Θεοφάνια 2023: Πώς γιορτάστηκε η τελετή κατάδυσης του Σταυρού και ο Αγιασμός των υδάτων

Must Read

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα τελέστηκε και φέτος, η τελετή του Αγιασμού των υδάτων σε όλη τη χώρα. Στη γιορτή των Θεοφανίων, μία από τις σημαντικότερες της Χριστιανοσύνης, πολλοί Έλληνες επέλεξαν να πέσουν στο νερό για να πιάσουν τον σταυρό, καθώς ο καιρός ευνοούσε. 

Σήμερα αγιάζονται τα ύδατα με τον ιερέα να ρίχνει τον Σταυρό σε θαλάσσιο χώρο λιμανιών, σε όχθες ποταμών ή λιμνών και στην ανάγκη σε δεξαμενές νερού, κατά μίμηση της Βάπτισης του Θεανθρώπου. Τα Θεοφάνεια είναι μια μεγάλη εορτή του Χριστιανισμού, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο (ή Βαπτιστή). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου, που ξεκινά με τα Χριστούγεννα. Λέγεται, επίσης, Επιφάνια και Φώτα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θεοφάνια στη Γαύδο  

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να γιορτάσει τα φετινά Θεοφάνια στη Γαύδο. Το νησί είχε να επισκεφθεί πρωθυπουργός από το 1996. 

 

Ηράκλειο: Έπεσαν μέχρι και μικρά κορίτσια στη θάλασσα!

Τα Θεοφάνια στο Ηράκλειο γιορτάστηκαν με μεγάλη συμμετοχή, με τον καιρό να παραπέμπει στα τέλη της Άνοιξης. Πλήθος κόσμου βρέθηκε από νωρίς το πρωί και στους ναούς της Κρήτης ενώ με μεγαλοπρέπεια ακολούθησε ο καθαγιασμός των υδάτων σε πόλεις και χωριά του νησιού. Στο Ηράκλειο, ο αγιασμός των υδάτων και η επίσημη κατάδυση έγινε στο χώρο του Ενετικού Λιμανιού. Ο κ. Κωνσταντίνος Καλοχριστιανάκης ήταν ο κολυμβητής που έπιασε τον Σταυρό, ενώ μεταξύ αυτών που προσπάθησαν μέσα στα παγωμένα νερά ήταν και κορίτσια. Ο κ. Καλοχριστιανάκης βουτά, όπως δήλωσε, για δεύτερη φορά σε Τελετή Αγιασμού Υδάτων και είναι η πρώτη φορά που πιάνει τον Σταυρό!

Θεσσαλονίκη: Ποιος είναι ο 39χρονος που έπιασε το σταυρό για 4η φορά!

Για 4η φορά ο 39χρονος Μιχάλης Αποστολίδης καταφέρνει να πιάσει πρώτος τον Τίμιο Σταυρό στη Θεσσαλονίκη. Η μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων στα φετινά Θεοφάνια. Ο 39χρονος Μιχάλης Αποστολίδης, ο τυχερός της νέας χρονιάς, αυτός που έπιασε το σταυρό κατά την τελετή αγιασμού των υδάτων στη Θεσσαλονίκη στα φετινά Θεοφάνεια. Ο ίδιος ζει στη Νεάπολη και έχει πέσει για τον σταυρό άλλες 18 φορές, από το 1996. Έχει καταφέρει να τον πιάσει τέσσερις φορές, μαζί με την σημερινή. «Κάθε φορά πάει καλά η χρονιά όταν πιάνω το σταυρό. Φέτος είχαμε μια μάχη στο τέλος. Εύχομαι καλή χρονιά. Καλή φώτιση σε όλους, να είστε γεροί και να χαμογελάτε», είπε ο ίδιος. Όπως αναφέρει επίσης φέτος το νερό δεν ήταν καθόλου κρύο. Σημειώνεται ότι στα νερά βούτηξαν 28 άτομα, ανάμεσά τους και ένα κορίτσι. Με σύμμαχο τον καλό καιρό πραγματοποιήθηκε ο καθαγιασμός των υδάτων στο Θερμαϊκό, στο ύψος της Αγίας Σοφίας.

 

Πάτρα: Έπιασαν τον σταυρό και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο μέσα στη θάλασσα

Δεκάδες τολμηροί βούτηξαν στην Πάτρα και έδωσαν μάχη για τον Τίμιο Σταυρό στα φετινά Θεοφάνια. Η ελληνική σημαία που ξεδίπλωσαν κέντρισε τα βλέμματα. Με κατάνυξη γιορτάστηκαν στην Πάτρα, τα Άγια Θεοφάνια με τον καιρό να είναι ηλιόλουστος και με την παρουσία πλήθους κόσμου στην τελετή κατάδυσης του Τίμιου Σταυρού.

 

Εύβοια: Η μάχη τρεις μαθητές δημοτικού για να πιάσουν το σταυρό!

Τα παιδιά στην Εύβοια έπεσαν στα παγωμένα νερά και έδωσαν μάχη για να πιάσουν τον τίμιο σταυρό. Ο καθαγιασμός των υδάτων πραγματοποιήθηκε το πρωί στο λιμάνι του Αλμυροποτάμου στην Εύβοια, μετά την αρχιερατική θεία λειτουργία. Η σπουδαιότητα της σημερινής γιορτής για τους ορθόδοξους χριστιανούς, αλλά και η σχετική λιακάδα που επικράτησε το πρωί, οδήγησε δεκάδες πιστούς, τόσο στις εκκλησίες για τη Θεία Λειτουργία, όσο και στην τελετή των υδάτων στο γραφικό λιμάνι της Εύβοιας. Στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων, βούτηξαν στα παγωμένα νερά του Αλμυροποτάμου, τρεις θαρραλέοι μαθητές του δημοτικού, επιχειρώντας να πιάσουν πρώτοι το Σταυρό. Ευλογημένος και ευνοημένος από την τύχη, ήταν ένας από τους τρεις μαθητές ο οποίος κατάφερε ν’ αγγίξει πριν από τους άλλους το σύμβολο της ορθοδοξίας.  

 

Διαβάστε ακόμα:

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τους εορτασμούς των Θεοφανίων

Ανήμερα Θεοφανίων: Πώς θα κινηθούν λεωφορεία, μετρό, ηλεκτρικός και τραμ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This