Έρχεται αύξηση των ορίων ηλικίας για το Δημόσιο!

Το μίνι ασφαλιστικό του Χατζηδάκη σαρώνει όσα άφησε η τρόικα! Φιάσκο η ρύθμιση της παραγραφής οφειλών

Must Read

Την αύξηση των ορίων ηλικίας στο Δημόσιο από 2 έως 7 έτη περιλαμβάνει το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή, με στόχο να ψηφιστεί έως τις 24 Νοεμβρίου.

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις, το «πόνημα» του υπουργού Εργασίας περιλαμβάνει όλο το πακέτο διατάξεων για την υφαρπαγή της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, αλλά και τη ρύθμιση-φιάσκο για την παραγραφή ασφαλιστικών οφειλών, από την οποία τελικά θα ωφεληθούν ελάχιστοι. Παρά τους πανηγυρισμούς για το τέλος των Μνημονίων, η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση μία διάταξη που ούτε η τρόικα δεν κατάφερε να περάσει στα χρόνια παραμονής της στην Ελλάδα. Η σχετική διάταξη ορίζει ότι για όσους δημοσίους υπαλλήλους είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα τα έτη 2010-2012 (άρα είχαν ήδη 25 χρόνια συμπληρωμένης υπηρεσίας μέχρι τότε), το δικαίωμα για λήψη μειωμένης σύνταξης κρίνεται με βάση τα όρια ηλικίας που ίσχυαν μέχρι τον νόμο 4336/2015, εφόσον αυτά  συμπληρωθούν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Αντιθέτως, αν τα όρια ηλικίας που ίσχυαν μέχρι τον νόμο 4336/2015 δεν συμπληρώνονται εντός του 2022, οι δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας τα έτη 2010-2012 δεν δικαιούνται μειωμένη σύνταξη το 2022, αλλά μόλις συμπληρώσουν το 62ο έτος της ηλικίας τους. Δημόσιος υπάλληλος που είχε συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας το 2011, αλλά δεν συμπληρώνει τα 56 έτη μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, με βάση τη νομοθεσία που ίσχυε πριν από το 2015 δεν δικαιούται μειωμένη σύνταξη το 2022, αλλά θα δικαιούται μειωμένη σύνταξη μόλις συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας του. Σε ό,τι αφορά το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, με τις επιχειρούμενες αλλαγές τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αυξάνονται από 7 σε 9, ώστε να αποκτήσει η κυβέρνηση πλειοψηφία σε αυτό, και συστήνεται θέση διοικητή, ο οποίος δεν θα είναι εκπρόσωπος των εργαζομένων, αλλά θα διορίζεται από τον υπουργό Εργασίας. Επιπλέον, ο διοικητής θα έχει τη δυνατότητα εκχώρησης του συνόλου της μεγάλης κινητής και ακίνητης περιουσίας του Ταμείου σε ανώνυμη εταιρία, που συστήνεται γι’ αυτόν τον σκοπό.

Όμως, εκ του νόμου η εταιρία αυτή δεν θα έχει την υποχρέωση να ενημερώνει τα μέλη του ΜΤΠΥ, καθώς δεν θα είναι μέτοχοι σε αυτήν! Επομένως, η περιουσία-φιλέτο του Ταμείου γίνεται βορά σε μία εταιρία η οποία δεν θα λογοδοτεί στους ιδιοκτήτες της. Επίσης, ελάχιστοι θα ωφεληθούν από την πολυδιαφημισμένη μείωση του χρόνου παραγραφής από 20 σε 10 έτη για τις ασφαλιστικές οφειλές. Αφενός μεν γιατί αφορά μόνο τις μη βεβαιωμένες οφειλές, αφετέρου δε γιατί τον τελευταίο χρόνο το ΚΕΑΟ απέστειλε πάνω από μισό εκατομμύριο «ραβασάκια» σε οφειλέτες ώστε να διακόψει την παραγραφή. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες διατάξεις, επιταχύνεται ο χρόνος καταβολής των ποσών που θα προκύψουν από το «ξεπάγωμα» των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου 2023, καθώς εισάγεται ρύθμιση που προβλέπει ότι η ΚΥΑ για την αναπροσαρμογή τους θα εκδίδεται στο εξής μέχρι το τέλος του έτους, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της εισηγητικής έκθεσης του Προϋπολογισμού. Μονιμοποιείται, επίσης, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ δημιουργείται ενιαίο πλαίσιο για τα άτομα με αναπηρία σε ό,τι αφορά τη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης, με άρση της διάκρισης σε «παλαιούς» και «νέους» ασφαλισμένους που προβλεπόταν μέχρι τώρα.

Αυξάνονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Έως τις 20 Δεκεμβρίου αναμένεται να καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και τους δικαιούχους επιδόματος παιδιού. Συνολικά θα ωφεληθούν 2.300.000 πολίτες, ενώ σε αυτούς προστίθενται και μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24 μήνες, για τους οποίους θα εκδοθεί σχετική απόφαση της ΔΥΠΑ. Το ποσό ανέρχεται σε 250 ευρώ, ενώ αυξάνονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Δυνητικοί δικαιούχοι του βοηθήματος είναι όσοι συνταξιούχοι κατά τον μήνα Νοέμβριο 2022 λαμβάνουν:

α) Οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω
γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου

β) Προσυνταξιοδοτική παροχή

γ) Αναπηρικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ)

Προκειμένου να προσδιοριστούν οι τελικοί δικαιούχοι θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

– Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τα 9.600 ευρώ

– το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τα 16.800 ευρώ

– η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού που προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2022 (φορολογικού έτους 2021) δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ

Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε καταβάλλεται και στους δύο. Εάν ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη και από τον ΕΦΚΑ και από το ΓΛΚ, η ενίσχυση καταβάλλεται από τον ΕΦΚΑ. Διευκρινίζεται ότι αν ένας χαμηλοσυνταξιούχος του ΕΦΚΑ είναι ταυτόχρονα δικαιούχος αναπηρικού ή άλλου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, θα λάβει μόνο την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων. Επίσης οι περίπου 225.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος τον Δεκέμβριο θα λάβουν διπλή δόση.

Προβλέπεται, τέλος, η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση για τον Δεκέμβριο των οικογενειών που λαμβάνουν επίδομα παιδιού, η οποία αντιστοιχεί σε μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Η έκτακτη δόση καταβάλλεται έως τις 20 Δεκεμβρίου στους δικαιούχους του επιδόματος κατά το πέμπτο δίμηνο του 2022. Αντίστοιχη έκτακτη δόση καταβάλλεται στους λοιπούς νέους δικαιούχους του επιδόματος του 2022, μετά την έγκριση της αίτησής τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This