Πώς θα έπρεπε να ψηφίζει η Ιεραρχία

Το ζητούμενο για τους υποψηφίους είναι η μέριμνα για τις ενορίες τους και τι κομίζουν. Φέρνουν ιδέες ή απλώς καίγονται να εκλεγούν για να... αράξουν;

Must Read

Δεν ξέρω ποια εποχή του χρόνου χωρίζουν την ήρα από το στάρι οι αγρότες. Ο Αρχιεπίσκοπος και η Iεραρχία, πάντως, αυτό το φθινόπωρο καλούνται να ξεδιαλύνουν ανάμεσα σε μια δεξαμενή από εκατοντάδες υποψηφίους ποιοι είναι οι κατάλληλοι κληρικοί για να καλύψουν τέσσερις μητροπόλεις.

Σε Αιτωλοακαρνανία, Γορτυνία, Δράμα και Ηλεία. Μυριζόμαστε εκ των προτέρων εμείς οι … εμμονικοί που ταλαιπωρούνται με τα τρέχοντα της Εκκλησίας ποιοι θα γίνουν και πού. Δύσκολα πέφτεις έξω πια. Έχουν πέσει πάνω καταπάνω «γεροντάδες», «πνευματικά αδέλφια», «δελφίνοι» και… σωτήρες παρατρεχάμενοι να προτείνουν στον Αρχιεπίσκοπο να προωθήσει τον δικό τους «γιατί είναι ο καταλληλότερος».

Το τελευταίο πράγμα που δικαιούμαι να κάνω είναι να αξιολογήσω τις υποψηφιότητες. Μακριά από εμένα τέτοια ευθύνη. Δικαιούμαι όμως, όπως και κάθε πιστός χριστιανός, να έχω λόγο για το ποιοι θα είναι οι ποιμένες του αύριο. Οχι τα πρόσωπα, αλλά ποιες ιδέες και ποια έργα εκφράζουν. Σε ποιους παραδίδουν τη σκυτάλη οι προηγούμενες γενιές.

Το ζητούμενο δεν είναι ποιοι γίνονται. Το θέμα είναι τι κάνουν, πώς πολιτεύονται και τι κομίζουν σε μια κουρασμένη Εκκλησία. Αν φέρνουν τη φρεσκάδα τους ή καίγονται να γίνουν για να… αράξουν.

Τα κριτήρια

Το πρώτο κριτήριο που θα έπρεπε να ελέγξει κάθε μέλος της Ιεραρχίας όταν θα πάει να συμπληρώσει το τριπρόσωπο είναι τη μέχρι τώρα πορεία του υποψηφίου. Πώς κρατά την ενορία του; Γιατί, αν δεν φροντίζει το «σπίτι» του, πώς θα φροντίσει μετά μια μητρόπολη; Είναι αφημένη στην τύχη της ή ανταποκρίνεται σε μια σύγχρονη ενορία;

Το δεύτερο που πρέπει να αξιολογήσουν οι υποψήφιοι είναι πώς τα πάει με τη θέση ευθύνης που έχει. Διετέλεσε πρωτοσύγκελος ή πέρασε από διοικητική θέση σε μητρόπολη ή στη Σύνοδο; Πώς τα πήγε εκεί όπου βρέθηκε; Κόμισε κάτι φρέσκο, προσέλκυσε κόσμο, κόπιασε ή απλώς υποστήριζε πως δικαιούται να γίνει γιατί η ζωή και η Εκκλησία τού χρωστούν; Ποιο είναι το έργο που έκανε και ποιο είναι αυτό που κάνει; Συντηρεί απλώς μία κατάσταση ή πάει την Εκκλησία παρακάτω;

Σε μερικούς μήνες συμπληρώνονται 25 ολόκληρα χρόνια από την εποχή που έφυγε ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ. Ο Χριστόδουλος παλιότερα και σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχουν αναδείξει μέχρι σήμερα κάτι λιγότερο από μια εκατοστή νέους Αρχιερείς.

Πόσο ανανεώθηκε η Εκκλησία μέσα σε ένα τέταρτο του αιώνα; Πόσο κοντά είναι στον κόσμο και πόσο αυτός ο κόσμος την αποδέχεται; Τι υποδομές έχουν αφήσει οι Μητροπολίτες ή ποιον σύγχρονο θεολογικό λόγο εκφέρουν σήμερα; Αυτά πρέπει να δουν όλοι οι Μητροπολίτες προτού ψηφίσουν. Αγνοώντας γραμμές, κατευθύνσεις και μελλοντικά σχέδια. Γιατί στο τέλος της ημέρας το αποτέλεσμα μετράει.

Ούτε οι γεροντάδες που θέλουν τα παιδιά τους να τους διαδεχτούν ούτε οι ισορροπίες. Αν, φυσικά, όλοι αυτοί που ψηφίζουν πρωτίστως αγαπούν την Εκκλησία και επιδιώκουν το καλό της.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This