Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023

Ελιζαμπέτε Μπότσαρη: Συνεχίζεται η περιπέτειά της για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, αλλά θέλει να μετακομίσει στην Ελλάδα!

Όσα είπε η απόγονος του αγωνιστή του 1821 αποκλειστικά στο newsbreak.gr

Συντάκτης: Newsroom

Ένας δρόμος «στρωμένος» με εμπόδια

Αυτός είναι ο καταλληλότερος τίτλος για την ζωή της Ελιζαμπέτε Μπότσαρη, απογόνου του σπουδαίου αγωνιστή του 1821, Μάρκου Μπότσαρη, τα τελευταία χρόνια, συγκεκριμένα από το 2019, από την στιγμή που ξεκίνησε την προσπάθεια της να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια.

  • Από την Γιώτα Φλώρου

Από την στιγμή που ξεκίνησε η διαδικασία η 48χρονη ταλαιπωρείται ανελέητα από το ελληνικό κράτος και το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο συνεχώς της ζητά συνεχώς χαρτιά και υποβάλλει αιτήματα και ερωτήσεις, τα οποία, σύμφωνα με την ίδια, το μόνο που κάνουν είναι να καθυστερούν την διαδικασία που ήδη έχει χρονίσει αρκετά και τεστάρει την υπομονή της.

Η υπόθεση με την ελληνική ιθαγένεια

Το τελευταίο επεισόδιο στο «σίριαλ» ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο Έλληνας δικηγόρος της κ. Μπότσαρη, Ευστάθιος Λυμπερόπουλος, έστειλε εξώδικο στο Τμήμα Ομογενών του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέροντας ότι η ελληνική πλευρά δεν θα στείλει άλλα έγγραφα και ζητώντας να ληφθεί επιτέλους μια απόφαση για την ελληνική ιθαγένεια, θετική ή αρνητική, η οποία να σταλεί στο ελληνικό προξενείο του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, της χώρας που μένει η απόγονος του «Αετού του Σουλίου».

«Το Νοέμβριο έστειλα μέιλ στο ελληνικό προξενείο του Σάο Πάολο ρωτώντας για οποιαδήποτε απάντηση από τις ελληνικές αρχές σχετικά με τη διαδικασία μου και ενημερώθηκα ότι δεν υπήρχε τίποτα.

Παράλληλα, ανησύχησα καθώς άνθρωποι από την ελληνική κοινότητα στο Σάο Πάολο, είπαν ότι πιθανότατα το προξενείο στην πόλη μου θα κλείσει σύντομα και ο Σταύρος Κυριόπουλος, ο διευθυντής της κοινότητας μάζευε υπογραφές για να το αποφύγει», αναφέρει αποκλειστικά στο newsbreak.gr η Ελιζαμπέτε Μπότσαρη.

Στο Πεδίον του Άρεως

Παρά την πίκρα που της έχει προσφέρει η χώρας μας, η Ελιζαμπέτε δεν σταματά να την αγαπά και να θέλει να την επισκέπτεται. Η τελευταία της επίσκεψη ήταν τον περασμένο Ιούλιο, όπου έκανε ένα ταξίδι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «προσκύνημα» καθώς πήγε σε ιερούς και ιστορικούς τόπους, όπως το Σούλι και το Μεσολόγγι και επισκέφτηκε τον τάφο του Μ. Μπότσαρη, καταθέτοντας στεφάνι.

Το Νοέμβριο πήρε την απόφαση να έρθει ξανά στην Ελλάδα για να ελέγξει τις επιλογές για να μετακομίσει, να σπουδάσει και να δουλέψει στην χώρα που αποκαλεί πατρίδα της.

«Στις 28 Νοεμβρίου έφυγα από τη Βραζιλία.  Πρώτα πήγα στο Μεσολόγγι, το Αιτωλικό και το Αγρίνιο μετά  στην Αθήνα. Εκεί,  μίλησα με πολλούς φίλους για την πιθανότητα να δουλέψω και να κάνω κάποιες σπουδές εδώ», ανέφερε η κ. Μπότσαρη.

Φυσικά, μιας και ήρθε στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί με την υπόθεση της ελληνικής ιθαγένειας, λαμβάνοντας για ακόμη μια φορά απογοήτευση.

«Στις 29 Δεκεμβρίου, ζήτησα από τον δικηγόρο μου να κάνει ένα αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών για να ελέγξω προσωπικά τι συμβαίνει με τη διαδικασία μου. Επίσης, του ζήτησα να κάνει την εγγραφή μου στο ληξιαρχείο του Περιστερίου, όπου ο πατέρας μου είχε εγγραφεί και ο ίδιος».

Σύμφωνα με τον κ. Λυμπερόπουλο ο οποίος πήγε στο ληξιαρχείο για να γίνει εγγραφή πρέπει να υπάρχει απόφαση από ελληνικό δικαστήριο, δεν γίνεται μόνο με το πιστοποιητικό γέννησης του εξωτερικού. Η εγγραφή σε ειδικό ληξιαρχείο γίνεται με δύο τρόπους: πιστοποιητικό γέννησης +  πράξη αναγνώρισης ή δικαστική απόφαση.

«Στις αρχές Ιανουαρίου, πήγα σε συνάντηση που είχε κλείσει ο δικηγόρος μου στο Υπουργείο Εσωτερικών.  Στις 10 το πρωί ήταν μόνο ένα άτομο που παρότι γνώριζε την υπόθεσή μου, δεν έδωσε καμία πληροφορία, μόνο ενημέρωσε ότι ο υπεύθυνος θα βρίσκεται εκεί για δουλειά από τις 9 Ιανουαρίου. Πρόσθεσε ότι η διαδικασία μου βρίσκεται σε αναμονή στο γραφείο του υπεύθυνου από τον Οκτώβριο για να υπογραφεί και να υποβληθεί αργότερα στο ελληνικό προξενείο στο Σάο Πάολο.
 
Ο υπεύθυνος έχει συντάξει ένα έγγραφο για το ελληνικό προξενείο στη Βραζιλία, με το οποίο απευθύνει την ερώτηση,  αν το πιστοποιητικό γέννησης αποδεικνύει ποιος ήταν ο πατέρας μου στο δικαστικό σύστημα της Βραζιλίας, μια ερώτηση που την θεωρώ “ηλίθια” και έναν τρόπο να παραταθεί η διαδικασία.
 
Μου είπαν ότι είχαν στείλει την ίδια ερώτηση τον Απρίλιο και δεν απαντήθηκε, όμως, δεν πιστεύω ότι το έκαναν», δήλωσε η απόγονος του Μάρκου Μπότσαρη.

Τι είχε προηγηθεί

Το 2019 η 48χρονη είχε υποβάλει για τελευταία φορά τα χαρτιά της για να πολιτογραφηθεί ως ομογενής ελληνικής καταγωγής. Τον Φεβρουάριο του 2022, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας που χρονίζει, όπως φαίνεται, το Τμήμα Πολιτογράφησης Ομογενών Αλλοδαπών του υπουργείου Εσωτερικών τής ζήτησε με έγγραφό του μια νομική πράξη αναγνώρισης τέκνου, που για να είναι έγκυρη έπρεπε να υπογραφεί από τον πατέρα της, Βασίλη, ο οποίος όμως έχει φύγει από τη ζωή το… 2003!

Η ελληνική πλευρά υποστήριζε στο αίτημα ότι, σύμφωνα με το δίκαιο της Βραζιλίας, η αναγραφή του ονόματος του πατέρα στη ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου συνιστά άνευ ετέρου αναγνώριση πατρότητας όταν αυτός είναι άγαμος. Ωστόσο, όπως αναφέρουν, προκύπτει ότι ο Βασίλης Μπότσαρης δεν ήταν άγαμος όταν γεννήθηκε η Ελιζαμπέτε, αλλά παντρεμένος με την Κυράνη Μπότσαρη, γι’ αυτό ζήτησαν και νέα πράξη αναγνώρισης. Η αλήθεια είναι ότι ο Βασίλης και η Κυράνη ήταν πολλά χρόνια σε διάσταση, αλλά δεν είχαν πάρει επίσημα διαζύγιο.

Στο Πολεμικό Μουσείο

Σε αυτό το αίτημα η Ελιζαμπέτε απάντησε με μια ένσταση – αίτηση θεραπείας, την οποία συνέταξε ο δικηγόρος της στην Ελλάδα, Ευθύμιος Λυμπερόπουλος. Το έγγραφο ουσιαστικά ακυρώνει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς που ζήτησαν την πράξη αναγνώρισης και ενισχύει τη θέση ότι στην περίπτωση της Ελιζαμπέτε πρέπει να αναγνωριστεί το δίκαιο της Βραζιλίας.

Η σχέση με την Ελλάδα

Η απόγονος του «Αετού του Σουλίου» λατρεύει τη χώρα μας και αποτελεί πραγματική «πρέσβειρα» της Ελλάδας στο εξωτερικό, καθώς εκτός από την ενασχόληση της με την αρχιτεκτονική και την ανακαίνιση σπιτιών, είναι ιδιοκτήτρια καταστήματος με χειροποίητα ελληνικά γλυκά στο μακρινό Σάο Πάολο.

Ωστόσο, έχοντας πλέον ξεπεράσει κάθε όριο υπομονής, δεν μπορεί παρά να μιλάει με σκληρά λόγια για την ελληνική Πολιτεία. «Λυπάμαι για τον ελληνικό τρόπο σκέψης, που δίνει εθνικότητα σε ανθρώπους που δεν έχουν ούτε σταγόνα ελληνικό αίμα ή ελληνικό όνομα, όπως αθλητές, ηθοποιούς, ακόμα και πρόσφυγες» είχε πει παλιότερα.

Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Καταλήγοντας, η κ. Μπότσαρη είχε απαντήσει στο παρελθόν στην ερώτηση γιατί συνεχίζει να θέλει να αποτελέσει μέλος μιας χώρας που μόνο ταλαιπωρία και βάσανα της προκαλεί:

«Δεν θέλω την ιθαγένεια απλά για να την έχω, να έχω ένα ακόμα διαβατήριο και να λέω στους φίλους μου ότι είμαι Ελληνίδα. Η Ελλάδα είναι μέρος της ταυτότητάς μου».

Η ίδια θεωρεί πως οι ελληνικές Αρχές δεν πρέπει να κοιτούν μόνο χαρτιά για να χορηγήσουν σε κάποιον την ιθαγένεια. «Πρέπει να κοιτάνε τη ζωή του άλλου. Στο Σάο Πάολο όλοι γνώριζαν τον πατέρα μου. Ολοι ξέρουν ότι εγώ και ο αδερφός μου Δημήτρης συμμετείχαμε σε κάθε ελληνική γιορτή, ότι πήγα σε ελληνικό σχολείο, ότι βαπτίστηκα ορθόδοξη χριστιανή, ότι έχω ένα μαγαζί που προωθεί την ελληνική κουλτούρα και τις παραδόσεις. Αυτά δεν έχουν καμία σημασία;» αναρωτιέται.

Ο πατέρας της κ. Μπότσαρη, Βασίλης, γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1928 και πήγε στη Βραζιλία το 1956 για να βρει δουλειά καθώς οι συνθήκες στην Ελλάδα ήταν δύσκολες εκείνη την περίοδο. Στην Βραζιλία, εργάστηκε ως υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, έμπορος, μεταξύ άλλων. Στη συνέχεια της ζωής του, ταξίδεψε αρκετά ως ναυτικός και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Βραζιλία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άρχισε να πυροβολεί με καραμπίνα μέσα σε κατάστημα στη Ναύπακτο

Τρόμος επικράτησε σε κατάστημα εστίασης στο λιμάνι της Ναυπάκτου.Σήμερα το βράδυ άντρας μπήκε στο...

«Άσε το παιδί, θα του βάλω εγώ θερμόμετρο», είπε στη μάνα της 6χρονης ο...

Μπερδεμένη αρχίζει να γίνεται η ιστορία της σύλληψης ενός 43χρονου Ιρακινού στο Πέραμα, ο...

Εθνική τραγωδία στα Τέμπη: Ευθύνες (και) στον σταθμάρχη Παλαιοφαρσάλου έριξε ο επιθεωρητής του ΟΣΕ

«Είχε ευθύνη να ενημερώσει τους συναδέλφους του στη Λάρισα για την καθυστέρηση του Intercity», υποστήριξε ο υπεύθυνος για τον ορισμό των βαρδιών των κατηγορούμενων σταθμαρχών

Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο κατασκευής πυροσβεστήρων, στο Σχηματάρι

Μάχη δίνει με τις φλόγες η Πυροσβεστική, καθώς ξέσπασε φωτιά σε εργοστάσιο στο Σχηματάρι...

Ισχυρή σεισμική δόνηση στο Ηράκλειο Κρήτης, ιδιαίτερα αισθητή στην Ιεράπετρα

Σεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τις 22:30 στο Ηράκλειο...

Ζητάνε με εξώδικο να μη γίνει ο ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο της Χίου

Εξώδικο στον δήμο Χίου και στον διοικητή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χίου, έστειλαν κάτοικοι του...

«Στο σημείο του δυστυχήματος κάναμε τον σταυρό μας και κοιτάξαμε ψηλά…» – «Λύγισαν» οι...

Οι εμπορικές αμαξοστοιχίες επέστρεψαν στις ράγες ένα μήνα μετά το τραγικό, πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα...

Ενα βιβλίο για το ΟΧΙ του λαού στις «Πρέσπες»

Το χρονικό των πανεθνικών συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία με την πένα του δημοσιογράφου και ιδιοκτήτη του Βεργίνα ΤV Στέργιου Καλόγηρου

Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Οι τυχεροί αριθμοί στην αποψινή κλήρωση του Τζόκερ είναι οι εξής: 3, 4, 8,...

Το δράμα της Όλγας: «Μετατοπίστηκε 13 χιλιοστά ο εγκέφαλός της» – Οργή για την...

«Ούτε μιλάει, ούτε να εξυπηρετηθεί, ούτε τίποτα. Δεν μπορεί να περπατήσει. Μόνο ο θεός ξέρει πότε θα γίνει καλά», λένε οι γονείς της

Οριστικά εκτός φυλακής ο μεσίτης που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα στην υπόθεση θανάτου του Ζακ...

Ραγδαίες είναι οι δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση του ξυλοδαρμού μέχρι θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου.Όπως...

Πάσχα 2023: Την Πέμπτη 6/4 ξεκινά το εορταστικό ωράριο – Ανοιχτά τα μαγαζιά την...

Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα, για την εορταστική περίοδο του...

Καταγγελίες για απόπειρες παρενόχλησης και αρπαγής μαθητών σε σχολεία της Τούμπας

Άνδρας μεγάλης ηλικίας κυκλοφορεί με ένα μαύρο αυτοκίνητο έξω από τα δημοτικά σχολεία της...

ΕΥΔΑΠ: Το παρασκήνιο μίας δήθεν «πανικόβλητης» επιστολής

*Αναδημοσίευση από datajournalists.co.ukΛίγα 24ωρα μετά από την τραγωδία στα Τέμπη, ένα έγγραφο που υπογράφει...

Νέα πιάτσα ναρκωτικών, κάτω από το Συμβούλιο της Επικρατείας!

Του Γιώργου Αποστολόπουλου*Μέσα στη Στοά του Αρσακείου πάνω από την οποία βρίσκεται το ΣτΕ...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το χαστούκι της κυρίας Θάνου

Στην κλασική ταινία «Σάντα Τσικίτα» η Νοτιοαμερικάνα χορεύτρια Μαρκέλα (Κ. Λαμπροπούλου) φωνάζει στον τυχαίως ευρεθέντα μπροστά της Φώτη Φαγκρή (Β. Λογοθετίδη) διάφορα ακαταλαβίστικα. Ο...

Ο Νεκτάριος Κυρκόπουλος «έφαγε» ισλαμικό μπούλινγκ για τον σταυρό από το Άγιον Όρος

Ζήτησαν από τον Νεκτάριο Κυρκόπουλο να βγάλει τον σταυρό που φορούσε στα γυρίσματα πακιστανικού σίριαλ, που θα παιχτεί στο Netflix.Από τον Ηλία Μαραβέγια«Επαθα...

Δανάη Κούστα: Η καλλονή κόρη του Γιάννη Κούστα σε σπάνια δημόσια εμφάνιση

Η κόρη του Γιάννη Κούστα και της πρώην συζύγου του Σοφίας Γιαννακοπούλου, Δανάη Κούστα είναι μια εντυπωσιακά όμορφη κοπέλα και την είδαμε σε μια...

Βατερλώ Μητσοτάκη στο Γέρακα!

Στην πλατεία του Γέρακα βρέθηκε το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πήγε σε γνωστή καφετέρια για να συναντηθεί με πολίτες. Βέβαια, τα πράγματα...

Σκληρές εικόνες: Τον μαχαίρωσε μέχρι θανάτου επειδή του είπε να μην καπνίζει μπροστά στο παιδί

Άγριο φονικό σημειώθηκε έξω από καφετέρια στον Καναδά, όταν ένας άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε άλλον πελάτη, επειδή του ζήτησε να μην καπνίζει μπροστά...

Το δράμα της Όλγας: «Μετατοπίστηκε 13 χιλιοστά ο εγκέφαλός της» – Οργή για την ποινή-χάδι στον νταή της Αργυρούπολης

«Ούτε μιλάει, ούτε να εξυπηρετηθεί, ούτε τίποτα. Δεν μπορεί να περπατήσει. Μόνο ο θεός ξέρει πότε θα γίνει καλά», λένε οι γονείς της

«Με βίασε επειδή ξεκίνησα δουλειά» – Σοκάρει η 45χρονη που έπεσε θύμα άγριας κακοποίησης από τον σύζυγό της

Την απόλυτη φρίκη βίωνε στα χέρια του συζύγου της μια 45χρονη γυναίκα στο Κερατσίνι, η οποία  χθες έφτασε έντρομη στο ΑΤ της περιοχής της...

Το αποφάσισε: Πού θα είναι υποψήφιος ο Βασίλης Καρράς

Μετά την περιπέτεια της υγείας του και επιστρέφοντας ανανεωμένος και αδυνατισμένος, ο αγαπημένος τραγουδιστής Βασίλης Καρράς πήρε την απόφαση να ασχοληθεί ενεργά με τα...

NEWSROOM