Το… έλα να δεις στα παιδιατρικά νοσοκομεία

«Βούλιαξαν» οι εφημερίες των παιδιατρικών νοσοκομείων το Σαββατοκύριακο! Εως 8 ώρες η αναμονή

Must Read

Σαρωτικό είναι το πέρασμα της εποχικής γρίπης στα μικρά παιδιά, καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο σημειώθηκε κοσμοπλημμύρα στις εφημερίες των παιδιατρικών νοσοκομείων. Ο συνδυασμός της μαζικής προσέλευσης παιδιών και της υποστελέχωσης των νοσοκομείων από γιατρούς και νοσηλευτές ήταν εκρηκτικός, με αποτέλεσμα να ξεσπούν έντονοι διαπληκτισμοί μεταξύ ταλαιπωρημένων γονέων και προσωπικού αλλά και να επέμβει η Αστυνομία δύο φορές.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, πάνω από 700 παιδιά ηλικίας έως 16 ετών βρέθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο στα δύο μεγαλύτερα Νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πολύωρη αναμονή σε κάποιες περιπτώσεις έφτανε και τις οχτώ ώρες.

Μιλώντας στην «Espresso» γιατρός από το Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» έκανε λόγο για μια τραγική κατάσταση, την οποία το προσωπικό του νοσοκομείου δεν μπορούσε να διαχειριστεί. «Ηταν ένα δράμα, καθώς γονείς με τα άρρωστα παιδιά τους προσέρχονταν μαζικά στο νοσοκομείο, ενώ οι γιατροί και οι νοσηλευτές, που εργαζόμασταν, δεν προλαβαίναμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο» είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η αναμονή στα Επείγοντα ξεπερνούσε τις οχτώ ώρες.

Οπως μάλιστα καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, η ασφυκτική κατάσταση που δημιουργείται στα παιδιατρικά νοσοκομεία σχετίζεται με το γεγονός ότι Σαββατοκύριακα και αργίες δεν δουλεύουν οι ιδιώτες παιδίατροι αλλά και οι δημόσιες δομές ή είναι κλειστές ή δεν διαθέτουν επαρκές προσωπικό.

«Το προσωπικό δεν είναι “ταχυδακτυλουργοί” να αντιμετωπίσουν τέτοιο όγκο περιστατικών, αλλά και περιστατικά που δεν χρήζουν εισαγωγής. Αυτά αντιμετωπίζονται στα Επείγοντα και πάνε σπίτι τους. Η επισκεψιμότητα, όμως, αυξάνεται κατά πολύ τα Σαββατοκύριακα και τις νύχτες. Τότε που η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη “κατεβάζει ρολά” και τηλέφωνα. Το υπουργείο Υγείας πρέπει να πάρει μέτρα. Δεν μπορεί οι ιδιώτες παιδίατροι να εξαφανίζονται τα Σαββατοκύριακα. Τώρα, που τους χρειάζονται τα παιδάκια που παρακολουθούν. Δεν μπορεί οι δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης τη νύχτα και τα Σαββατοκύριακα να είναι κλειστές ή να μη διαθέτουν παιδίατρους. Ακόμη και ημέρες και ώρες που καλύπτονται από παιδίατρους μπορεί να μη διαθέτουν εργαστήρια. Σε πολλές περιπτώσεις δεν γνωρίζει ο κόσμος τη λειτουργία τους, ώστε να πάνε εκεί τα παιδιά τους. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, ώστε αποσυμφορηθούν τα παιδιατρικά νοσοκομεία» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης εξήγησε ότι έχουν διατυπωθεί δύο θεωρίες για την έξαρση που παρατηρείται. «Η μία είναι ότι, λόγω της καραντίνας και του αποστειρωμένου περιβάλλοντος που έζησαν τα παιδάκια, για 2-2,5 χρόνια το ανοσοποιητικό τους δεν έχει “προπονηθεί”, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτο. Η άλλη θεωρία είναι ότι πολλά παιδιά που πέρασαν κορονοϊό αποδιοργανώθηκε το ανοσοποιητικό τους σύστημα, με αποτέλεσμα μικρόβια, που ο οργανισμός τα αντιμετώπιζε εύκολα, να γίνονται τώρα πιο διεισδυτικά και να προκαλούν σοβαρότερα προβλήματα».

Την ίδια ώρα πολλά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιπυρετικών, των αντιβιοτικών, των αντιιικών, των εισπνεόμενων και των σιροπιών για τον βήχα, είναι δυσεύρετα. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο Θανάσης Παπαθανάσης από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο, οι ελλείψεις στα φάρμακα είναι ένα πάγιο πρόβλημα και δεν οφείλονται μόνο στην έξαρση των λοιμώξεων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This