«Αιμορραγία» στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας!

Κραυγή αγωνίας από τις ενώσεις γιατρών για τις τρομακτικές ελλείψεις - Προειδοποιούν για κινητοποιήσεις διαρκείας

Must Read

Κραυγή αγωνίας για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας εξέπεμψαν χθες οι ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών της Μακεδονίας και της Θράκης.

Με βασικό σύνθημα «δεν πάει άλλο», οι νοσοκομειακοί γιατροί, αφού παρουσίασαν τις τρομακτικές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία σε όλο το τόξο της βόρειας Ελλάδας, διαμόρφωσαν ένα πλαίσιο διεκδικήσεων, δίνοντας διορία ενός μήνα στην κυβέρνηση ώστε να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Ειδάλλως, όπως οι ίδιοι ξεκαθάρισαν, «οι κινητοποιήσεις διαρκείας θα είναι μονόδρομος».

Οι περιγραφές των νοσοκομειακών γιατρών ήταν πραγματικά σοκαριστικές, δείχνοντας πως τα δημόσια νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη λειτουργική κατάρρευση. Υποστελέχωση, υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς, οριακή λειτουργία ολόκληρων κλινικών και τμημάτων, τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργεία και εξετάσεις λόγω ελλείψεων σε προσωπικό συνθέτουν το σκηνικό.

Οι γιατροί, όμως, μίλησαν και για την αυταρχική αντιμετώπιση που τους επιφυλάσσουν οι «γαλάζιοι» διοικητές των νοσοκομείων αλλά και των υγειονομικών περιφερειών, καταγγέλλοντας μπαράζ μετακινήσεων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από νομό σε νομό, προκειμένου να καλυφθούν όπως όπως τα κενά, χαμηλές απολαβές των γιατρών που παραμένουν καθηλωμένες γιατί η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ για αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου αλλά και καθυστέρηση στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων. Ολα αυτά, όπως ειπώθηκε, οδηγούν σε εξουθένωση, σωματική, ψυχική και οικονομική και σε κύμα παραιτήσεων πολλών συναδέλφων.

Στο επίκεντρο, όμως, βρέθηκε και το επερχόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΝΙΘ, προωθεί την ουσιαστική κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών. «Αντί να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις και να αυξηθούν οι μισθοί ώστε οι γιατροί του ΕΣΥ να μπορούν να παρέχουν υψηλές υπηρεσίες υγείας και να μπορούν να διαβιούν με ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής, με παροχές αλλά και χρόνο για ξεκούραση και συνέχιση της εκπαίδευσης, προχωρούν στο άνοιγμα προς τον ιδιωτικό τομέα, που θα οδηγήσει στην αποσπασματική κάλυψη των τεράστιων αναγκών, την παροχή υποβαθμισμένων υπηρεσιών και την πλήρη διάλυση του ημερήσιου χρόνου εργασίας των γιατρών για την αναζήτηση ενός επιπλέον εισοδήματος που θα έπρεπε να είναι δεδομένο από την αποζημίωση της εργασίας μας, με το πρωινό ωράριο και τις εφημερίες, που είναι ήδη εντατικοποιημενη» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Συζητήθηκε η απάντηση που πρέπει να δώσουν οι νοσοκομειακοί ιατροί με τον αγώνα για υπογραφή κλαδικής συμφωνίας με το υπουργείο Υγείας (που θα περιλαμβάνει αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα, αυξήσεις στην αποζημίωση των εφημεριών και αυτοτελής φορολόγησή τους, τις άδειες, το ωράριο και τις σχέσεις εργασίας, την ένταξη στα ΒΑΕ, την κάλυψη αστικής ευθύνης και άλλα) και τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων ενίσχυσης του ΕΣΥ, με μαζικές μόνιμες προσλήψεις και ενίσχυση σε υλικοτεχνική υποδομή.

«Δεν χωράει άλλη αναμονή! Δίνουμε διορία στην κυβέρνηση μέχρι τις 9/11 και αν δεν κάνει πράξη αυτά που ζητάμε, οργανώνουμε και προχωράμε σε πολύμορφες κινητοποιήσεις διαρκείας (επισχέσεις, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις) αν δεν ικανοποιηθούν τα βασικά μας αιτήματα» κατέληξε η ανακοίνωση των νοσοκομειακών γιατρών, που δείχνει πως το αμέσως επόμενο διάστημα οι γιατροί είναι έτοιμοι για σκληρό «μπρα ντε φερ» με την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This