Επιχείρηση… «οικονομία στο ρεύμα»: Η κυβέρνηση θα δώσει bonus σε όσους δεν καταναλώνουν πολύ ηλεκτρικό!

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για την επιδότηση στο ρεύμα και το Power Pass - Πώς θα δοθούν τα χρήματα και ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Must Read

Σχέδιο θεωρητικής επιβράβευσης για όσους καταναλωτές δεν «καίνε» πολύ ηλεκτρικό ρεύμα κάνοντας οικονομία, αναμένεται να ανακοινώσουν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Οικονομικών

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα προβλέπονται κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και συστάσεις για να λειτουργούν τα κλιματιστικά στους 26 με 27 βαθμούς. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης και περιορισμό στις καταναλώσεις του οδικού φωτισμού. Μάλιστα, σε υπουργεία, δήμους κι άλλους δημόσιους φορείς που θα συμμορφωθούν με τις συστάσεις για μειωμένη κατανάλωση και ελαττώσουν τις καταναλώσεις σε φώτα και κλιματισμό, θα δοθούν ακόμα και bonus! Η επιβράβευση μπορεί να είναι και με τη μορφή αυξημένων κονδυλίων από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Αυστηρές συστάσεις στους καταναλωτές!

Σύμφωνα με όσα διαρρέονται, οι υπουργοί που θα ανακοινώσουν τα μέτρα, θα κάνουν σύσταση και σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να «χαμηλώσουν το ρεύμα». Το υπουργείο φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο bonus και στα νοικοκυριά που θα μειώσουν την κατανάλωσή τους, μέσω αντίστοιχου μηχανισμού σύγκρισης με το αντίστοιχο περσινό δίμηνο. Στα νοικοκυριά θα μεταφραστεί σε αυξημένη επιδότηση ρεύματος.

Οι δικαιούχοι για την οικονομική ενίσχυση

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για την επιδότηση στο ρεύμα και το Power Pass, που επιστρέφει έως και 600 ευρώ σε καταναλωτές. Η επιδότηση για το ρεύμα αφορά στην περίοδο κατανάλωσης από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022. Η αίτηση θα γίνεται σε ειδική εφαρμογή του gov.gr. Η εφαρμογή θα ξεκινήσει να λειτουργεί μετά την 14η Ιουνίου 2022 και οι αιτήσεις θα γίνονται μέχρι τις 30 Ιουνίου. Η πληρωμή των δικαιούχων πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση της υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Την επιδότηση θα πάρουν όσοι είναι συμβεβλημένοι σε τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής. Η ενίσχυση αφορά στον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό. Για την λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, κάθε αριθμός παροχής ρεύματος, για κάθε μήνα, δηλώνεται από έναν μόνο δικαιούχο.

Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα – μετά την αφαίρεση των φόρων- έως 45.000 ευρώ. Υπ’ όψιν λαμβάνεται η φορολογική δήλωση του 2020. Αν ο υπόχρεος υποβάλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά φόρων για το 2021. Τα στοιχεία εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, λαμβάνονται υπόψη, όπως έχουν δηλωθεί έως την 1η Μαΐου 2022.

Πώς δίνονται τα χρήματα

Το ποσό της πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που έχει δηλώσει στην αίτηση του άρθρου 2, από την ανώνυμη εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου «Κοινωνία της Πληροφορίας Μονοπρόσωπη Α.Ε».(ΚτΠ Μ.Α.Ε.). Μετά την ολοκλήρωση του υπολογισμού του ποσού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο, η Κ.τ.Π. Μ.Α.Ε. διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό, τηρουμένων των κατάλληλων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, το όνομα, το επώνυμο, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του δικαιούχου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του για τον σκοπό της πίστωσης του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης, και μετά καταβάλλεται το ποσό. Μετά την πληρωμή, η Κ.τ.Π. Μ.Α.Ε. στέλνει email στον δικαιούχο που έχει δηλωθεί στην αίτηση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, με το ποσό της ενίσχυσης που του καταβλήθηκε ή ενημέρωση σε περίπτωση απόρριψη της αίτησης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This