Καβάλα: Έφτασε στο σημείο ο λόχος χημικής άμυνας – Πότε αναμένεται το πρώτο πόρισμα για την λευκή σκόνη

Τι μετέφερε τελικά το μοιραίο αεροσκάφος - Διάσπαρτα κομμάτια από ανθρώπους - Εικόνες φρίκης

Must Read

Εδώ και λίγα λεπτά στο σημείο που έπεσε το αεροσκάφος Αντόνοφ στην Καβάλα βρίσκεται ο λόχος χημικής άμυνας με τουλάχιστον 14 άτομα.

Οι 14 ειδικοί από τον λόχο χημικής άμυνας θα ελέγξουν την λευκή ουσία που φέρεται να υπάρχει διάσπαρτη γύρω από τα συντρίμμια του αεροσκάφους και θα εκτιμήσουν την επικινδυνότητά της. Φαίνεται πως μια πρώτη εκτίμηση θα υπάρχει τις επόμενες ώρες και δεν αποκλείεται μέχρι να ξέρουμε περισσότερα για την λευκή ουσία μέχρι το απόγευμα.

«Προσωρινή βλάβη» δηλώνει ο σταθμός μέτρησης ραδιενέργειας της Καβάλας

Η πτώση του αεροσκάφους με το άγνωστο ακόμα, σίγουρα επικίνδυνο όμως φορτίο στην περιοχή της Καβάλας, έκανε πολλούς χρήστες του διαδικτύου να επισκεφθούν την συγκεκριμένη ιστοσελίδα που μετρά την ραδιενέργεια στην περιοχή. Ο σταθμός ανήκει στην ελληνική επιτροπή ατομικής ενέργειας.

Οι χρήστες λοιπόν που επιχείρησαν να επισκεφθούν την συγκεκριμένη ιστοσελίδα για να δουν τις μετρήσεις, διαπίστωσαν ότι δεν λειτουργεί!

Όλες οι έρευνες για τα αίτια της συντριβής πραγματοποιούνται σε συνεργασία με δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού και την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων.




Στην περιοχή βρίσκονται, ακόμη, μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς του Ελληνικού Στρατού από Δράμα και Λιτόχωρο, ενώ προωθείται αντίστοιχη ομάδα από Αλεξανδρούπολη. Επι τόπου βρίσκονται αυτή τη στιγμή 30 Πυροσβέστες και δυνάμεις των δύο ΕΜΑΚ, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΕΚΑΒ.

ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ/EUROKINISSI

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις, του ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστος Μέτιος, ήδη η υπηρεσία που εμπλέκεται στο έργο έρευνας και διάσωσης προχώρησε στη διάνοιξη ενός πρώτου διαδρόμου ασφαλείας, μέσα από τον οποίο θα κινηθούν τόσο τα στελέχη του ειδικού διακλαδικού λόχου, όσο στη συνέχεια και οι ομάδες του τάγματος εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς, αλλά και οι ομάδες πολιτικής προστασίας έρευνας και διάσωσης για την περισυλλογή των σορών του πληρώματος και των συντριμμιών του μοιραίου αεροσκάφους.

Τι μετέφερε το αεροσκάφος

Ύστερα από ένα «θρίλερ» για τυχόν χημικές -ή και ραδιενεργές- ουσίες που μπορεί να μετέφερε το Antonov η Σερβία ανακοίνωσε πως το αεροσκάφος μετέφερε 11,5 τόνους στρατιωτικού υλικού με τελικό προορισμό το Μπανγκλαντές.

Αναλυτικά στοιχεία για το φορτίο έδωσε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) η σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir, που είναι ο εντολέας της μεταφοράς του φορτίο.

Σύμφωνα με αυτή την ενημέρωση το Antonov μετέφερε:
  • Εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62.
  • Εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62
  • Φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67

Σε σοκ οι κάτοικοι

Drone κατέγραψε την περιοχή της συντριβής ενώ σοκαρισμένοι είναι τόσο οι τοπικοί φορείς, όσο και οι κάτοικοι της περιοχής.

Ο Κωνσταντίνος Τσάκαλος, Αντιδήμαρχος τοπικής κοινότητας Παγγαίου, βρέθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στο σημείο της συντριβής και ανέφερε: «Όπως πληροφορηθήκαμε μέσα στο αεροσκάφος ήταν 8 άτομα πλήρωμα, Ουκρανοί όλοι, και μετέφερε πολεμικό υλικό με προορισμό το Μπαγκλαντές. Υπάρχουν διάσπαρτα βλήματα στο σημείο σε κοντινή απόσταση και ένα κομμάτι από άνθρωπο, από ένα πόδι μάλλον. Γύρω στις 4:30 τα ξημερώματα πλησιάσαμε στα 30 μέτρα, είχε σταματήσει να καίγεται, ίσως όμως να ήταν και λάθος που προσεγγίσαμε τόσο κοντά (σ.σ. λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων)».

«Ακούσαμε έναν εκκωφαντικό ήχο, μια πύρινη μπάλα πλησίαζε τη γη. Είδαμε την έκρηξη, αλλά επειδή ταυτόχρονα εκδηλώθηκε μπλακ – άουτ δεν μπορέσαμε να διακρίνουμε τίποτα άλλο…». Με αυτή τη φράση, η Σοφία, μητέρα τριών ανήλικων παιδιών, από τους Αντιφιλίπππους Καβάλας, περιγράφει τις πρώτες στιγμές του δυστυχήματος με το Αντόνοφ An-12 και συμπληρώνει καθώς βγαίνει από την εκκλησία του χωριού μετά την πρωινή Κυριακάτικη λειτουργία: «Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα. Πανικοβληθήκαμε… Είναι πρωτόγνωρο για εμάς».

Νεκρά τα μέλη του πληρώματος

Σε ανακοίνωση προχώρησε εκπρόσωπος της ουκρανικής αεροπορικής εταιρίας Meridian Cargo, κάνοντας γνωστό πως όλα τα μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους Αντόνοφ (An-12), που συνετρίβη στην ευρύτερη αγροτική περιοχή των Αντιφιλίππων στην Καβάλα είναι νεκρά.

«Φυσικά δεν επιβίωσαν της συντριβής», δήλωσε ο ίδιος εκπρόσωπος τηλεφωνικά στο Reuters, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει περισσότερες λεπτομέρειες για την αεροπορική τραγωδία.

Σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας – Δρακόντεια μέτρα 

Οι Αρχές παραμένουν στο σημείο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος Αντόνοφ και σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, απευθύνεται έκκληση στους κατοίκους να μην προσεγγίζουν την περιοχή του ατυχήματος και να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών Αρχών. 

ΔΕΔΔΗΕ: Αποκαταστάθηκε το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτροδότησης στην περιοχή

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, η ηλεκτροδότηση στην περιοχή έχει αποκατασταθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος, ενώ παραμένουν εκτός τάσης επτά υποσταθμοί που επηρεάζουν δέκα επιχειρήσεις και είκοσι κατοικίες σε περιοχή πλησίον του τόπου του δυστυχήματος.

Επίσης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατόπιν ενεργειών του δήμου, σε συνεργασία και με τον ΔΕΔΔΗΕ, αποκαταστάθηκε και μικρό πρόβλημα υδροδότησης κατόπιν τοποθέτησης ηλεκτρογεννήτριας σε αντλιοστάσιο της περιοχής.

Σε πλήρη ετοιμότητα παραμένουν οι υπηρεσίες Υγείας της περιοχής, ενώ δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός.

Διαβάστε ακόμη:

Νεκρά τα μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους στην Καβάλα – Σοκάρουν οι μαρτυρίες των κατοίκων

Απαγόρευση κυκλοφορίας στις αγροτικές περιοχές Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου – Λόχος βιολογικής άμυνας στο σημείο

Θρίλερ με το αεροσκάφος στην Καβάλα: Είναι το δεύτερο που πέφτει σε 14 ημέρες!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This