Συντριβή αεροσκάφους στην Ανδραβίδα: Άκαρπες οι ολονύχτιες έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του μοιραίου Phantom

Κορυφώνεται η αγωνία για τον αγνοούμενο σμηναγό - Στρατιωτικές φωτοβολίδες έδιναν φως στο σημείο για τουλάχιστον 20 λεπτά η καθεμιά για να μπορούν τα σκάφη του Λιμενικού να ερευνούν

Must Read

Κανένα ίχνος του 31χρονου Σμηναγού, Ευστάθιου Τσιτλακίδη, του κυβερνήτη του F-4 Φάντομ, το οποίο έπεσε χθες το πρωί, Δευτέρα 30/1, σε θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας.

 






Οι έρευνες συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα προκειμένου να βρεθεί ο κυβερνήτης του F-4 Φάντομ, το οποίο ανήκε στην 117 ΠΜ της Ανδραβίδας. Άγνωστα παραμένουν τα αίτια της πτώσης του Phantom F4. Τεχνική βλάβη, λάθος του χειριστή ή ένα απρόοπτο γεγονός; Στην περιοχή όπου κατέπεσε το μοιραίο Phantom επιχειρούν ένα C-130, το οποίο ρίχνει φωτοβολίδες με τις οποίες φωτίζεται η περιοχή των ερευνών, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο τα πλωτά μέσα του Λιμενικού, ενώ ελικόπτερα Super Puma και S-70 εναλλάσσονται μεταξύ τους κατά τη διάρκεια τη νύχτας, σκανάροντας όλη την περιοχή. Οι έρευνες θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σημείο στο οποίο κατέπεσε το αεροσκάφος από την 338 Μοίρα Δίωξης Βομβαρδισμού που εδρεύει στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, έχει βάθος 1.000 μέτρα.

 






Οι εκτιμήσεις για τεχνικό πρόβλημα

Σύμφωνα με τον αντιπτέραρχο E.A. Κωνσταντίνο Ιατρίδη, πιθανά αίτια της πτώσης, σημειώνει πως αυτά είναι «είτε να έχει κάποια βλάβη το αεροπλάνο και να μην πρόλαβαν να αντιδράσουν, είτε να επηρεάσει ο καιρός, η θάλασσα, η χαμηλή ορατότητα, είτε ακόμα και ένα πιθανό σφάλμα χειριστή».

Την εκτίμηση ότι το μαχητικό αεροσκάφος F-4 που κατέπεσε νότια της Ανδραβίδας, αντιμετώπισε τεχνική βλάβη εξέφρασε ο αντιπτέραρχος ε.α. Βασίλης Γεωργούσης. Συγκεκριμένα είπε μιλώντας στην ερτ: «Υποθέτω λόγω του σημείου πως ήταν σε κάθοδο προς το αεροδρόμιο, λόγω του τεχνικού προβλήματος, επιδεινώθηκε η κατάσταση, και σε ασφαλές ύψος το εγκατέλειψαν. Μπορεί να είναι βλάβη κινητήρα, βλάβη πηδαλίου ή στα υδραυλικά συστήματα». Από την μεριά του ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης, σύμβουλος ασφαλείας πτήσεων, τόνισε ότι όλα τα ενδεχόμενα που οδήγησαν στην πτώση εξετάζονται. «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, ούτε τεχνική βλάβη, ούτε απρόοπτο, ούτε ανθρώπινο λάθος. Ό,τι έγινε, έγινε πάρα πολύ γρήγορα, σε χαμηλή πτήση με αεροπλάνο που δεν έχει τους αυτοματισμούς που υπάρχουν σε άλλα αεροπλάνα». Ενώ σύμφωνα με τον κ. Καραϊωσηφίδη, το αεροσκάφος «για να πετάει σημαίνει ότι είναι ασφαλές». 

 






Το χρονικό της τραγωδίας

Τα δυο F-4 Phantom απογειώθηκαν στις 10:15 το πρωί, για την εκπαίδευση των ιπταμένων στη ναυτιλία σε χαμηλό ύψος μέχρι τα 300 πόδια, δηλαδή περίπου 100 μέτρα πάνω από ξηρά και θάλασσα. Άγνωστο γιατί, το ένα βομβαρδιστικό κατέπεσε στις 10:30 από χαμηλό ύψος στα νερά του Κατάκολου, μόλις 8 ναυτικά μίλια από την ακτή του κόλπου και 25 από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας. Σημειώνεται ότι τα F-4 Phantom ανήκουν στην 2η γενιά αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, επιχειρούν από την 117 πτέρυγα μάχης και ανήκουν στην 338 μοίρα «Άρης». Παρά τα χρόνια τους από το 1974, παραμένουν σε επιχειρησιακή κατάσταση και μετέχουν σε όλες τις ασκήσεις, εθνικές και συμμαχικές.

 


Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας: Αυτός είναι ο νεκρός συγκυβερνήτης

«Μαύρη» μέρα για την Πολεμική Αεροπορία, καθώς ο 29χρονος Υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας, ανασύρθηκε νεκρός μετά την πτώση του μαχητικού αεροσκάφους F-4 Phantom. Πρόκειται για τον συγκυβερνήτη του F-4 Phantom της 338 Μοίρας, το οποίο εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση έχοντας απογειωθεί νωρίτερα από την 117 Πτέρυγας Μάχης στην Ανδραβίδα. Ο Υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας αν και νεαρός σε ηλικία, θεωρούνταν ικανότατος χειριστής και με προοπτικές. Ο 29χρονος Υποσμηναγός είχε καταγωγή από την Αρκαδία και το μεγάλο του όνειρο από μικρό παιδί ήταν να γίνει Ίκαρος. Δυστυχώς, η μοίρα του έπαιξε πολύ άσχημο παιχνίδι, με τον ίδιο να είναι γραφτό να μπει στο πάνθεον των Ιπταμένων ηρώων.

 

 





Διαβάστε ακόμα:

Συντριβή F-4 Phantom: Οι τελευταίες στιγμές πριν από την πτώση του αεροσκάφους – Τα πιθανά σενάρια της τραγωδίας

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This