Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Το τρισάγιο της οικογένειας – Τα γεύματα πριν και μετά το «τελευταίο αντίο»

Ποιοι έχουν «κλειδώσει» να δώσουν το παρών στην κηδεία - Εντατικές προετοιμασίες στο Τατόι-Πως θα καλυφθεί τηλεοπτικά το γεγονός

Must Read

Δύσκολες ώρες περνά η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, όσο πλησιάζει η Δευτέρα και προετοιμάζονται να πουν το «τελευταίο αντίο» στον άνθρωπό τους. Ωστόσο, μιας και πρόκειται για μια οικογένεια γαλαζοαίματων, έστω και πρώην, τα διαδικαστικά της κηδείας και της ταφής είναι ακόμα πιο περίπλοκα και περιλαμβάνουν πλήθος βασιλικών και επισήμων που θα σπεύσουν από όλη την Ευρώπη στην Ελλάδα για να αποχαιρετήσουν τον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ.

Το τρισάγιο

Πριν, όμως, από όλα αυτά η πρώην βασιλική οικογένεια πέρασε χθες το απόγευμα τις τελευταίες ώρες με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Σύμφωνα με το protothema.gr, νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής κάτω από άκρα μυστικότητα, η σύζυγος του τέως βασιλιά, τα παιδιά του, τα εγγόνια του και οι αδελφές του βρέθηκαν στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών, μετά από σχετική άδεια. Εκεί, τέλεσαν τρισάγιο στο εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων στην σορό του εκλιπόντος, λόγω των τριών ημερών που συμπληρώθηκαν από τον θάνατο του Κωνσταντίνου.

Το παρών έδωσαν η σύζυγός του τέως βασιλιά, Άννα Μαρία, οι γιοι του Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος μαζί με τις συζύγους τους, καθώς και η κόρη του, Θεοδώρα με τον αρραβωνιαστικό της, η βασιλομήτωρ της Ισπανίας Σοφία μαζί με την κόρη της Ινφάντα Κριστίνα, η μικρότερη αδελφή του τέως βασιλιά, Ειρήνη αλλά και τα εγγόνια του, παιδιά του Παύλου και της Μαρί Σαντάλ Αχιλλέας-Ανδρέας, Κωνσταντίνος-Αλέξιος και Οδυσσέας-Κίμωνας και Αριστείδης-Σταύρος.

Δείτε φωτογραφίες:

Τα γεύματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έχει προγραμματίσει κάποια επίσημα γεύματα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

Το πρώτο από αυτά θα γίνει το βράδυ της Κυριακής με περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων που θα φτάσει μόλις τους 50 τον αριθμό. Το μεγαλύτερο γεύμα θα δοθεί ανήμερα της κηδείας και θα περιλαμβάνει περίπου 200 άτομα, τα οποία αποτελούν πιθανότατα τον συνολικό αριθμό όσων θα δώσουν το παρών στην κηδεία.

 Ποιοι θα δώσουν το παρών

Την μεγαλύτερη εκπροσώπηση στην κηδεία θα έχει η ισπανική βασιλική οικογένεια. Ήδη η βασίλισσα Σοφία και η αδερφή της, Ειρήνη βρίσκονται στην Αθήνα από τα μέσα της εβδομάδας.

Στην κηδεία θα παρευρεθούν ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φίλιππος, η σύζυγός του Λετίθια, οι αδελφές του Φίλιππου που είναι και ανιψιές του τέως, καθώς και ο επίτιμος βασιλιάς Χουάν Κάρλος από το Άμπου Ντάμπι, όπου βρίσκεται εξόριστος. Το παρών αναμένεται να δώσει και ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Χένρι, ξάδελφος του τέως βασιλιά, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ.

Στην κηδεία θα παρευρεθούν επίσης μέλη των βασιλικών οικογενειών της Σουηδίας, της Νορβηγίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, αλλά και της Δανίας. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό ποιος θα εκπροσωπήσει την βασιλική οικογένεια της Βρετανίας.

Από την Ελλάδα έχουν προσκληθεί 50 άτομα, μεταξύ των οποίων στενοί φίλοι, πρώην συμμαθητές του τέως βασιλιά, πολιτικοί, επιχειρηματίες.

Πολιτικές παρουσίες

Η εκπροσώπηση της κυβέρνησης θα γίνει από την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και τον Παναγιώτη Πικραμμένο,

Μέχρι αυτή την ώρα, έχει γίνει γνωστό πως το παρών στην κηδεία θα δώσει η ευρωβουλευτής της ΝΔ,  Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, μιας και είναι βαφτισιμιά του τέως Βασιλιά, οι βουλευτές Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Χθες το απόγευμα, πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε ότι, αν δεν έπρεπε να βρίσκεται στο Κουβέιτ τη Δευτέρα, θα πήγαινε στην κηδεία. Πάντως, αναμένεται να βρεθούν στην Μητρόπολη και στο Τατόι και άλλοι υπουργοί όπως οι Πλεύρης και Βορίδης καθώς και ο Στέλιος Πέτσας.

Το παρών θα δώσουν ο Γιώργος Πατούλης, ως περιφερειάρχης Αθηνών,  ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος.

 







 

Η κηδεία και η ταφή

Χθες, η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για την κηδεία και την ταφή ενώ γίνεται αναφορά και στο λαϊκό προσκύνημα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η εξόδιος ακολουθία του Βασιλέως Κωνσταντίνου θα τελεστεί στις 12.00 μ.μ., την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Θα ακολουθήσει η ταφή στο Τατόι.

Από τις 06.00 π.μ. έως τις 10.30 π.μ. προ της τελετής, η σoρός θα βρίσκεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου.

Η Οικογένεια έχει ζητήσει από τους καλεσμένους αντί στεφάνου να γίνουν δωρεές σε κάποιο από τα ακόλουθα ιδρύματα ή σε κοινωφελή οργανισμό της επιλογής τους:

  • "ΕΛΠΙΔΑ" ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ
  • AXION HELLAS
  • ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ AURORA

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΠΡΩΗΝ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.»

Οπως έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό, λόγω της άφιξης στη χώρα μας μελών βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, αλλά και της παρουσίας πολλών κοσμικών, τα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν εκείνη την ημέρα θα είναι αντίστοιχα με εκείνα που λαμβάνονται όταν φτάνουν στη χώρα μας αρχηγοί κρατών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα μέτρα που θα ληφθούν ανήμερα της κηδείας του τέως μονάρχη θα αναπτυχθούν σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά την προστασία των επισήμων, που αναμένεται να αφιχθούν στην Ελλάδα, για να παραστούν στην κηδεία, ενώ το δεύτερο σχετίζεται με την αποτροπή τυχόν επεισοδίων είτε στη Μητρόπολη Αθηνών είτε στο Τατόι. Την ίδια ώρα, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται ότι βρίσκονται σε επαφές με τις πρεσβείες της Μεγάλης Βρετανίας, της Νορβηγίας και της Δανίας, προκειμένου ως το Σάββατο να έχουν σαφείς απαντήσεις και να έχει διαμορφωθεί η λίστα με τους υψηλούς προσκεκλημένους, που θα παραστούν στην εξόδιο ακολουθία και την ταφή.

Οι προετοιμασίες στο Τατόι

Οι προετοιμασίες συνεχίζονται να είναι πυρετώδεις στο Τατόι για να είναι όλα έτοιμα την Δευτέρα για την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, αν και οι περισσότερες εργασίες έχουν ήδη γίνει.

Από την Τετάρτη ο χώρος στα βασιλικά ανάκτορα έχει αλλάξει όψη καθώς ήταν σε άσχημη κατάσταση χωρίς περιποίηση και φύλαξη.

Σύμφωνα με το newsit.gr, γύρω από το μνήμα, όπου θα ταφεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, θα γίνει δενδροφύτευση με πεύκα. Ήδη έχουν αρχίσει εργασίες για την κατασκευή του μνήματος και έχουν μπει μάρμαρα

Μονοπάτια γύρω από το κοιμητήριο έχουν στρωθεί με χαλίκι, μπουλντόζες «στρώνουν» τον χώρο.

Η πλειοψηφία των προσκεκλημένων θα μετακινηθεί με λεωφορεία και ιδιωτικά αυτοκίνητα μέχρι ένα σημείο και από εκεί θα μεταφερθούν με βαν στο χώρο του βασιλικού κοιμητηρίου. Γι' αυτό το λόγο γίνεται προετοιμασία και για ένα μικρό χώρο στάθμευσης.

Σύμφωνα μάλιστα με το ΣΚΑΪ και την εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, σήμερα  αναμένεται να γίνει και η πρώτη επιθεώρηση στο Τατόι για την πορεία των εργασιών.

Δείτε φωτογραφίες από τις προετοιμασίες στο Τατόι:

 

 






Η τηλεοπτική κάλυψη

Όσον αφορά τώρα την τηλεόραση κάλυψη της κηδείας, ο Γιώργος Λιάγκας αποκάλυψε στο «Πρωινό» όλες τις λεπτομέρειες.

«Μέσα στη Μητρόπολη Αθηνών και στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου θα υπάρχει κάλυψη από τη δημόσια τηλεόραση. Η ΕΡΤ καλύπτει ό,τι θα γίνει μέσα στη Μητρόπολή και στο παρεκκλήσι. Η ΕΡΤ θα δώσει εικόνα σε όλα τα ιδιωτικά κανάλια, άρα όλα τα ιδιωτικά κανάλια θα είναι εκτός από τη Μητρόπολη και τον Άγιο Ελευθέριο. Η πομπή, η οποία θα ξεκινήσει από τη Μητρόπολη και θα φτάσει μέχρι το Τατόι θα καλυφθεί μόνο από τα ιδιωτικά κανάλια. Άρα, η πομπή από τη Μητρόπολη μέχρι την είσοδο του Τατοΐου καλύπτεται από τα ιδιωτικά κανάλια. Στους τάφους στο Τατόι, επειδή θα υπάρχουν βασιλείς και πολλοί επίσημοι, πάλι θα υπάρχει κάλυψη από τη δημόσια τηλεόραση και θα δοθεί ελεύθερα σε όλα τα ιδιωτικά κανάλια» είπε ο Γιώργος Λιάγκας.




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This