Πρωτοφανές κύμα καύσωνα με 40άρια ήδη «σαρώνει» Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία!

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής καθιστούν ανυπόφορους τους καλοκαιρινούς μήνες...

Must Read

Πρωτοφανές κύμα καύσωνα «σαρώνει» την Ευρώπη, με το ένα τρίτο της Γαλλίας να έχει τεθεί σε συναγερμό, καθώς η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, την Ισπανία να έχει, συν τοις άλλοις, να αντιμετωπίσει τις μεγάλες πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε διάφορα σημεία της χώρας λόγω των ακραίων συνθηκών που επικρατούν και περιοχές της Ιταλίας να βρίσκονται αντιμέτωπες με λειψυδρία!

Συνολικά 37 διαμερίσματα στη Γαλλία, όπου ζουν περί τα 18 εκατομμύρια άνθρωποι, επηρεάζονται από τον καύσωνα που έφτασε στη χώρα από το Μαγκρέμπ μέσω της ιβηρικής χερσονήσου. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία, σε μεγάλο μέρος της νοτιοδυτικής Γαλλίας η θερμοκρασία θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς.

Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Υγείας της χώρας έχει ενεργοποιήσει δωρεάν τηλεφωνική γραμμή για πληροφορίες για τον καύσωνα, ενώ το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι μαθητές των 12 διαμερισμάτων που έχουν τεθεί σε «κόκκινο συναγερμό» μπορούν να μείνουν σπίτι.

Ο νομός Ζιρόντ, πρωτεύουσα του οποίου είναι το Μπορντό, απαγόρευσε τις εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους, όπως και αυτές που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σε εσωτερικούς χώρους χωρίς κλιματισμό, ενώ, σε σχετικό κάλεσμά της, η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν είπε στους Γάλλους: «Να μην εκθέτετε τον εαυτό σας στις καιρικές συνθήκες και να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί».

https://twitter.com/pureblnary/status/1537832617126547456

Για πιθανές καθυστερήσεις στα δρομολόγια, εξάλλου, έχει προειδοποιήσει η σιδηροδρομική εταιρεία SNCF, καθώς τα τρένα αναγκάζονται να επιβραδύνουν, επειδή η αδιανότητη ζέστη έχει παραμορφώσει τις ράγες ή έχει καταστρέψει τον ηλεκτρικό εξοπλισμό. «Η υποδομή μας υποφέρει από τη ζέστη», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής της SNCF, Τιερί Ροζέ, στο AFP, σημειώνοντας ότι την Τετάρτη οι θερμοκρασίες σε επίπεδο τροχιάς στο Μπορντό έφτασαν τους… 52 βαθμούς Κελσίου!

«Αυτό το κύμα καύσωνα είναι το πιο πρόωρο που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γαλλία» από το 1947, δήλωσε ο Ματιέ Σορέλ κλιματολόγος στη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία. «Πολλά μηνιαία ρεκόρ ή ακόμη και απόλυτα ρεκόρ (…) αναμένεται να καταρριφθούν σε πολλές περιοχές», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι η αναπάντεχη αυτή κατάσταση αποτελεί «ένδειξη της κλιματικής αλλαγής».

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

Τρίτο μεγάλο κύμα καύσωνα για την Ιταλία

Με το τρίτο μεγάλο κύμα καύσωνα από τις αρχές Μαΐου βρίσκεται αντιμέτωπη τις τελευταίες ώρες η Ιταλία, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν πως η παρούσα κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι τουλάχιστον και την ερχόμενη Τετάρτη, που η θερμοκρασία αναμένεται να αγγίξει τους 40 βαθμούς σε πόλεις όπως στην Μπολόνια και τη Φεράρα.

Στο Μιλάνο και τη Μάντοβα ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει στους 38 βαθμούς και στους 36 στην Ρώμη και τη Φλωρεντία, με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, να κάνουν λόγο για το θερμότερο καλοκαίρι από το 2003 (όταν είχε σημειωθεί ιστορικό ρεκόρ). Στο Μιλάνο, όπου η θερμοκρασία άγγιξε ήδη τους 35 βαθμούς, λόγω της μεγάλης χρήσης κλιματιστικών άρχισαν να σημειώνονται διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Πολλά μαγαζιά, δε, περιορίζουν όσο μπορούν τον εσωτερικό φωτισμό, για να μην αυξάνεται ακόμη περισσότερο η θερμοκρασία.

Η μεγάλη ζέστη των τελευταίων εβδομάδων έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στην Ιταλία, καθώς έχει μειωθεί και η στάθμη του ποταμού Πάδου, του μεγαλύτερου της χώρας. Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα ανακοίνωσε ήδη ότι θα ζητήσει να κηρυχθεί η περιοχή του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση και με άλλες περιοχές της βόρειας Ιταλίας για τη διατύπωση κοινών αιτημάτων.

Στο Πεδεμόντιο, σε επτά δήμους υπεγράφη απόφαση η οποία περιορίζει την χρήση του νερού, ενώ σε άλλους 11 δήμους της ευρύτερης περιοχής του Τορίνο νερό άρχισε να μεταφέρεται και με υδροφόρα οχήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες. Παράλληλα στην Τοσκάνη, η στάθμη του ποταμού Άρνου έχει μειωθεί κατά 50% σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο, ενώ και στην Ρώμη ο Τίβερης «υποφέρει» εμφανώς.

Η Ιταλική Γεωργική Ένωση Coldiretti, στο μεταξύ, έκανε γνωστό ότι φέτος η συνολική ζημία για τους αγρότες λόγω της λειψυδρίας αναμένεται να ξεπεράσει τα δυο δισεκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει πρόβλημα στην άρδευση για τα σιτηρά, τα φρούτα, τα λαχανικά και την ίδια ώρα οι τιμές για την μεταφορά νερού με μηχανοκίνητα μέσα είναι απαγορευτικές, λόγω της αύξησης της τιμής της ενέργειας και των καυσίμων.

Ο πρόεδρος της Coldiretti Έτορε Πραντίνι ζήτησε από την κυβέρνηση Ντράγκι την έγκριση έκτακτων οικονομικών μέτρων στήριξης για τους γεωργούς και τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις από τον τεχνοκράτη Ιταλό πρωθυπουργό.

Καίγεται (και) στην… κυριολεξία η Ισπανία

Στην Ισπανία η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή ήδη από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, φτάνοντας κατά τόπους τους 43 βαθμούς, γεγονός που ευνόησε το ξέσπασμα πυρκαγιών, κυρίως στην Καταλονία.

Τους δέκα τελευταίους μήνες στην Ισπανία έχουν καταγραφεί τέσσερα περιστατικά με ακραίες θερμοκρασίες: ένα κύμα καύσωνα τον Αύγουστο του 2021, όταν στη χώρα καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία (47,4 βαθμοί Κελσίου στο Μοντόρο, στα νότια), θερμοκρασίες «ιδιαίτερα υψηλές» μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ένα κύμα καύσωνα τον Μάιο και το τρέχον κύμα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αύξηση των περιστατικών καύσωνα, κυρίως στην Ευρώπη, οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνουν την ισχύ, τη διάρκεια και τη συχνότητά τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This