20/8/2022

Antonov: Ερωτηματικά για τα δεδομένα που έρχονται σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Σιγή 7 λεπτών μετά την αλλαγή πορείας - Στο τραπέζι ακόμα και τα σενάρια μαύρης αγοράς όπλων, λόγω της εμπλοκής της ουκρανικής εταιρείας

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει το ευαίσθητο φορτίο του ουκρανικού αεροσκάφους Antonov που συνετρίβη στην Καβάλα το βράδυ του Σάββατου, την ώρα που προκύπτουν πολλά ερωτηματικά γύρω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις επίσημες ανακοινώσεις.

Ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Όπλων και αναπληρωτής κοσμήτορας της Σχολής Ευελπίδων Θεόδωρος Λιόλιος, μιλώντας στον Alpha έκανε λόγο για σοβαρά ερωτηματικά που έχουν προκύψει μετά τα όσα έχουν ανακοινωθεί για το φορτίο του αεροσκάφους αλλά και τον χρόνο των γεγονότων.  Σύμφωνα με τον ίδιο «Τα περί μεγάλου κινδύνου από το φορτίο του Antonov που αναπαράγουν ΜΜΕ και διάφοροι αξιωματούχοι έρχονται σε λογική σύγκρουση με την ανακοίνωση ότι τα υλικά ήταν “γενικά ακίνδυνα” και “εκπαιδευτικής φύσεως».

Όπως επεσήμανε ο κ. Λιόλιος: «Ή υπήρχαν πυρομαχικά με χημικά εκρηκτικά (high explosives, TNT, composition P) ή ήταν εκπαιδευτικής φύσεως (που εκτοξεύονται με ολμοβόλο και μετά περισυλλέγονται, επιστρέφονται και ξαναχρησιμοποιούνται) ή φωτοβολίδες που δεν προκαλούν μεγάλες εκρήξεις .. Μέχρι τώρα έχουμε μόνο την ανακοίνωση των Σέρβων. Δεν ξέρω γιατί ήταν η σερβική κυβέρνηση που έκανε την ανακοίνωση. Πρόκειται για διακρατική συμφωνία μεταξύ Σερβίας και -ας υποθέσουμε- Μπαγκλαντές, ή ήταν συμφωνία εταιρείας με κάποια άλλη χώρα; Είναι τελείως διαφορετικό όταν ψάχνουμε νόμους και αποφάσεις. Έχουν άλλα καθεστώτα οι συμφωνίες μεταξύ κυβερνήσεων και μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «αν ήταν φωτιστικά, ο κίνδυνος υπάρχει αλλά δεν είναι τόσο μεγάλος όσο αν ήταν χιλιάδες βλήματα όλμου μάχης (έχουν μέσα 1-2 κιλά εκρηκτικά)». Μιλώντας για το σημείο που συνετρίβη το αεροσκάφος, ο κ. Λιόλιος ανέφερε: «βλέπω ότι δεν υπάρχει κρατήρας, δεν υπάρχει μονήρης έκρηξη μεγάλης ισχύος. Αυτό σημαίνει ότι δεν εξερράγησαν πολλά μαζί πυρομαχικά… αν έχουμε 11 τόνους πολεμικό υλικό, ίσως είναι 2, 3, 5 τόνοι εκρηκτικών μπορούν να δημιουργήσουν τεράστιο κρατήρα αν έχουμε όλμους μάχης. Πρέπει να βγει μια ανακοίνωση, ανεξάρτητα του τι είπαν οι Σέρβοι, ότι σε εκείνο το σημείο δεν έχει βρεθεί ούτε ένας όλμος με χημικά εκρηκτικά που να χρησιμοποιείται σε μάχη αν υπήρχαν, δεν υπάρχουν εκεί. Είτε έχουν διασκορπιστεί είτε έχουν απορριφθεί.

Ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Όπλων διευκρίνισε ότι το αεροσκάφος θα μπορούσε να  απορρίψει το φορτίο ενώ βρισκόταν στον αέρα, προσθέτοντας ότι υπάρχουν βίντεο και στο διαδίκτυο που δείχνουν ότι Antonov 12ΒΚ έχουν δυνατότητα να ανοίξουν τον χώρο του φορτίου εν πτήσει και να απορρίψουν το φορτίο. Όπως σχολίασε: «Μια χαρά ανοίγει η πόρτα».

Δημοφιλείς ειδήσεις  Ταρακουνήθηκε ο Τύρναβος: Αισθητός ο σεισμός και στη Λάρισα!

«Φανταστείτε ένας πιλότος που καταλαβαίνει ότι φλέγεται το αεροσκάφος και είναι γεμάτο πυρομαχικά. Είναι λογικό να σκεφτεί να το προσγειώσει ήρεμα; Ή ένας πύργος ελέγχου που γνώριζε ότι κουβαλάει πυρομαχικά, θα τον καλούσε να περάσει πάνω από κατοικημένες περιοχές, μια φλεγόμενη βόμβα;» δήλωσε και πρόσθεσε:  «Σκεφτείτε για ποιο λόγο, στις 10.30 περίπου, το αεροσκάφος κάνει στροφή 180 μοιρών και μετά από αρκετά λεπτά ενημερώνει ότι υπάρχει κίνδυνος; Τόση ώρα δεν υπήρχε κίνδυνος;» αναρωτήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας η ενημέρωση ότι το αεροσκάφος άλλαξε πορεία λόγω προβλήματος έγινε στις 22.37, έγινε επτά λεπτά αργότερα, όταν δηλαδή το αεροσκάφος έφτανε δυτικά της Καβάλας, κοντά στις ακτές. Ο πιλότος σύμφωνα με την ανακοίνωση, έδωσε «may day φωτιά στον κινητήρα τέσσερα» την ώρα που πετούσε «ανατολικά της Χαλκιδικής», ωστόσο στην ειδική πλατφόρμα, φαίνεται ότι το αεροσκάφος βρισκόταν βόρεια της Χαλκιδικής και πολύ κοντά στις ακτές.

«Όταν ακούμε για εξουδετέρωση εκρηκτικών, για ποια εκπαιδευτικά μιλάμε; Αν έπεφτε π.χ. όλμος 81 χιλιοστών στην Ομόνοια, 270 μ. είναι η ακτίνα ασφαλείας για το ωστικό κύμα και πλησιάζει το χιλιόμετρο για τα θραύσματα. Αν υπάρχουν όλμοι μάχης εκεί, οι ζώνες ασφαλείας που έχουν καθοριστεί είναι μικρές. Αν δεν υπάρχουν, συμφωνώ, έχουμε εκπαιδευτικό υλικό, που δεν μπορεί να προκαλέσει μεγάλη έκρηξη» πρόσθεσε ο κ. Λιόλιος.

Δημοφιλείς ειδήσεις  «Άδειασε το σπίτι μας» - Συγκλονίζει η μάνα του 6χρονου που έπαθε εγκεφαλική αιμορραγία
H σχέση του Antonov με την Κύπρο

Σύμφωνα με το SL Press, η εταιρεία που διαχειριζόταν το αεροπλάνο ήταν η ουκρανική Meridian με έδρα το Κίεβο, ωστόσο τόσο αυτό το αεροσκάφος  όσο και τα άλλα δύο Antonov δεν τής ανήκουν ιδιοκτησιακά. Τα έχει μισθώσει με μακροχρόνιο συμβόλαιο από την εταιρεία DS-Air Cyprus με έδρα την Κύπρο. H πληροφορία διασταυρώνεται από το Ch-Aviation (28/09/21), το οποίο αναφέρει ότι επί του παρόντος η Meridian εκμεταλλεύεται τρία An-12 (ένα BP/δύο BK) με σχέδια να προσθέσει ένα τέταρτο αεροσκάφος πριν από το τέλος του έτους.

«Όλα είναι μισθωμένα από την DS Air Cyprus, σύμφωνα με τα αρχεία της ουκρανικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας. Ο αερομεταφορέας ιδρύθηκε το 2003 και ανήκει εξ ολοκλήρου στον Oleksandr Bogdanovyc  σημειώνει το δημοσίευμα.

Διάβημα της Ελλάδας στη Σερβία για το φορτίο του αεροσκάφους – Υποψίες για παράνομες πρακτικές

Διάβημα προς τη Σερβία αναμένεται να κάνει η Ελλάδα για το φορτίο που μετέφερε το μοιραίο Antonov που έπεσε στην Καβάλα το βράδυ του Σαββάτου.

Την εντολή για το διάβημα έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά και την πίεση της αντιπολίτευσης για απαντήσεις σχετικά με το φορτίο του αεροσκάφους. Η χώρα μας ζητά εξηγήσεις από τη Σερβία για το γεγονός ότι δεν υπήρξε πρότερη ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς για την φύση του φορτίου του Antonov.

Στο διάβημα της Ελλάδας προς τη Σερβία θα προχωρήσει άμεσα ο πρέσβης της χώρας μας στο Βελιγράδι.

Υπενθυμίζεται πως βάσει του μηνύματος που έλαβε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) από τη σερβική εταιρεία Valir για το περιεχόμενο του φορτίου του Antonov 12 που κατέπεσε το βράδυ του Σαββάτου αυτό ήταν πυρομαχικά 11,5 τόνων και πιο συγκεκριμένα:

  • Εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62.
  • Εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62.
  • Φωτιστικά βλήματα όλμων 8mm M67.
Δημοφιλείς ειδήσεις  Συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή που πέφτει το δέντρο που καταπλάκωσε τον 51χρονο στο Ηράκλειο!

Διαψεύδουν ότι κατευθυνόταν προς την Ουκρανία

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, στη δική του ενημέρωση ανέφερε ότι τελικός προορισμός του φορτίου ήταν το Μπαγκλαντές διαψεύδοντας κατηγορηματικά πληροφορίες ότι τα πυρομαχικά κατευθύνονταν, μυστικά, προς την Ουκρανία.

«Μετέφερε περίπου 11,5 τόνους προϊόντων της αποκλειστικής μας βιομηχανίας στον τελικό πελάτη στο Μπαγκλαντές. Ως εκ τούτου, ο τελικός πελάτης είναι το Υπουργείο Άμυνας του Μπαγκλαντές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφάνοβιτς.

Υποψίες για πρακτικές παράνομης διακίνησης όπλων

Σημειώνεται πως πηγές της Πολιτικής Αεροπορίας που επικαλούνται τα ΝΕΑ αναφέρουν ότι στο σχέδιο πτήσης του Antonov 12 αναγραφόταν ως αιτιολογία το Ferry Flight (απλή πτήση πτήση από αεροδρόμιο σε αεροδρόμιο) και όχι Cargo Flight (εμπορική πτήση) με τις ίδιες πηγές να υποστηρίζουν ότι η αποφυγή προσδιορισμού του φορτίου παραπέμπει σε πρακτικές παράνομης διακίνησης όπλων.

Δεδομένου ότι το Antonov μετέφερε πολεμικό υλικό θα έπρεπε να δηλωθεί και «η επικινδυνότητα του φορτίου» και να ληφθεί ειδική άδεια από τον αρμόδιο διευθυντή (Α1) της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ή από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (γραφείο Α7), κάτι που τελικά δεν έγινε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πεντέλη: Άνοιξε η πλατφόρμα για την αποζημίωση των εκατοντάδων πληγέντων από τη μεγάλη πυρκαγιά...

Σήμερα Παρασκευή 19 Αυγούστου τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr για την αποζημίωση...

Περίεργο δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times» για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Ενα περίεργο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times» αναδεικνύει τη σημασία που έχει...

Έτσι μεταφέρει η Τουρκία μετανάστες στον Έβρο – Το κύκλωμα ξεκινάει από την Αδριανούπολη

Η τουρκική στρατοχωροφυλακή συλλαμβάνει Σύρους πολίτες και τους εκβιάζει, λέγοντάς τους πως είτε θα γυρίζουν πίσω στη Συρία, είτε θα τους μεταφέρουν στον Έβρο

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό άνδρα που πυροβόλησε 43χρονο σε χωριό του Ηρακλείου

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας στο Ηράκλειο Κρήτης, μετά...

Συναγερμός στη Νέα Σμύρνη – Βρήκαν βλήμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο διαμέρισμά τους

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι ιδιοκτήτες ενός διαμερίσματος στη Νέα Σμύρνη, όταν κατά...

Ασύλληπτο: Πριν ένα μήνα κρίθηκε… ακίνδυνο το δέντρο που σκότωσε τον 51χρονο!

Δεν έχει προηγούμενο η τραγωδία που εκτυλίχτηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, όταν έπεσε δέντρο...

Ερωτική αντιζηλία «πίσω» από τη δολοφονία 17χρονου που το πτώμα του βρέθηκε σε προχωρημένη...

Δύο νεαροί λογομάχησαν για τα «μάτια» μιας κοπέλας, τα πνεύματα γρήγορα οξύνθηκαν, κάτι που...

Άργος: Ανατίναξαν δύο ΑΤΜ σε σούπερ μάρκετ – Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των τριών...

Ξημερώματα Παρασκευής, τρία άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους ανατίναξαν δυο μηχανήματα αυτόματης ανάληψης...

Πέθανε πονεμένος ο πατέρας του Θανάση που δολοφονήθηκε από τη μαύρη χήρα της Ερμιονίδας

Με τον καημό του άδικου χαμού του γιου του έφυγε από τη ζωή ο...

«Άδειασε το σπίτι μας» – Συγκλονίζει η μάνα του 6χρονου που έπαθε εγκεφαλική αιμορραγία

Ώρες αγωνίας περνάει η οικογένεια του 6χρονου Νικόλα από τη Βέροια, ο οποίος διακομίστηκε...

Αυτό είναι το φανάρι στην παραλιακή που φωτογραφίζει όσους περνούν με κόκκινο

Αυτόματα θα εντοπίζονται οι οδηγοί που θα παραβιάζουν το κόκκινο σε σημείο της παραλιακής,...

Παράδειγμα προς μίμηση: Οδηγός ταξί στα Χανιά βρήκε τσαντάκι με 4.500 ευρώ και το...

Υπόδειγμα ανθρωπιάς, ανιδιοτέλειας και αλληλεγγύης αποτελεί ένας οδηγός ταξί στα Χανιά, που βρήκε χθες...

ΔΥΠΑ: Σε 948.930 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιούλιο του 2022

Αύξηση παρουσίασε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιούλιο συγκριτικά με τον Ιούνιο, σύμφωνα...

ΥΠΕΝ και ΕΛ.ΑΣ. διερευνούν τα περιστατικά θανάτωσης των αρκούδων στη Φλώρινα

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας διενεργούν έρευνα για τα περιστατικά παράνομης θανάτωσης...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς η πιο έξυπνη ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 κατέληξε σε φιάσκο

Θα μπορούσε να είναι ερώτηση – παγίδα σε κάποιο...

Μαγνήτισε τα βλέμματα ο Λάκης Γαβαλάς με το φουστάνι του

Τις διακοπές του στην Πάρο κάνει ο γνωστός σχεδιαστής...

Αναχαιτίστηκε τουρκικό UAV, που πέταξε πάνω από την Κίναρο

Πτήσεις τριών ζευγών τουρκικών F-16 πάνω από τους Ανθρωποφάγους...

«Κρυφακούλης»: Έξαλλοι στο Μαξίμου με το «γαλάζιο» SMS

Άσχημη εξέλιξη είχε η φαεινή ιδέα γαλάζιων βουλευτών να...

Αιφνίδιος θάνατος στην Πάτρα: Συγκλονίζουν οι τελευταίες ώρες του 69χρονου

«Το βράδυ ήμασταν όλοι μαζί σε οικογενειακό τραπέζι. Ο πατέρας μου δεν είχε κάποιο ιατρικό ιστορικό με την καρδιά του» λέει η κόρη του

Έξι χρόνια σχεδίασης – βελτίωσης – ανάπτυξης και κατασκευής του radar «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ» της ΕΑΒ

Από τον Μπάμπη Παπασπύρου*Στη φωτογραφία απεικονίζεται η εξέλιξη...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ