Απόφαση-σταθμός! Αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ επιδικάστηκε στους συγγενείς 77χρονης

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο απέρριψε τον ισχυρισμό του Δημοσίου περί «ανωτέρας βίας», θεωρώντας πως δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα

Must Read

Με απόφαση-σταθμό το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών καλεί το Δημόσιο να καταβάλει αποζημίωση ύψος 300.000 ευρώ για ψυχική οδύνη στους συγγενείς μιας 77χρονης, η οποία έχασε τη ζωή της στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, στην προσπάθειά της να εγκαταλείψει το σπίτι της που είχε περικυκλωθεί από τις φλόγες!

Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει πλέον ο δρόμος για την καταβολή αποζημιώσεων και σε άλλους συγγενείς θυμάτων και πυροπλήκτων που έχουν καταθέσει ομαδικές ή μεμονωμένες αγωγές και τελούν υπό εκκρεμότητα στα διοικητικά δικαστήρια, με τις αποφάσεις να αναμένονται το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στην απόφαση του 29ου Τριμελούς Τμήματος του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία γνωστοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, πέντε συγγενείς θύματος είχαν καταθέσει αγωγή αποζημίωσης κατά του Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου για τον θάνατο 77χρονης συγγενούς τους στον Νέο Βουτζά.

Οι φλόγες την πρόλαβαν

Η άτυχη γυναίκα είχε επιχειρήσει να φύγει από το σπίτι της και να βρει τον σύζυγό της, που περίμενε να την παραλάβει με το αυτοκίνητό του, για να διαφύγουν από την πύρινη κόλαση, ωστόσο οι φλόγες την πρόλαβαν. Οπως τονίζεται στην εν λόγω απόφαση, η προσπάθεια του θύματος να αποχωρήσει από το σπίτι του ήταν αναμενόμενη, «ιδίως εφόσον δεν είχε επαρκή πληροφόρηση για τον βαθμό κινδύνου στον οποίο εκτίθεται».

Ακόμη, οι δικαστές έκριναν πως οι πυροσβέστες εκτίμησαν λανθασμένα την κατάσταση και παρέλειψαν να εισηγηθούν νωρίτερα την προληπτική απομάκρυνση κατοίκων του Νέου Βουτζά από τα σπίτια τους. Παράλληλα, απέρριψαν τους ισχυρισμούς του Δημοσίου περί «ανωτέρας βίας», θεωρώντας πως δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής.

Τέλος, έκριναν ότι η εισήγηση της Πυροσβεστικής θα καθόριζε τις κρίσιμες τοπικές και χρονικές παραμέτρους υπό τις οποίες θα γινόταν η εκκένωση από άλλους φορείς, αλλά και ότι «δεν καταλείπεται πεδίο ελέγχου για περαιτέρω ενέργειες προς απομάκρυνση των κατοίκων από τα εμπλεκόμενα όργανα των τριών εναγομένων, ήτοι τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, την περιφερειάρχη Αττικής και τον δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This