Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023

Παίδων «Η Αγία Σοφία»: Γιατροί και λοιποί εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό

Απαράδεκτη η απόφαση της κυβέρνησης για μετατροπή των παιδοογκολογικών τμημάτων σε ΝΠΙΔ, με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ»

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Στους δρόμους κατέβηκαν σήμερα γιατροί και εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», με στόχο την άσκηση πίεσης προς κάθε κατεύθυνση, για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, καθώς οι ελλείψεις σε ποικίλα πόστα είναι άνευ προηγουμένου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το iatropedia.gr, εργαζόμενοι του νοσοκομείου συγκεντρώθηκαν στο προαύλιό του και διαδήλωσαν με βασικό αίτημα τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλα τα πόστα, καθώς, όπως υποστηρίζουν, λόγω υποστελέχωσης υπάρχουν τμήματα που απειλούνται άμεσα με κλείσιμο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, στο τμήμα Ανοσολογίας – Ιστοσυμβατότητας οι ελλείψεις είναι τεράστιες, το προσωπικό κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες να καλύψεις τις μεγάλες ανάγκες του τμήματος. Το εργαστήριο καλύπτει τον ανοσογενετικό έλεγχο των νοσημάτων, τον προμεταμοσχευτικό έλεγχο συμβατότητας Δοτών-Ληπτών για τις μεταμοσχεύσεις αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.

Το τμήμα αποτελεί κέντρο αναφοράς πρωτοπαθών ανοσοανεπαρκειών, διενεργεί εξειδικευμένες εξετάσεις, μοναδικές σε πανελλήνιο επίπεδο. Η κατάσταση είναι στο χείλος του γκρεμού καθότι 2 ιατροί βρίσκονται προ συνταξιοδότησης. Οι συνάδελφοι στο τμήμα εγκαίρως και πολλαπλώς έχουν θέσει το θέμα στην διοίκηση χωρίς να λάβουν καμία σαφή απάντηση.

Οι άμεσες ανάγκες του τμήματος είναι η πρόσληψη δύο βιολόγων, δύο τεχνολόγων, ενός βιοπαθολόγου και ενός με δύο παιδιάτρων. Σαφώς ελλείψεις υπάρχουν και σε νοσηλευτικό/ γραμματειακό επίπεδο.

Στο τμήμα μεσογειακής αναιμίας, εξάλλου, οι εργαζόμενοι έχουν ξαναθέσει, όπως λένε, το θέμα της υποστελέχωσης στο τμήμα που απαιτεί άμεσα μέτρα στήριξης, από την πλευρά του προσωπικού όπως και της αιμοδοσίας για τις αυξημένες ανάγκες των μεταγγιζόμενων ασθενών, όπου από 6 μόνιμους ιατρούς υπηρετούν πλέον δύο και μία γιατρός που βρίσκεται σε αναστολή εργασίας.

Σημαντικές ελλείψεις και στα χειρουργεία

Οι εργαζόμενοι επαναφέρουν το θέμα των αναισθησιολόγων και απαιτούν άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων σε όλα τα τμήματα, «λόγω των επικείμενων αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ λόγω έλλειψης προσωπικού στα χειρουργεία ( όχι μόνο ιατρικού)», σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

Ζητούν να στελεχωθεί επαρκώς το τμήμα που καλύπτει τεράστιο όγκο περιστατικών (τακτικά, έκτακτα χειρουργεία, ενδοσκοπήσεις, μαγνητική, τοποθέτηση φλεβοκαθετήρων, κ.ά.). «Ξέρουμε ότι χωρίς τις κινητοποιήσεις μας και την απεργία δεν θα γινόταν καμία πρόσληψη , όπως δεν είχε γίνει τόσα χρόνια, όπως μας είπε η κυρία Γκάγκα “ε δεν ενδιαφέρεται και κανέναςενώ τελικά πέντε άμεσα δήλωσαν το ενδιαφέρον τους».

Οι γιατροί υπενθυμίσουν επίσης, τη συγχώνευση των δυο χειρουργικών κλινικών της Α’ και Β’ χειρουργικής μετά το 2020 και την μη προκήρυξη ΟΛΩΝ των μόνιμων θέσεων που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην λειτουργία αλλά και στην σωστή εκπαίδευση των ειδικευόμενων. Όπως και το ζήτημα του μικροβιολογικού που με την πρόληψη ενός μόνιμου ιατρού πάλι το τμήμα δεν θα μπορέσει καν να επανέλθει στην πρωτύτερη κατάσταση της καθημερινής εφημέρευσης.

Ίδια κατάσταση επικρατεί και στο αιματολογικό τμήμα με εφημέρευση μόνο τις ημέρες γενικής εφημερίας! Αντίστοιχα ελλείψεις υπάρχουν σε όλες τις ειδικότητες ακτινολογικό, μαγνήτης, νευρολογικό, πυρηνική ιατρική, παιδιατρικές κλινικές «και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό», λένε.

Πρόσφατα μάλιστα μετακίνησαν προσωρινά ιατρό από την ΜΜΟ για να στελεχώσει παιδιατρική κλινική! «Σε λίγο η διοίκηση του νοσοκομείου θα μας μετακινεί στο νοσοκομείο ανάλογα με το που εμφανίζεται σοβαρό πρόβλημα χωρίς να προχωράει για άλλη μία φορά σε άμεση στελέχωση με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικότητων (ιατροί, νοσηλευτές, τεχνολόγοι, βιολόγοι, παρασκευαστές, τραυματιοφορείς κτλ)», λένε οι εργαζόμενοι.

Στο νοσηλευτικό προσωπικό αναφέρουν ότι υπάρχουν ΚΕΝΕΣ 280 ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ, σε τμήματα όπως οι μονάδες στην ΠΜΕΝ οι νοσηλευτές είναι κάτω από 50% των απαιτούμενων θέσεων, στην ΚΕΜ αντιστοίχως στο 50%, στις μονάδες νεογνών η ψαλίδα είναι ακόμη πιο μεγάλη καθότι υπηρετεί μόνο το 20% των απαιτούμενων νοσηλευτών!

«Όλοι βιώνουμε την εντατικοποίηση και τις αυξανόμενες ανάγκες ειδικά αυτό το διάστημα με την αύξηση των παιδιατρικών περιστατικών που εξετάζονται στα επείγοντα, και εν συνεχεία κάποια από αυτά εισάγονται για νοσηλεία. Μόνο στην πρόσφατη εφημερία Κυριακή-Δευτέρα εξετάστηκαν πάνω από 800 παιδιά και εισήχθησαν γύρω στα 120 παιδιά με την αναμονή να κυμαίνεται στις 5 ώρες. Την ίδια στιγμή που στον ιδιωτικό τομέα έχουν κατεβάσει ρολά λόγω αδυναμίας κλινών, φαίνεται για ακόμη μια φορά ότι η στελέχωση των δημόσιων και δωρεάν Παιδιατρικών νοσοκομείων αποτελεί μονόδρομο αν θέλουμε να ανταποκριθούμε στις υπάρχουσες συνθήκες», τονίζουν.

«Βόμβα» η μετατροπή Παιδοογκολογικών τμημάτων σε ΝΠΙΔ

Μια «βόμβα» έτοιμη να σκάσει είναι η υπουργική απόφαση για μετατροπή των Παιδοογκολογικών τμημάτων σε ΝΠΙΔ με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», λένε οι γιατροί και οι νοσηλευτές: «Απαιτούμε αυτή η απαράδεκτη απόφαση να μην συζητηθεί καν. Η απόφαση αυτή βεβαίως έρχεται ως συνέχεια της πρόσφατης ψήφισης του νομοσχεδίου για την δευτεροβάθμια περίθαλψη που ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις, σπρώχνοντας τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα», τονίζουν.

Αυτό, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, σημαίνει:

  • στην Αττική δεν θα υπάρχει δημόσιο και δωρεάν κέντρο για αυτά τα παιδιά. Οι γονείς θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους ή ο ΕΟΠΠΥ να πληρώνει απευθείας ένα ιδιωτικό κέντρο, ενώ όποιος είναι άπορος δεν ξέρουμε καν που θα καταλήξει!!
  • το προσωπικό που θα δουλεύει εκεί θα έχει συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου.
  • την άμεση αποδοχή σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

«Πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός στους γονείς, στους εργαζόμενους, σε σωματεία και φορείς να μην επιτρέψουμε κάποιοι να “επενδύσουν” στον παιδικό καρκίνο θησαυρίζοντας. Η μετατροπή των παιδο-ογκολογικών τμημάτων σε ΝΠΙΔ θα ανοίξει τον δρόμο να ξεπουληθούν και άλλα κομμάτια νοσοκομείων σε ιδιώτες», καταλήγουν οι εργαζόμενοι.

Την ανακοίνωση και τις κινητοποιήσεις υπογράφει η 5ΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΠ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΙΔΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»: Ηρώ Αποστολοπούλου, Σοφία Ζώρη, Αγγελική Κρικρή, Λουκοπούλου Σοφία, Κωνσταντίνα Μπάρκα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίγη συγκίνησης προκαλεί το βίντεο με τον Σμηναγό Τσιτλακίδη να χορεύει ζεϊμπέκικο 

Με ένα ιδιαίτερα συγκινητικό βίντεο αποχαιρετούν τον Σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη που «έπεσε» την ώρα...

ΕΟΔΥ: 169 νέοι θάνατοι από Covid-19 μέσα σε μια εβδομάδα – 135 ασθενείς διασωληνωμένοι

Ο κορωνοϊός συνεχίζει «αθόρυβα» το καταστροφικό έργο του στη χώρα μας, καθώς για μια...

Δίκη για το Μάτι: Ληγμένοι πυροσβεστήρες στην αίθουσα! Παρασκήνιο και συγκάλυψη καταγγέλει η Κωνσταντοπούλου

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους συνεχίστηκε σήμερα η δίκη για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι,...

«Το παιδί είπε ότι ο πατέρας του έβαζε το μόριό του…» – Τι κατέθεσε...

Δεν τα χωράει ο νους όλα όσα περιέγραψε ένα αγοράκι μόλις 4 ετών για...

Σοκ! 50.000 διαβητικοί στην Ελλάδα κινδυνεύουν να ακρωτηριαστούν αν δεν προσέξουν τα πόδια τους!

Μια συγκλονιστική αποκάλυψη σχετικά με τους ασθενείς με διαβήτη στην Ελλάδα έκανε ο παθολόγος...

Έκτακτο δελτίο για την κακοκαιρία βγάζει αύριο η ΕΜΥ – Οι αναρτήσεις Αρναούτογλου, Καλλιάνου

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού αναμένεται να εκδώσει αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)...

Επιστρέφουν Ελλάδα 15 αρχαία αντικείμενα – Βρίσκονταν παράνομα στην κατοχή γνωστού εμπόρου στην Ελβετία

Επαναπατρίζονται στη χώρα μας 15 αρχαία αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας, τα οποία κατείχε παράνομα έμπορος...

Αίτημα εξαίρεσης της εισαγγελέως ανηλίκων κατέθεσε ο π. Αντώνιος – Τι συνέβη

Εξελίξεις υπάρχουν στην υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», μόλις μια μέρα πριν ο πατέρας...

«Καταπέλτης» η επιστολή πολύτεκνης μητέρας στον Μητσοτάκη

Γροθιά στο στομάχι αποτελεί η επιστολή μιας πολύτεκνης και άνεργης μητέρας από τον Πύργο,...

Χαμός στο Στρατιωτικό νοσοκομείο: Εκπυρσοκρότησε όπλο αστυνομικού!

Μεγάλη αναταραχή επικράτησε το πρωί στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών όταν εκπυρσοκρότησε το...

Στην Αλόννησο η μητέρα της Καρολάιν – Την αστυνομία κάλεσαν οι γονείς του Μπ....

Παραλίγο να δημιουργηθεί «θερμό» επεισόδιο μεταξύ των γονιών του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου και της μητέρας...

Ράκος η αρραβωνιαστικιά του Υποσμηναγού Τουρούτσικα: «Με αποχαιρετούσε πάντα με ένα φιλί»

Δάκρυα σε όλη την Ελλάδα έχει προκαλέσει ο χαμός των δύο Ικάρων, του υποσμηναγού...

Διαμαρτυρία στη Βουλή κάνουν οι καλλιτέχνες – Κλειστή η Αμαλίας

«Λαοθάλασσα» από καλλιτέχνες έχει πλημμυρίσει αυτή την ώρα το Σύνταγμα καθώς πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας...

Τρομερές καταγγελίες από την πρόεδρο βενζινοπωλών Αττικής- «Πρόσεχε μη βρεθείς χωρίς κεφάλι»

Καταπέλτης ήταν για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το υπουργείο Ανάπτυξης ήταν η πρόεδρος της...

Βόλτες με το νέο του αυτοκίνητο κάνει ο μεγάλος νικητής του MundoBall από το...

Ένα ολοκαίνουριο, υβριδικό αυτοκίνητο κέρδισε ο μεγάλος νικητής του MundoBall, του παιχνιδιού προβλέψεων που διεξήγαγε...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φρίκη: Πατέρας και γιαγιά βίαζαν 4χρονο αγοράκι – «Έτσι με έκανε ο μπαμπάς»

Φρίκη και αποτροπιασμό προκαλεί η υπόθεση βιασμού ενός τετράχρονου...

Ντοκουμέντο-φωτιά για τον αθέατο πόλεμο στο Αιγαίο! Καρέ καρέ η επίθεση των Τούρκων

Τουρκική ακταιωρός στις 5 Ιανουαρίου επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού στο Φαρμακονήσι, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Η ηρωική αντίδραση των λιμενικών.

Δείτε την κόρη του σεφ Λευτέρη Λαζάρου, Ηλέκτρα, με την οποία είναι και συνεργάτες

O Λευτέρης Λαζάρου είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους...

Νεκρός και ο κυβερνήτης του μοιραίου Phantom, Ευστάθιος Τσιτλακίδης

Η συγκέντρωση και η ανάλυση των ευρημάτων, επιβεβαίωσαν τον θάνατό του

«Αθάνατος!»- Σπάραξαν οι γονείς του υποσμηναγού Τουρούτσικα στην κηδεία – Λιποθύμησε η μητέρα του

Δραματικές εικόνες στο τελευταίο αντίο του Ικάρου που έπεσε για την πατρίδα

Κραυγή αγωνίας από τον Τέρη Χρυσό: «Θέλω να πεθάνω για να λυτρωθώ»

Κραυγή απόγνωσης και απελπισίας από τον τραγουδιστή Τέρη Χρυσό...

Λάκης Λαζόπουλος: Εγώ δεν ξέρω, εσύ δεν ξέρεις, αυτός δεν ξέρει (Επεισόδιο 6ο)

Ο Λάκης Λαζόπουλος, αποκλειστικά στο newsbreak.gr, κάθε Τετάρτη στις...
spot_img

NEWSROOM