Πανελλαδικές Εξετάσεις: Οι επτά στους δέκα υποψηφίους εισήχθησαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Must Read

Έντονο είναι το ενδιαφέρον των υποψήφιων για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρέχει η ανάλυση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και αξιολογούνται από το Υπουργείο Παιδείας.

«Ο συγκεκριμένος τομέας είναι πάρα πολλά υποσχόμενος, με ευοίωνες προοπτικές για τα παιδιά μας, καθώς πολλές ειδικότητες βρίσκονται στην κορυφή της επαγγελματικής ζήτησης στην Ελλάδα σήμερα, όπως π.χ. οι σχεδιαστές ιστοσελίδων. Στην κυβέρνηση πιστεύουμε πολύ στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, που προσφέρει περισσότερες επιλογές στα παιδιά μας. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι 1 στους 4 που υπέβαλε αίτηση για Δημόσιο ΙΕΚ ήταν σε άλλη περιφέρεια από εκείνη που διαμένει, υπογραμμίζονται έτι περαιτέρω την εναλλακτική διαδρομή που προσφέρουν τα Δημόσια ΙΕΚ» δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός Παιδείας υπογραμμίζει ακόμη πως τον προσεχή Σεπτέμβριο θα δοθούν 10.000 πρόσθετες θέσεις για εγγραφή στα ΔΙΕΚ, επιπλέον των 13.472 που ήδη καταλήφθηκαν από τους επιτυχόντες μέσω παράλληλου μηχανογραφικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για τα Δημόσια ΙΕΚ, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων με οριστικοποιημένο παράλληλο μηχανογραφικό ανήλθε σε 20.432, εκ των οποίων 18.812 υποψήφιοι είναι απόφοιτοι λυκείων της χρονιάς 2021-2022 και 1.620 είναι απόφοιτοι παλαιότερων ετών. Σε σχέση με το 2021, το ποσοστό εισαγωγής στα Δημόσια ΙΕΚ αυξήθηκε στο 65,9%.

Ο οικογενειακός προγραμματισμός

Η υπουργός Παιδείας αναφέρει ότι καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια για να ανακοινωθούν νωρίτερα οι βάσεις ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους οι οικογένειες ενόψει του προγραμματισμού της νέας χρονιάς.

«Στόχος μας ήταν να δοθεί, το συντομότερο δυνατόν, ένα τέλος στην αγωνία των υποψηφίων αλλά και να βοηθήσουμε την οικογένεια στον βέλτιστο προγραμματισμό της. Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος πιστώνεται στους εργαζόμενους στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, οι οποίοι με τις άοκνες προσπάθειές τους, κατάφεραν να εκδοθούν τα τελικά αποτελέσματα ένα μήνα νωρίτερα και στην εξαιρετική μας συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία» σημειώνει η κυρία Κεραμέως.

Τα στοιχεία των βάσεων σε αριθμούς

* 75.154 είναι οι επιτυχόντες φέτος από 71.833 το 2021

* 68,83% είναι το ποσοστό εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ από τα ΓΕΛ και θεωρείται αρκετά υψηλό

* 10.839 είναι οι θέσεις που έμειναν κενές στα ανώτατα ιδρύματα

* 19.660 μόρια είναι η υψηλότερη βαθμολογία εισαγωγής – Την πέτυχε η Κατερίνα Βάβουλα από τη Νάξο που εισήχθη στην Ιατρική Αθηνών

* 6,8 ήταν η χαμηλότερη βαθμολογία εισαγωγής στα ΑΕΙ (Σχολή Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης στην Άμφισσα)

* 93% είναι το ποσοστό των επιτυχόντων που εισάγεται σε σχολή/τμήμα της πρώτης δεκάδας των προτιμήσεών του

* 2.948 είναι η μεγαλύτερη άνοδος στις βάσεις εισαγωγής και καταγράφεται στο Μαθηματικών Ιωαννίνων

* 2.252 μονάδες είναι η μεγαλύτερη πτώση στις βάσεις εισαγωγής και καταγράφεται στο Τμήμα Ναυτικών Δοκίμων-Μηχανικοί

* 0 είναι οι εισακτέοι στη Νοσηλευτική Σχολή στο Διδυμότειχο.

* 232 ήταν τα τμήματα όπου οι βάσεις σημείωσαν άνοδο, ενώ σε 212 σημειώθηκε πτώση

Η γενική εικόνα

Οι βάσεις ήταν πτωτικές στα περισσότερα πεδία. Ειδικότερα, πτώση των βάσεων εισαγωγής καταγράφηκε στις νομικές και τις πολυτεχνικές σχολές, ενώ άνοδο σημείωσαν οι οικονομικές.

Η εκτίμηση των αναλυτών είναι πως η μεγάλη πτώση στις σχολές του 1ου πεδίου (νομικές, παιδαγωγικά κλπ) οφείλεται στον μειωμένο αριθμό των υποψηφίων. Αντίθετα, οι οικονομικές σχολές φαίνεται να προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των υποψηφίων και γι’ αυτό σημειώθηκε άνοδος.

Σε ό,τι αφορά τις κενές θέσεις, ο σχετικά υψηλός τους αριθμός αποδίδεται στην απόφαση των κεντρικών πανεπιστημίων να επιλέξουν τον υψηλότερο δυνατό συντελεστή με τον οποίο διαμόρφωσαν τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής με στόχο να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This