Κρασιά από τον βυθό της Χαλκιδικής στα βάθη της Ιαπωνίας – Η υποβρύχια κάβα και οι προκρατήσεις

Η υποβρύχια κάβα που συγκεντρώνει παγκόσμιο ενδιαφέρον

Με κρασί που παλαιώθηκε στον βυθό της Χαλκιδικής συνδυάζουν το σούσι εδώ και λίγο καιρό αρκετοί Ιάπωνες, αφού τα μπουκάλια της υποβρύχιας κάβας από την Ιερισσό, που βυθίστηκαν πριν από έναν χρόνο στα είκοσι μέτρα κάτω από τη θάλασσα, «αλιεύτηκαν» και έγιναν ήδη ανάρπαστα, με την Ιαπωνία να έχει κάνει -μετά την πρώτη δοκιμή- ακόμη και προκρατήσεις για τις επόμενες φιάλες.

Η διαφορετική αυτή υποβρύχια παλαίωση που κέρδισε τους Ιάπωνες, έγινε από το πιο ευαίσθητο σημείο ενός μπουκαλιού, το οποίο είναι ο φελλός και, μάλιστα, όταν βύθισαν τα μπουκάλια οι υπεύθυνοι, επέλεξαν δύο είδη: ένα που έχει μεγάλη διαπερατότητα και ένα πιο μικρό.

Ο διευθυντής της οινοποιίας «Domaine Agrovision» Άγγελος Ζαμάνης εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο έγινε τεχνικά η διαδικασία και πώς τελικά η θάλασσα «μπήκε» στα κρασιά: «Από τον μεγάλο πορώδες φελλό πέρασε μέσα στα μπουκάλια χλωριούχο νάτριο, αλάτι, δηλαδή θάλασσα, και υφαλμύρισε το κρασί. Στο λευκό ταίριαξε πάρα πολύ η οξύτητα με την αλατότητα και έβγαλε μια πολύ ενδιαφέρουσα γεύση. Το ερυθρό, από την άλλη, κράτησε τη φρεσκάδα και το άρωμά του από τα φρούτα του και ήταν αυτό που “κούμπωσε” στις γεύσεις των Ιαπώνων. Είναι λογικό, γιατί έχουν πολύ τόνο και πρωτεΐνη στα γεύματά τους και στις διατροφικές τους συνήθειες, οπότε είναι ενθουσιασμένοι και ανυπομονούν για την επόμενη παραλαβή, όπως μας είπαν».

Τα μπουκάλια που υπομονετικά περίμεναν στην υποβρύχια κάβα ανάμεσα στον θαλάσσιο πληθυσμό δεν άλλαξαν μόνο γεύση, αλλά και όψη. Προστέθηκαν πάνω τους κοχύλια, στρείδια και πινελιές από θάλασσα που ομόρφυναν και το εξωτερικό τους, κάτι που εκτιμούν ιδιαίτερα διάσημοι σομελιέ στη Γαλλία και ήδη εστιατόρια του Παρισιού το έχουν σε πρώτη θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Έχουμε σημεία παλαίωσης προσβάσιμα, από όλα τα επίπεδα εμπειρίας»

Στην υποβρύχια κάβα αρχικά τοποθετήθηκαν 150 – 200 φιάλες. Οι 100 είχαν ήδη προπωληθεί προτού τις βγάλουν στη στεριά, οπότε πρόσθεσαν και άλλες, με τη ζήτηση να είναι τεράστια από ιδιώτες και επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον οινοποιό. Η τοποθέτηση γίνεται από ομάδα δυτών, που έχοντας τη γνώση του βυθού και τις ιδιαιτερότητές του, έβαλαν τα μπουκάλια σε ειδικές προθήκες και έχουν, μάλιστα, δημιουργήσει μια ιδιαίτερη βιωματική εμπειρία.

«Ο ενδιαφερόμενος εξερευνητής μπορεί να εκπαιδευτεί και να περιηγηθεί μαζί μας στον βυθό. Στα μέρη που ωριμάζουν τα κρασιά και να διαλέξει την φιάλη της αρεσκείας του και να την πάρει μαζί του. Έχουμε σημεία παλαίωσης προσβάσιμα, από όλα τα επίπεδα εμπειρίας και οι δύτες μας από την ομάδα του “Ouranoupolis Scuba” συνοδεύουν τους υποβρύχιους πελάτες που έχουν τη δυνατότητα να βουτήξουν και αν όχι απλούστερα να την παραγγείλουν και να τού τη φέρουμε εμείς», εξηγεί από την πλευρά του ο Θωμάς Ασλανίδης, επικεφαλής της ομάδας των δυτών και ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου που συνεργάζεται η υποβρύχια κάβα.

Κλέφτες …και στον βυθό!

Τα υποβρύχια κρασιά δεν «κλέβουν» μόνο το ενδιαφέρον των φίλων του λευκού ή κόκκινου οίνου, αλλά και των επίδοξων κλεφτών, καθώς συνέβη και το πρωτάκουστο να τα …ξαφρίσουν στα είκοσι μέτρα. «Δεν είναι εύκολο να τα προσεγγίσει κάποιος, ειδικά αν δεν υπάρχει εξοπλισμός, δηλαδή να βουτήξει με ελεύθερη κατάδυση και να βρεθεί στην κάβα, ωστόσο έχει γίνει μια κλοπή, πριν από λίγο καιρό, τεσσάρων μπουκαλιών, ενδεχομένως από κάποιον που έκανε ψαροντούφεκο, οπότε αναγκαστήκαμε να μετακινήσουμε το στοκ μας και να τοποθετήσουμε και υποβρύχια κάμερα καταγραφικού, που θα μας ειδοποιήσει, αν έχουμε κάποιον θαλάσσιο εισβολέα», σημειώνει ο κ. Ζαμάνης.

Η υποβρύχια κάβα είχε εντυπωσιάσει από πέρυσι και τους τουρίστες που βρίσκονται στην περιοχή της Ιερισσού. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που ήθελαν να βουτήξουν για να επιλέξουν το δικό τους μπουκάλι και να δοκιμάσουν τα κρασιά που «κουβαλούν» τη μαγεία της πεντακάθαρης θάλασσας του Αγίου Όρους, την ιστορία και τους θρύλους τον αρχαίων νερών και οικισμών της περιοχής της και της διώρυγας του Ξέρξη, όπως χαρακτηριστικά λένε οι οινοποιοί της περιοχής.

Φέτος, ύστερα από δώδεκα μήνες παραμονής στον βυθό, όσοι δοκιμάσουν το …βουτηχτό κρασί και επιθυμούν, θα συμμετάσχουν και σε μια έρευνα του οινοποιείου. «Σε καταναλωτές που επιθυμούν, θα δώσουμε ένα μικρό ερωτηματολόγιο, αλλά και θα τους βάλουμε ηλεκτρόδια στο κεφάλι για να καταγράψουμε τις αντιδράσεις στο μάτι και στους παλμούς της καρδιάς τους, όταν δοκιμάσουν το μπουκάλι, με το που θα βγει στην επιφάνεια», σημειώνει ο κ. Ζαμάνης.

Οι υπεύθυνοι του οινοποιείου ήρθαν σε συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Λήμνου και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ώστε να γίνουν εργαστηριακές αναλύσεις στο σώμα του κρασιού, για να δουν πώς έχει μεταβληθεί η χημική του σύσταση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

 
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει το κόμμα του αφήνει ο Κασελάκης

Και εκεί που παρακολουθούμε τις εξελίξεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τους αγρότες, με την Ελλάδα να είναι κομμένη...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Διαψεύδουν τις πρόωρες εκλογές, αλλά προετοιμάζονται…

Μπορεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός και το περιβάλλον του να διαψεύδουν συνεχώς την πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, τα τεκταινόμενα...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τελευταία στιγμή απετράπη η συνάντηση του υπόδικου με τον Χατζηδάκη!

Ο Χιλετζάκης ήταν να παραστεί στη χθεσινή σύσκεψη στο γραφείο του Χατζηδάκη. Τους ενημέρωσε η οικονομική αστυνομία από προχθές ότι...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοϊδής για μπλόκα: «Που απευθύνεστε, σε ηλιθίους; – Τί είμαστε εδώ μέσα, λωτοφάγοι;»

Κατά την συζήτηση για τον κρατικό υπολογισμό, ο υπουργός προστασίας του πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδής απάντησε στις κατηγορίες και τις επικρίσεις...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρέσβης της Γερμανίας μπήκε στην κουζίνα και «ψήνει» για τα Χριστούγεννα

Σε πιο γιορτινούς ρυθμούς κινήθηκε ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, αφήνοντας για λίγο τη διπλωματία και… περνώντας στην κουζίνα....
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Δημοσκόπηση: Να συνεχίσει η Ελλάδα να στηρίζει την Ουκρανία;

Με δεδομένο ότι ορισμένες χώρες της Ε.Ε. μειώνουν ή επανεξετάζουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ποια στάση θεωρείτε ότι...
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Λίγη συννεφιά με θερμοκρασία έως 19 βαθμούς

Γενικά αίθριος θα είναι σήμερα Δευτέρα (15/12) ο καιρός με τοπικές νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες. Σύμφωνα με την ΕΜΥ,...
ΕΛΛΑΔΑ

Μυστήριο με τον θάνατο 70χρονου Γεωργιανού στην Πάτρα

Ένα θρίλερ εξελίσσεται με τον θάνατο ενός 70χρονου Γεωργιανού που βρέθηκε νεκρός στο δρόμο που οδηγεί από τον Άραξο στην...
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε τρείς αστυνομικούς – Λεία 120.000 από φακελάκια

Τρεις αστυνομικοί από το Τμήμα Τροχαίας Μουδανιών στη Θεσσαλονίκη, συνελήφθησαν με τις βαρύτατες κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης και κακουργηματικών πράξεων,...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διαβάστε επίσης