Το ΕΚΑΒ…. σβήνει στις καρότσες!

Τα περιστατικά μεταφοράς ασθενών με αγροτικά στα νοσοκομεία δείχνουν πόσο «υποφέρει» η επαρχία

Must Read

Τι να το κάνεις το ΕΚΑΒ, όταν έχεις… καρότσες; Απίστευτες σκηνές εκτυλίσσονται το φετινό καλοκαίρι στην ελληνική περιφέρεια, καθώς η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ασθενοφόρα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι δύσχρηστα για τα συγκεκριμένα μέρη, αναγκάζουν τους κατοίκους να μετατρέπουν τις καρότσες των αγροτικών τους αυτοκινήτων σε αυτοσχέδια ασθενοφόρα.

Το τελευταίο περιστατικό έρχεται από τη Ζαγορά Μαγνησίας, όπου η καρότσα ενός αγροτικού φορτηγού μετατράπηκε σε ασθενοφόρο, καθώς στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς δεν υπήρχε οδηγός που να έχει βάρδια για να καλύψει την έκτακτη ανάγκη που παρουσιάστηκε με τον τραυματισμό μιας 54χρονης αγρότισσας ύστερα από πτώση από ύψος. Η τραυματισμένη γυναίκα μεταφέρθηκε μέχρι τα Χάνια, από τα οποία την παρέλαβε το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που ξεκίνησε από τον Βόλο, έχοντας όμως υποστεί πρωτοφανή ταλαιπωρία ως προς την αναζήτηση τρόπου μεταφοράς της, τόσο η ίδια όσο και οι οικείοι της.

Αντίστοιχη περίπτωση είχαμε και στην Ικαρία, όπου μια ηλικιωμένη γυναίκα είχε την ατυχία να τραυματιστεί στον Εύδηλο. Στις κλήσεις των συγχωριανών της, η πρώτη απάντηση που πήραν από το Κέντρο Υγείας ήταν ότι το εφημερεύον ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ -το ένα από τα δύο που έχει το νησί της Ικαρίας- ήταν μιάμιση ώρα μακριά και δεν μπορούσε να πάει.

Στην άλλη κλήση τους τούς είπαν το απίστευτο: «Αν κουνάει πόδια και χέρια, φέρτε τη μόνοι σας»! Και έτσι έκαναν, βάζοντας τη γυναίκα στην καρότσα του αγροτικού και μεταφέροντάς τη στο Κέντρο Υγείας.

Περίπτωση αυτοσχέδιου ασθενοφόρου υπενθυμίζεται πως είχαμε και στους Παξούς, όπου μια γυναίκα με χρόνια προβλήματα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας με φορτηγό, καθώς το μοναδικό όχημα του ΕΚΑΒ που υπήρχε στο νησί είχε βλάβες που καθιστούσαν αδύνατη την κίνησή του.

Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στον Δήμο Μετεώρων, ο οποίος μένει χωρίς ασθενοφόρο κατά τη διάρκεια της νύχτας, συχνά ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς το ένα που συνήθως είναι διαθέσιμο μπορεί να κληθεί σε ένα περιστατικό κι έτσι ένα ενδεχόμενο άλλο επείγον περιστατικό θα πρέπει να εξυπηρετηθεί από ασθενοφόρο που θα έρθει από το Νοσοκομείο Τρικάλων.

Αλλου είδους προβλήματα με το ΕΚΑΒ αντιμετωπίζουν και στη Λέσβο, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ασθενοφόρα που διαθέτουν τα Κέντρα Υγείας είναι σύγχρονα, ωστόσο λόγω… μεγέθους δεν μπορούν να προσεγγίσουν στα περισσότερα χωριά τα οποία έχουν στενούς δρόμους!

Μετά και τη δημοσιοποίηση των τριτοκοσμικών εικόνων από την Ικαρία και για να μείνουν οριστικά πίσω οι διακομιδές σε καρότσες φορτηγών, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να στελεχώσει τους σταθμούς του ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας στα νησιά και σε όλη τη χώρα με επαρκή αριθμό διασωστών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This