Έρχονται μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας – Bonus στους λογαριασμούς ρεύματος για τους καταναλωτές που θα «συνετιστούν»

Χαμήλωμα θερμοστράτη, αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών και επιστροφή στο πετρέλαιο, μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων

Must Read

Με τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και τις διαρκείς απειλές της Ρωσίας ότι θα αφήσει την Ευρώπη χωρίς φυσικό αέριο να καθιστούν τον επερχόμενο χειμώνα τον πιο ζόρικο από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (αντιμέτωπη «με τον χειρότερο χειμώνα της από εκείνον στο τέλος του Β’ ΠΠ, από το 1944 έως το 1945» η Ευρώπη, επισήμανε σχετικά το «Time»), η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Άλλωστε, μπορεί η χώρα μας να κινδυνεύει φαινομενικά λιγότερο από άλλες χώρες, όσον αφορά στην επάρκεια φυσικού αερίου, μεγάλος «πονοκέφαλος», ωστόσο, παραμένει η δημοσιονομική στενότητα για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στο αναπόφευκτο «τσουνάμι» της ενεργειακής ακρίβειας. Άλλωστε, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, η Ρωσία, να διακόψει και την τροφοδοσία μέσω Turk Stream!

Την Τετάρτη, εκτός απροόπτου, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας θα παρουσιάσει το σχετικό σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο θα αφορά τόσο στους ιδιώτες, όσο και στον δημόσιο τομέα. Το θέμα συζητήθηκε χθες Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, στη σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ενέργειας, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και αποφασίστηκε η Ελλάδα να κινηθεί άμεσα στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας με μέτρα και δράσεις που θα εναρμονίζονται εν πολλοίς και με τις αντίστοιχες που ήδη λαμβάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το υπουργείο έχει επεξεργαστεί ένα πακέτο μέτρων και παράλληλα και μια εκστρατεία ενημέρωσης με συμβουλές για «έξυπνη κατανάλωση», με βάση και τις κατευθύνσεις που δίνονται αντίστοιχα στο εξωτερικό, όπως, για παράδειγμα, θερμοστάτης κοντά στους 18 βαθμούς, λιγότερα φώτα αναμμένα, κ.λ.π.

Πριμοδότηση της μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας

Μεταξύ άλλων, φέρεται να προωθείται η πριμοδότηση της μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας σε σπίτια και επιχειρήσεις, με τη σύγκριση να γίνεται με την κατανάλωση κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο και τον καταναλωτή να λαμβάνει ένα μπόνους στο τιμολόγιο του ρεύματος ως επιβράβευση.

Παράλληλα, προωθείται η αντικατάσταση της θέρμανσης με φυσικό αέριο από άλλες πηγές ενέργειας (π.χ. σύγχρονα, λιγότερο ενεργοβόρα κλιματιστικά), η οποία συζητείται να συνοδεύεται από επιδότηση ενός μέρους του κόστους αντικατάστασης. Αναμένεται, εξάλλου, να υπάρξει και προτροπή προς τους πολίτες να επωφεληθούν των προγραμμάτων «Εξοικονομώ», τα οποία ανανεώνονται συνεχώς. Παράλληλα, εξετάζονται και κίνητρα για επιστροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης, με στόχο να «ξαναβάλουν μπρος» οι καυστήρες πετρελαίου, όπου -ακόμη- υπάρχουν.

Σε συνάντηση δε που είχε πρόσφατα με τους βιομηχάνους, ο υπουργός Ενέργειας φέρεται να ζήτησε από τους ενεργοβόρους ομίλους να προχωρήσουν σε μείωση σε τμήμα της παραγωγής τους, προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας. Αντίστοιχες κινήσεις υπάρχουν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και προφανώς θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών στα παραγόμενα είδη.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε χθες πως η ελληνική αγορά έχει ιδιαιτερότητες, καθώς πολλά νοικοκυριά σταμάτησαν να θερμαίνουν το σπίτι τους με πετρέλαιο, επιλέγοντας το ηλεκτρικό, με αποτέλεσμα τον χειμώνα η κατανάλωση ρεύματος να αυξάνεται κατακόρυφα. Αν μειωθεί, όπως σημείωσε, η κατανάλωση και περιοριστούν οι εισαγωγές αερίου, που σήμερα γίνονται σε τιμές 250 έως 300 ευρώ, θα διαμορφωθούν λογικές τιμές στην κατανάλωση.

Ανάγκη ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης

Η μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας θα μετριάσει και το ύψος των κρατικών κονδυλίων που απαιτούνται για την επιδότηση και στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Κι αυτό είναι ένα μεγάλο ζητούμενο. «Οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι», είχε δηλώσει πρόσφατα ο πρωθυπουργός, επιμένοντας στην ανάγκη ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης εδώ και τώρα. Άλλωστε, όσο περισσότερα χρήματα βγαίνουν από τον κρατικό κορβανά για την επιδότηση της ενέργειας, τόσο μικραίνει ο δημοσιονομικός χώρος σε εθνικό επίπεδο για άλλα μέτρα στήριξης.

«Τα δημόσια οικονομικά φυσικά δεν μένουν ανεπηρέαστα, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολα μακροπρόθεσμα τις κρατικές παρεμβατικές πολιτικές. Καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει από μόνη της όλο το κόστος των κρίσεων, παρότι τα προγράμματα κοινωνικής στήριξης είναι τα μεγαλύτερα από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά», δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, χαιρετίζοντας την κινητικότητα που υπάρχει εσχάτως στην Ευρώπη για συντονισμένη και ενιαία απάντηση απέναντι στην επερχόμενη ενεργειακή «καταιγίδα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εκτίμησε χθες ότι το κόστος των μέτρων στήριξης για φέτος θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της ενεργειακής κρίσης.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This