φωτιά στη Γλυφάδα: Εκκενώθηκε το Πανόραμα Βούλας – Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Ολονύχτια μάχη να μην εξαπλωθούν οι φλόγες

Κατά την διάρκεια της νύχτας, ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούσαν στα σημεία που πέρασαν οι πύρινες γλώσσες, υπό τον φόβο πιθανών αναζωπυρώσεων. Λίγο μετά τις 22:30 το βράδυ, ενεργό παρέμενε το μέτωπο στο κοιμητήριο Βούλας, ωστόσο οι άνεμοι έχουν πέσει.

Μετά και την απομάκρυνση των εναέριων μέσων, ενισχύθηκαν οι επίγειες δυνάμεις, ενώ με το ξημέρωμα επανήλθαν στη μάχη. Στις 9:00 σήμερα το πρωί, ενημέρωση για την πυρκαγιά θα πραγματοποιήσει η ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας και του πυροσβεστικού σώματος, οι οποίοι βρίσκονταν στη Βάρη μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου.

«Από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ ξεκίνησε η πυρκαγιά»

Ο δήμος Γλυφάδας, σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η φωτιά «ξεκίνησε στη 1 μ.μ. από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στο τέρμα της οδού Μετσόβου, λόγω υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων και γρήγορα πέρασε την κορυφογραμμή του Υμηττού και κατευθύνθηκε προς Βούλα».

Ο δήμος μάλιστα δημοσίευσε και φωτογραφίες που δείχνουν το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς. «Δυστυχώς ο αέρας είναι πολύ δυνατός και η μάχη συνεχίζεται τώρα στην κορυφογραμμή και στην πλευρά του Υμηττού προς Βούλα με τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής, τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς για την ασταμάτητη προσπάθεια. Παραμένουμε σε πλήρη επιφυλακή στην πλευρά της Γλυφάδας και ήδη στείλαμε δυνάμεις – υδροφόρες και οχήματα – στην πλευρά της Βούλας», δήλωσε νωρίτερα ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος συντόνισε διά ζώσης την επιχείρηση κατάσβεσης.

Δείτε ακόμη: Φωτογραφία-ντοκουμέντο από τον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στην Άνω Γλυφάδα

Ο ΔΕΔΔΗΕ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, τα  κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών. Πάντως, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ υποστηρίζουν ότι δε υπάρχει ένδειξη ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από κάποιον υποσταθμό.

Πηγές του ΔΕΔΔΗΕ (διαχειριστής του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης) αναφέρουν ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα, ξεκίνησε από υποσταθμό. Αλλά και από την πλευρά του διαχειριστή του δικτύου υψηλης και υπερυψηλής τάσης (ΑΔΜΗΕ) πηγές έλεγαν ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι η πυρκαγιά έχει σχέση με το δίκτυό του.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν αποκλείει ότι μπορεί να έγινε κάποια έκρηξη ή να έπεσαν καλώδια από την ώρα που ξέσπασε η φωτιά στο σημείο, ενώ επιβεβαιώνει ότι έγιναν και διακοπές ρεύματος.

Παράλληλα, πηγές του ΔΕΔΗΕΕ αναφέρουν ότι στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκονται συνεργεία για παρεμβάσεις όπου υπάρχει κίνδυνος τάσης, η οποία ενδεχομένως και να διακόπτεται προληπτικά.

Δείτε ακόμη: Πάλι δεν φταίει κανείς για την καταστροφή; Άρχισε η αποποίηση ευθυνών

Η εκκένωση

Νωρίτερα χθες, η Πυροσβεστική προχώρησε προληπτικά στην εκκένωση τεσσάρων οικισμών, του γηροκομείου αλλά και των παιδικών χωριών SOS. Στόχος της εκκένωσης ήταν να μην υπάρξει κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές.

Ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ανακοίνωσε ότι οι «εντολές άμεσης εκκένωσης κατοικιών που δόθηκαν νωρίτερα στις τρεις από τις τέσσερις περιοχές έχουν ανακληθεί. Η περιοχή που μένει προς το παρόν σε αυξημένη ετοιμότητα εκκένωσης είναι μόνο αυτή του Χερώματος Βάρης από τη Λεωφόρο Ευελπίδων με μέτωπο τον ορεινό όγκο. Εκεί ακόμη έχουμε θέμα.

Για την εκκένωση της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Άκτιος Οδηγός», καθώς επίσης και του Παιδικού Χωριού SOS που βρίσκονται στην περιοχή, ο δήμαρχος τόνισε: «Αυτή την ώρα τόσο οι ηλικιωμένοι τρόφιμοι του Γηροκομείου, όσο και τα παιδιά του Χωριού, επιστρέφουν στους κοιτώνες τους. Δεν υπάρχει πλέον κανένας κίνδυνος, για τις δομές αυτές».

Ο κ. Κωνσταντέλλος ζήτησε από τους κατοίκους που έχουν μέτωπο προς τον ορεινό όγκο, να κλείσουν πόρτες και παράθυρα, ν’ ανεβάσουν τις τέντες, να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να συνεργαστούν με τις Αρχές.

Ο Μενέλαος Τσαούσης διευθυντής του Παιδικού Χωριού SOS της Βάρης δήλωσε ότι η απομάκρυνση των παιδιών από τις εγκαταστάσεις έγινε με τη συμβολή της Πολιτικής Προστασίας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

«Μας δόθηκε εντολή να εκκενώσουμε το Παιδικό Χωριό. Φιλοξενούμε και 10 μονογονεϊκές οικογένειες από την Ουκρανία. Συνολικά είναι 55 παιδιά και 25 άτομα προσωπικό. Βρισκόμαστε όλοι σε ασφαλές σημείο», είπε. Πριν δοθεί η εντολή επιστροφής, όλοι μεταφέρθηκαν στο γήπεδο του Αστέρα Βάρης.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=jukf3___Wi4&feature=emb_logo

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This