Υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο: Ελεύθερος ο πρώην ΓΓ του τουρκικού προξενείου!

Must Read

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε με απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου, ο 37χρονος πρώην γενικός γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, ο οποίος μαζί με 54χρονο συμπατριώτη του μάγειρα πλοίου, έχει καταδικαστεί για κατασκοπεία.

Οι δύο μουσουλμάνοι παραπέμφθηκαν σε δίκη για τρία αδικήματα:

  • Υποστήριξη της πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση
  • Παραβίαση μυστικών της πολιτείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση
  • Κατασκοπεία (σε βαθμό κακουργήματος) από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με κοινό ενιαίο σκοπό χρήσης για διαβίβαση κρατικών απορρήτων σε άλλον με σκοπό πρόκλησης κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους

Το χρονικό της δίκης

Τον Δεκέμβριο του 2021 οι δύο άνδρες δικάστηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου, το οποίο μετά από μία μακρά ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου το πρωί και ολοκληρώθηκε δύο ημέρες αργότερα, έκρινε ομόφωνα αθώους τους δύο κατηγορούμενους για τις δύο πρώτες κατηγορίες και ένοχους μόνο για το αδίκημα της κατασκοπείας αναγνωρίζοντας τους ομόφωνα, το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και επέβαλλε ποινή κάθειρξης 5 ετών με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη στον 37χρονο πρώην γραμματέα και φυλάκιση 4 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη στον 54χρονο μάγειρα.

Η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο μεν μάγειρας να αφεθεί ελεύθερος αφού άσκησε έφεση κατά της απόφασης του πρωτόδικου δικαστηρίου, και ο 37χρονος πρώην γραμματέρας, ο οποίος επίσης άσκησε έφεση, να οδηγηθεί στη φυλακή όπου κρατείται μέχρι και σήμερα.

Ο ίδιος όμως κατέθεσε και αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής που του επέβαλλε το πρωτόδικο δικαστήριο, η οποία εξετάστηκε σήμερα από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου. Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης του κάθε πρώτη και 15η του μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους και της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 2000 ευρώ.

Μετά την εξέλιξη αυτή ο 37χρονος πρώην γραμματέας αφήνεται ελεύθερος έως την εκδίκαση της υπόθεσης του από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο (Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου) το οποίο και έχει προσδιοριστεί να εξετάσεις τις εφέσεις των δύο μουσουλμάνων τον Μάιο του 2023.

Το χρονικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται πως η εξιχνίαση της υπόθεσης είχε γίνει την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020, από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και τη σημαντική συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου. Οι δύο άνδρες είχαν «κλειδωθεί» στο στόχαστρο των αστυνομικών και παρακολουθούνταν διακριτικά από το τέλος του καλοκαιριού. Οι αστυνομικοί ήθελαν – σύμφωνα με πληροφορίες- προτού αποκαλυφθούν να έχουν «δέσει» καλά την υπόθεση, όπως και έγινε.

Σχεδόν ταυτόχρονες ήταν οι συλλήψεις των δύο εμπλεκομένων στην υπόθεση. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 54χρονος μάγειρας μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση αυτή, απολύθηκε από την πλοιοκτήτρια εταιρεία που εργαζόταν και μετέβη στη Ροδόπη. Εκεί στις 18 Δεκεμβρίου 2020 λίγο πριν το μεσημέρι εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Κομοτηνής, συνελήφθη, το βράδυ μεταφέρθηκε στην Αθήνα και την επόμενη ημέρα το πρωί έγινε η μεταγωγή του στη Ρόδο.

Σε ότι αφορά τον 37χρονο πρώην γενικό γραμματέα του τουρκικού προξενείου, εκείνος εμφανίστηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 το πρωί προκειμένου να καταθέσει τις γραπτές εξηγήσεις που όφειλε να δώσει στο πλαίσιο της προανακριτικής διαδικασίας που τηρήθηκε από τους αστυνομικούς για το σχηματισμό της δικογραφίας και καθώς ήδη είχε γίνει η έκδοση των ενταλμάτων, ο Έλληνας μουσουλμάνος συνελήφθη προς εκτέλεση αυτού.

Ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου όπου βρέθηκαν για να απολογηθούν, οι δύο άνδρες αρνήθηκαν ότι έχουν διαπράξει το αδίκημα της κατασκοπείας ή κάποιο άλλο από αυτά που τους έχουν ασκηθεί, καθώς όπως και οι δύο φέρονται να ισχυρίστηκαν ότι «οι πληροφορίες για τις οποίες κατηγορούνται ότι «συνέλεγαν» ήταν πληροφορίες απλές και γνωστές σε οποιονδήποτε τύγχανε να βρίσκεται στη περιοχή και σε καμία περίπτωση απόρρητες».

Οι ισχυρισμοί τους ωστόσο αυτοί είχαν ως αποτέλεσμα την κατά αντιπαράσταση εξέταση των δύο κατηγορουμένων, έτσι ώστε οι δικαστικοί λειτουργοί και κυρίως η ανακρίτρια Ρόδου να έχει πλήρης εικόνα για την υπόθεση.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, με σύμφωνη γνώμη και της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ρόδου τόσο ο 37χρονος γενικός γραμματέας του τουρκικού προξενείου όσο και ο 54χρονος μάγειρας είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι και πήραν το δρόμο για τις φυλακές.

Συνήγοροι υπεράσπισης για τον 37χρονο στο πρωτόδικο δικαστήριο παραστάθηκαν οι κ.κ. Ηλίας Αναγνωστόπουλος, Αλέξανδρος Τσαγκαλίδης και Τίνα Χατζηκωνσταντίνου και για τον 54χρονο ο δικηγόρος κ. Στέλιος Αλεξανδρής.

*πηγή: rodiaki.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This