Πότε θα πετάξει το πρώτο ελληνικό drone με τη μοναδική ιδιαιτερότητα

Η υλοποίηση του προγράμματος «Αρχύτας» ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2021

Must Read

Προχωρά το πρόγραμμα Αρχύτας, δηλαδή η ανάπτυξη ελληνικών μη επανδρωμένων αεροχημάτων (drones) από την ΕΑΒ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.

Η υλοποίηση του προγράμματος «Αρχύτας» ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2021, έως το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν κατασκευαστεί τα καλούπια και έως το τέλος του 2023 το πρωτότυπο όχημα. Αμέσως μετά θα αρχίσουν οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρει σχετικά σε ανακοίνωσή του για την προσπάθεια:

«Στόχος είναι ο ευρύτερος δημόσιος τομέας να καταστεί σχεδιαστής και παραγωγός συστημάτων μη-επανδρωμένων αεροχημάτων (drones). Το πρόγραμμα έχει στόχο τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή συστήματος μη-επανδρωμένου αεροχήματος (drone – UAV) πολλαπλών χρήσεων και τύπων».

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση των αρμοδίων, το τρίμηνο που πέρασε, έγιναν με επιτυχία δοκιμαστικές πτήσεις του υπό κλίμακα αεροχήματος, τόσο με τον συμβατικό τρόπο, όσο και με τον κάθετο τρόπο προσγείωσης-απογείωσης και έτσι βαίνει προς ολοκλήρωση ο τελικός, λεπτομερής σχεδιασμός του.

«Θεωρούμε ότι τώρα μπορούμε να καλέσουμε την ελληνική επιχειρηματικότητα, που παράγει ή επιθυμεί να παράξει τα αναγκαία υλικά και τις συσκευές για τα αεροχήματα, με διεθνή ανταγωνιστικότητα ως προς την ποιότητα και τις τιμές, να συντονίσει τη δράση της με την ΕΑΒ. Ως εκ τούτων, η σταθερή πολιτική βούλησή μας, η συνεπής πορεία των εργασιών, η αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των εμπλεκομένων, αποτέλεσε τη βάση, ώστε το Υπουργείο Οικονομικών να αποφασίσει τη χρηματοδότηση του σχεδιασμού και δεύτερου, πιο σύνθετου μη-επανδρωμένου αεροχήματος» σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών και προσθέτει ότι σχετικές ανακοινώσεις θα ακολουθήσουν στις αρχές του 2023.

«Οι εξελίξεις σε αυτό το κρίσιμης σημασίας πεδίο δείχνουν ότι οι Έλληνες και θέλουμε και μπορούμε να καταστήσουμε την Πατρίδα μας ολόπλευρα πιο ισχυρή» καταλήγει.

Υπενθυμίζουμε ότι η ιδιαιτερότητα του ελληνικού drone είναι ότι έχει την δυνατότητα να ανεβαίνει και να κατεβαίνει κάθετα, κάτι που είναι αρκετά δύσκολο τεχνολογικά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This