Καλύτερη η εικόνα από τη φωτιά στην Αχαΐα – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στο Ρέθυμνο

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίζουν να επιχειρούν και στα δύο μέτωπα - 15.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη στην Κρήτη

Must Read

Καλύτερη είναι από το βράδυ η εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή Καλλιθέα στην Αχαΐα , αν και η έκταση της πυρκαγιάς είναι μεγάλη. Στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες, αν και το ευχάριστο είναι ότι υποχώρησε η ένταση των ανέμων.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβέστες στο Ρέθυμνο, όπου νωρίτερα εκκενώθηκαν προληπτικά οικισμοί, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περισσότερα από 15.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη.

«Μάχη» με τις φλόγες στην Καλλιθέα

Ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή, Καλλιθέα της Πάτρας, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά, η οποία πλέον καίει στον Δήμο Ερυμάνθου και κατευθύνεται προς τα χωριά Πλατανόβρυση και Αγία Παρασκευή,  οι κάτοικοι των οποίων έλαβαν, νωρίτερα, μήνυμα μέσω του 112 να τα εγκαταλείψουν.

Διαβάστε επίσης: Φωτιά στην Αχαΐα – Εκκενώθηκαν οι κοινότητες Πλατανόβρυση και Αγία Παρασκευή

Ειδικότερα, στην περιοχή επιχειρούν 118 πυροσβέστες, με έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και έξι ελικόπτερα, ένα εκ των οποίων έχει αναλάβει τον εναέριο συντονισμό.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.




«Η νύχτα θα είναι δύσκολη»

«Θα είναι μακρύ το βράδυ» ανέφερε σε δηλώσεις του στο thebest.gr o Δήμαρχος Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής. Η φωτιά έχει πλέον περάσει στον Δήμο Ερυμάνθου με τον κ. Μπαρή να δηλώνει: «Βρίσκεται στον ορεινό όγκο, κοντά στο χωριό Πλατανόβρυση. Σίγα σιγά πέφτει το σκοτάδι και ήδη τα εναέρια μέσα θα αρχίσουν να αποσύρονται. Η νύχτα θα είναι δύσκολη και ο αέρας θα είναι σημαντικός παράγοντας στο πως θα εξελιχθεί η φωτιά». 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες και τα κλιμάκια της περιφερειακής ενότητας Αχαΐας, ενώ κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και ανακριτικό τμήμα, διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης της φωτιάς.




Σε εγρήγορση οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο Ρέθυμνο

Σε εξέλιξη αυτή την ώρα η φωτιά που κατακαίει από χθες το μεσημέρι στην Ορνέ του δήμου Αγίου Βασιλείου, μετά την σχεδόν πλήρη αποδυνάμωση της που είχαν επιτύχει οι σημαντικές σε αριθμό πυροσβεστικές δυνάμεις τις πρωινές ώρες.

Διαβάστε επίσης: Φωτιά στο Ρέθυμνο: Εκκενώνονται κι άλλοι οικισμοί – Τιτάνια μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Συχνές αναζωπυρώσεις σε πολλά και διαφορετικά σημεία κρατούν σε εγρήγορση τα 30 πυροσβεστικά οχήματα και τους 140 πυροσβέστες από τις υπηρεσίες σχεδόν όλης της Κρήτης. Το γεγονός ότι η φωτιά διατηρείται σε σημεία με χαμηλή βλάστηση κάνει τους υπεύθυνους να αισιοδοξούν όπως επίσης τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι έχουν πληγεί κυρίως σε ότι αφορά τις γεωργικές τους καλλιέργειες, τους ελαιώνες, το ζωικό κεφάλαιο και τα μελίσσια που οι φλόγες κατέκαψαν. Δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα συνεχίζουν τις ρίψεις για όσο διαρκέσει ακόμη το φως της ημέρας βοηθώντας το έργο των επίγειων δυνάμεων.

Υπό έλεγο η φωτιά στο Ροδάκινο

Στο Ροδάκινο όπου το δεύτερο μέτωπο απασχολεί τις πυροσβεστικές δυνάμεις, από χθες το μεσημέρι, η φωτιά έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο με τους πυροσβέστες και εθελοντές να επιτηρούν και να επεμβαίνουν όποτε υπάρχει αναζωπύρωση. Στην περιοχή δρουν 7 οχήματα με 40 πυροσβέστες.

Χιλιάδες στρέμματα γης έγιναν στάχτη στο Ρέθυμνο

Δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής από τη δασική πυρκαγιά στο Νότιο Ρέθυμνο. Σχεδόν 15.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη σε λιγότερο από ένα 24ωρο, με τη δορυφορική μέτρηση του ευρωπαϊκού δορυφόρου να πραγματοποιείται στις 12:10 το μεσημέρι του Σαββάτου 16/7, ενώ υπήρχαν ακόμη ενεργές εστίες (κίτρινα και πορτοκαλί στίγματα).

«…το μέγεθος της καταστροφής από τη δασική πυρκαγιά στο Νότιο Ρέθυμνο. Σχεδόν 15.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη σε λιγότερο από ένα 24ωρο, με τη δορυφορική μέτρηση του ευρωπαϊκού δορυφόρου να πραγματοποιείται στις 12:10 το μεσημέρι του Σαββάτου 16/7, ενώ υπήρχαν ακόμη ενεργές εστίες (κίτρινα και πορτοκαλί στίγματα)». Πρόκειται όπως αναφέρουν για «μεγάλη οικολογική και οικονομική καταστροφή προκάλεσε η δασική πυρκαγιά στο Νότιο Ρέθυμνο που ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Ιουλίου 2022 κοντά στη Κρύα Βρύση. Οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι που συνεχίζουν να πνέουν το απόγευμα του Σαββάτου 16/7 δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών μέσων, καθώς σημειώνονται συνεχώς αναζωπυρώσεις. Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται οι θερμικές ανωμαλίες στο έδαφος όπως καταγράφηκαν από δορυφόρους το βράδυ της Παρασκευής 15/7 και το Σάββατο 16/7. Οι δορυφορικές μετρήσεις δείχνουν ότι τα ενεργά μέτωπα το απόγευμα του Σαββάτου έχουν περιοριστεί σημαντικά σε έκταση, με τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων όμως να παραμένει υψηλός λόγω των ισχυρών ανέμων. Εκτίμηση της καμένης έκτασης θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα υψηλότερης ανάλυσης», ανέφεραν με άρθρο τους στην επίσημη σελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι επιστήμονες Σ. Ντάφης, Γ. Κύρος και Κ. Λαγουβάρδος.

Από την πλευρά της η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για αύριο Κυριακή 17 Ιουλίου 2022 η κατηγορία Κινδύνου Πυρκαγιάς για το σύνολο της Κρήτης είναι: 4 (πολύ υψηλός). Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα που αποτελούν τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας που προβλέπεται στο σχεδιασμό μας για την λήψη επιπλέον μέτρων, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This