Κυριάκο, τράβα το αυτί στον «κοινωνικά ανάλγητο» Αυγενάκη

Σκληρή επίθεση των Φορέων Ιπποδρόμου στον υφυπουργό Αθλητισμού με επιστολή προς τον Μητσοτάκη - Τι ζητούν από τον Πρωθυπουργό

Must Read

«Κοινωνικά ανάλγητος». «Προκατειλημμένος». «Με μένος». Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους χαρακτηρισμούς με τους οποίους κατηγορούν τον Λευτέρη Αυγενάκη οι φορείς της ελληνικής Ιπποδρομιακής Κοινότητας, μέσω της επιστολής τους προς τον Πρωθυπουργό. Εκθέτουν τον υφυπουργό Αθλητισμού κάνοντας λόγο για μια «κατάπτυστη ανακοίνωση» από το γραφείο του, «με αβάσιμα, παραπλανητικά και διαστρεβλωτικά της αλήθειας επιχειρήματα».

  • του Βασίλη Γαλούπη

Για μια ακόμα φορά ο Αυγενάκης κατάφερε να στρέψει έναν ολόκληρο κλάδο εναντίον του. Σήμερα είναι οι φορείς του Ιπποδρόμου, χθες κάποιοι άλλοι, αύριο οι επόμενοι. Πλέον οι ιπποδρομιακοί φορείς της χώρας αναζητούν λύσεις απευθυνόμενοι στο Μαξίμου από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού ο υφυπουργός του τα έκανε ξανά θάλασσα, ξεσηκώνοντας με τη στάση του αντιδράσεις.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για τη διάσωση του ελληνικού ιπποδρόμου, Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2022.

Οι φορείς που υπογράφουν την επιστολή προς τον πρωθυπουργό είναι η ΕΙΔΙΕ, ΕΠΔΙ, ΕΝΕΠΔΙ και Συνεργατική Αναβατών. Η πρώτη τους αντίδραση ήταν την περασμένη εβδομάδα όταν οργάνωσαν διαδήλωση με… άλογα έξω από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σχετικά με το θέμα ποσοστού των εσόδων των τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων. Κρατούσαν πανό για την απαξίωση και το επερχόμενο κλείσιμο του Ιπποδρόμου που θα αφήσει 2.000 οικογένειες στο δρόμο. Ο Xάρης Χαραλάμπους, ιδιοκτήτης αλόγων και ένας από τους κορυφαίους προπονητές, δήλωνε στα ΜΜΕ: «Ξεκινήσαμε με κινητοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά αν δεν δούμε κάποια εξέλιξη θα κατεβάσουμε άλογα στο Μαξίμου».

Στις 5 Ιανουαρίου ο υφυπουργός Αθλητισμού απάντησε εγγράφως στα αιτήματα του ιπποδρομιακού κλάδου για χρηματοδότηση από τα έσοδα της φορολόγησης των κερδών του στοιχήματος, με ένα «επιχείρημα» που εξόργισε όλο τον χώρο: «Ήδη από το 2019 (άρθρο 47, ν. 4603/2019) έχει απαλειφθεί από τις αρμοδιότητες του ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Φίλιππος Ένωσις Ελλάδος» η ανάπτυξη και προαγωγή του ιππικού αθλητισμού».

Η ανακοίνωση Αυγενάκη στις 5 Ιανουαρίου, όπως αναδημοσιεύθηκε από το ΑΠΕ, με την αναφορά, στο τέλος, για το άρθρο 47 του νόμου 4603/2019 περί Φιλίππου Ενώσεως

Ο Αυγενάκης υπέπεσε για μια ακόμα φορά σε μια μεγαλειώδη, όσο και αδιανόητη, γκάφα, αφού φάνηκε να μην γνωρίζει καν ή και να διαστρεβλώνει τον νόμο του 2019, ο οποίος ρητώς αναφέρει ότι: «Η Φίλιππος Ένωσις Ελλάδας είναι αρμόδια για την ανάπτυξη, διάδοση και προαγωγή της ιπποδρομιακής και ιπποπαραγωγικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, καθώς και για τον έλεγχο της τήρησης των τεχνικών κανόνων οργάνωσης και διεξαγωγής των ιπποδρομιών».

Το επίμαχο άρθρο 47 όπως αναφέρεται στον νόμο 4603/2019 με ΦΕΚ 48/Α/14-3-2019

Οι τραγικές συνέπειες της διαχείρισης Αυγενάκη εδώ και 3,5 χρόνια έφτασε μέχρι και τον Ιππόδρομο, ένα από τα «blue chip» εσόδων επί δεκαετίες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, που απειλείται πλέον από «κατέβασμα ρολών».

Μια μεγάλη επένδυση βρίσκεται πλέον σε άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης. Κι αν μη τι άλλο, η Ελλάδα εξελίσσεται στην μοναδική χώρα που αντί να έχει διασφαλισμένα έσοδα από τον Ιππόδρομο, όπως συμβαίνει παντού, οδηγεί τις εξελίξεις της στο… λουκέτο. Με ευθύνη Αυγενάκη!  

Στην ανακοίνωσή τους, με ημερομηνία 9 Ιανουαρίου, οι φορείς του Ιπποδρόμου αναφέρουν στον πρωθυπουργό ότι «τα επιχειρήματα της απάντησης του κ. Αυγενάκη είναι καθόλα αβάσιμα, παραπλανητικά και διαστρεβλώνουν την αλήθεια, δείχνοντας ένα άνθρωπο με κοινωνική αναλγησία, αμέτρητη προκατάληψη και μένος, άγνωστο για ποιο λόγο, κατά των ιπποδρομιών και της ιπποδρομιακής κοινότητας».

Σημειώνουν ακόμα ότι «τα επιχειρήματα αυτά είναι και αλυσιτελή, καθόσον ακόμη και εάν ήταν βάσιμα και πάλι δεν θα μπορούσε να απορριφθεί η αιτούμενη τροποποίηση της ισχύουσας νομοθετικής ρύθμισης με τον ισχυρισμό ότι δεν περιλαμβάνεται η ιπποδρομιακή δραστηριότητα σ’ αυτή, όταν για το λόγο ακριβώς αυτό ζητείται και η (δια νομοθετικής πρωτοβουλίας) διεύρυνσή της, ώστε να συμπεριληφθεί».

Οι Φορείς κάνουν λόγο για «εμπαθείς και συνάμα αμαθείς υποβολείς του Αυγενάκη», επισυνάπτουν τις ιδρυτικές και αρχικές τροποποιητικές νομοθετικές πράξεις πριν από έναν αιώνα (του 1926) και ζητούν από τον κ. Μητσοτάκη:

«Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψετε να αφανισθούν οι ιπποδρομίες στην Ελλάδα στη διάρκεια της δικής σας διακυβέρνησης και η Ελλάδα να καταστεί η μόνη χώρα στη Δυτική Ευρώπη που θα κλείσει το ιπποδρόμιο της, για τις νέες εγκαταστάσεις του οποίου στο Μαρκόπουλο, λόγω μεταφοράς τους από το Φαληρικό Δέλτα, η Ελληνική Πολιτεία το έτος 2004 κατέβαλε το ποσό των 120 εκατ. ευρώ. Είναι αναγκαίο να προβλεφθεί σε μόνιμη και σταθερή βάση η επέκταση της χρηματοδότησης από την φορολόγηση κερδών τυχερών παιχνιδιών που θα καλύπτει και την ιπποδρομιακή δραστηριότητα μέσω επαρκούς επιδότησης των χρηματικών επάθλων στους νικητές ίππους των διεξαγόμενων στην Ελλάδα ιπποδρομιών. Σε εσάς εναποθέτουμε τις ελπίδες επιβίωσης της ιπποδρομιακής δραστηριότητας και των βιοποριζόμενων από αυτές πληθώρας οικογενειών».

Από το 1926 υπήρχε η πρόβλεψη, τα καταβαλλόμενα στους νικητές ίππους χρηματικά έπαθλα να έχουν και κρατική επιδότηση «τόσο των ποσών που κατέβαλε για έπαθλα η τότε διοργανώτρια των ιπποδρομιών, όσο και του εισπραττόμενου για έπαθλα ποσοστού από το αμοιβαίο ιπποδρομιακό στοίχημα»

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «η ιπποδρομιακή δραστηριότητα συνιστά και αναγνωρίζεται ως άθλημα, η δε ΦΕΕ είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιπποδρομιακών Αρχών, σκοπός της οποίας, σύμφωνα με το καταστατικό της είναι η προαγωγή του διεθνούς αθλήματος των ιπποδρομιών καθαρόαιμων ίππων».

Ο κίνδυνος για τον Ιππόδρομο είναι τόσο άμεσος που εκπρόσωπος της ΦΕΕ που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του δήλωνε σε ΜΜΕ με νόημα την περασμένη εβδομάδα ότι ο Ιππόδρομος μπορεί να βάλει λουκέτο ακόμα και μέσα στον χειμώνα: «Θα τον κλείσουν με αυτά που κάνουν. Αν σπάσει ένας κρίκος της αλυσίδας θα είναι μοιραίο για όλους. Έχουν γίνει πολλά λάθη όλα αυτά τα χρόνια, μπήκαν στο χώρο άνθρωποι που δεν γνώριζαν το αντικείμενο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This