Γενικός διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης: «Η επιστροφή των Γλυπτών δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης»

Must Read

Στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Νίκος Σταμπολίδης, τονίζοντας ότι δεν είναι «θέμα διαπραγμάτευσης και ανταλλαγής».

Ο κ.Σταμπολίδης τόνισε το παραπάνω σχολιάζοντας τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού, Μισέλ Ντόνελαν η οποία δήλωσε πως τα γλυπτά ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν υπάρχει καμία πρόθεση να επιστραφούν μόνιμα.

«Όσοι βρετανοί υπουργοί Πολιτισμού δήλωσαν κάτι τέτοιο σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έπαψαν να είναι υπουργοί», είπε, με νόημα, ο κ. Σταμπολίδης. Παράλληλα, αναφέρθηκε κα σε έρευνες που έχουν γίνει στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με την οποία το 78% των ερωτηθέντων δήλωσε πως επιθυμεί την επιστροφή των Γλυπτών.

«Η επιστροφή των Γλυπτών δεν είναι διμερές ζήτημα. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι μία μοναδική περίπτωση για όλες τις επιστροφές μνημείων, γιατί ο Παρθενώνας στέκει επί 2,500 χρόνια στην Ακρόπολη και από αυτό το μνημείο λείπουν τα μέλη του, μέλη ενός σώματος», εξήγησε ο κ. Σταμπολίδης.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση της UNESCO για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα δηλώνοντας πως «είναι ηθικό, νόμιμο, δίκαιο και διακυβερνητικό να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης και να επανενωθούν».

Σε ερώτηση αν έχει συνομιλήσει προσωπικά με τον Πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου κ. Όσμπορν θέλησε να σχολιάσει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως γράφονται και μεταφέρονται σε δημοσιεύματα του ξένου και ελληνικού τύπου.

Ο κ. Σταμπολίδης ανέφερε ότι το αίτημα της επιστροφής και επανένωσης των γλυπτών είναι παγκόσμιο αίτημα και όχι μόνο εθνικό, ενώ σχολίασε ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν έχουν καμία σχέση με τις υπόλοιπες επιστροφές αρχαιοτήτων από μουσεία σε άλλα κράτη.

Όπως τόνισε, η Ιταλία επέστρεψε χωρίς κανέναν όρο το θραύσμα Fagan με χαρακτηριστικό ότι πλέον η κυριότητα του ανήκει εξ’ ΄ολοκλήρου στο ελληνικό κράτος.

Το ίδιο έγινε και με τα θραύσματα που είχε στην κατοχή του το Βατικανό και αναμένονται να ενωθούν με τα υπόλοιπα γλυπτά του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης την Άνοιξη.

Τέλος, για το πότε θα μπορεί να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα και αν είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή τους, είπε ότι «στρατηγική η οποία ανακοινώνεται, δεν είναι στρατηγική».

 






Δείτε επίσης:

 

ΣΥΡΙΖΑ για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Οι προεκλογικές φιέστες της ΝΔ πηγαίνουν πίσω τον εθνικό στόχο»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This