Τι να προσέξουν οι γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση ώστε να μην πάρουν βάρος

Must Read

Κατά την εμμηνόπαυση, δηλαδή κατά το χρονικό διάστημα στο οποίο η γυναίκα (κυρίως άνω των 50 ετών) παύει να έχει έμμηνη ρύση (περίοδος), προκύπτουν πτώση των οιστρογόνων και μεταβολές στην έκκριση προγεστερόνης λόγω της απώλειας της ωοθηκικής λειτουργίας. Το γεγονός αυτό, μεταξύ άλλων, επιφέρει συσσώρευση λίπους ενδοκοιλιακά.

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Το σημαντικό εδώ είναι ότι το περισσευούμενο λίπος είναι αυτό που θα εναποτεθεί ως σπλαχνικό, αυξάνοντας στη συνέχεια τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.
Συνεπώς, το κλειδί σε αυτή την περίπτωση είναι η διατήρηση/επίτευξη ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής και ζωής γενικότερα, που δεν θα επιτρέψει την αύξηση του λίπους. Στο πλαίσιο αυτό, καλό θα είναι να αποφεύγεται η τακτική κατανάλωση πολύ λιπαρών ή τηγανητών, γλυκών, τυποποιημένων αρτοποιημάτων, καθώς και αλκοόλ.

Το σύνηθες είναι οι μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες να μην αθλούνται συστηματικά. Μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση, αν και είχε καταφέρει μέχρι πριν από λίγα χρόνια να διατηρήσει μια επαρκή φυσική δραστηριότητα, πλέον λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων μπορεί να την έχει εγκαταλείψει. Συνεπώς, η ενέργεια που καταναλώνει ημερησίως είναι χαμηλότερη, ενώ η διατροφική της πρόσληψη έχει παραμείνει η ίδια, οδηγώντας σε σταδιακή πρόσληψη βάρους.

Η γυναίκα στην εμμηνόπαυση νιώθει το σώμα της να αλλάζει όχι μόνο λόγω τη αυξημένης συσσώρευσης λίπους, αλλά και εξαιτίας της σημαντικής μείωσης της μυϊκής μάζας της. Το γεγονός αυτό έχει διπλή αιτιολογία. Αφενός, λόγω έλλειψης άσκησης η μυϊκή της μάζα έχει πλέον ατονήσει και, αφετέρου, με την αύξηση της ηλικίας, ούτως ή άλλως, αναμένεται απώλεια ενός σημαντικού ποσοστού της μυϊκής μάζας.

Η πιο κατάλληλη συμβουλή για ρύθμιση του βάρους, πάντα σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, είναι η τακτική άσκηση, αερόβια και αναερόβια. Η αερόβια θα λειτουργήσει ενάντια στη δράση των ορμονών που προδιαθέτουν στη συσσώρευση λίπους, ενώ η αναερόβια άσκηση θα βοηθήσει στην επίτευξη ή/και στη διατήρηση μιας επαρκούς μυϊκής μάζας που θα κρατήσει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό σε υψηλά επίπεδα.

Τέλος, δεδομένου ότι με την πάροδο των ετών ο οργανισμός δεν χρησιμοποιεί εξίσου αποδοτικά τα ενεργειακά του υποστρώματα κατά την άσκηση, οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση θα πρέπει να αυξήσουν τη διάρκεια και την ένταση της φυσικής τους δραστηριότητας σε σύγκριση με παλιότερα για να πετύχουν σημαντική απώλεια βάρους και μείωση του ποσοστού λίπους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This