Επέτειος Πολυτεχνείου: Πεδίο μάχης το κέντρο της Θεσσαλονίκης – Πετροπόλεμος και ρίψη μολότοφ και χημικών ανάμεσα σε ΜΑΤ και αντιεξουσιαστές!

Με το που ολοκληρώθηκε η πορεία, ξεκίνησαν οι οδομαχίες, με τους κουκουλοφόρους να έχουν ως «ορμητήριο» το ΑΠΘ

Must Read

Νύχτα τρόμου στη Θεσσαλονίκη, μετά την ολοκλήρωση της πορείας για την 49η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου, καθώς ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια στην ευρύτερη περιοχή του ΑΠΘ, με κουκουλοφόρους να εκτοξεύουν μολότοφ, φωτοβολίδες και πέτρες στους αστυνομικούς και να προκαλούν φθορές.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο πριν τις 9 το βράδυ, όταν άτομα από την πορεία των αντιεξουσιαστών επέστρεψαν στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Εκεί ξεκίνησαν να σπάνε μάρμαρα και αφού έστησαν οδοφράγματα στην οδό Εγνατία και στους χώρους του πανεπιστημίου, στη συνέχεια άρχισαν να εκτοξεύουν δεκάδες βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. «απάντησαν» με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης, ενώ η «Αύρα», το ειδικό όχημα εκτόξευσης νερού της αστυνομίας, επιχειρούσε διαρκώς, τόσο για να σβήσει τις φωτιές που άναβαν οι κουκουλοφόροι, όσο και να τους απωθήσει.

Με «ορμητήριο» τους εσωτερικούς χώρους της Πολυτεχνικής Σχολής, οι ταραξίες προκάλεσαν αρκετές ζημιές στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους του κτηρίου, αναγκάζοντας τους αστυνομικούς να προχωρήσουν σταδιακά σε τρεις συλλήψεις και 40 προσαγωγές υπόπτων.

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ τα πράγματα ηρέμησαν, με τους υπαλλήλους του δήμου να σπεύδουν να καθαρίσουν την οδό Εγνατία από αντικείμενα και αποκαΐδια, με σκοπό να δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία, με το που καθάριζε και η ατμόσφαιρα από τα χημικά…

https://youtu.be/tBPiQrA4Fko

Σημειώνεται, πάντως, ότι υπάρχει κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Καμάρα, για τα άτομα που έγινε η προσαγωγή τους από την αστυνομία.

Θυμίζουμε ότι μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στην περιοχή και το απόγευμα, προτού ξεκινήσουν οι πορείες για το Πολυτεχνείο, όταν κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με μολότοφ στους αστυνομικούς που βρίσκονταν στην οδό Αγίου Δημητρίου και έκαψαν ολοσχερώς μια επιχειρησιακή μοτοσυκλέτα της ΕΛ.ΑΣ.

https://youtu.be/tBPiQrA4Fko

Το χρονικό των επεισοδίων

Με την επιστροφή αντιεξουσιαστών στο ΑΠΘ ξεκίνησαν ανάμεσα σε ΜΑΤ και κοκουλοφόρους επεισόδια μπροστά στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, στην Εγνατία Οδό.

Στην κορυφή της πρώτης πορείας που ξεκίνησε από τον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ ήταν μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) και ακολούθησαν το ΠΑΜΕ και οι προσκείμενες στο ΚΚΕ φοιτητική και σπουδαστική νεολαία, καθώς και σωματεία εργαζομένων και συλλογικότητες. Οι διαδηλωτές κινήθηκαν από την πλατεία Συντριβανίου, στην Εθνικής Αμύνης και στην οδό Τσιμισκή στάθηκαν μπροστά στο προξενείο των ΗΠΑ, φωνάζοντας συνθήματα. Από την Πλατεία Αριστοτέλους μέσω Εγνατίας Οδού επέστρεψαν στον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Η δεύτερη πορεία, στην κεφαλή της οποίας βρέθηκαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προδευτική Συμμαχία και της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, με αφετηρία την πύλη εμπορίου της ΔΕΘ ακολούθησε την ίδια διαδρομή και κατέληξε στο μνημείο Λαμπράκη, στην οδό Βενιζέλου.

https://youtu.be/8_DhpM2inF0

Στην τρίτη πορεία συμμετείχαν μέλη φοιτητικών παρατάξεων, κόμματων, οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και υποστηρικτές του ευρύτερου αντεξουσιαστικού χώρου. Όταν η πορεία έφτασε μπροστά στο αμερικανικό προξενείο, άτομα που συμμετείχαν στην πορεία έκαψαν μία σημαία των ΗΠΑ.

Με την επιστροφή της πορείας, αντιεξουσιαστές έβαλαν φωτιά μπροστά στην Πολυτεχνική Σχολή, πετώντας βόμβες μολότοφ και ρίχνοντας πυροτεχνήματα. Ευθύς αμέσως, η «Αύρα», το θωρακισμένο όχημα εκτόξευσης νερού της Ελληνικής Αστυνομίας, βγήκε στο οδόστρωμα από την πύλη εμπορίου, για να αναλάβει δράση.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This