Μυστήριο οι συνθήκες πτώσης του Phantom F-4: Επικίνδυνη άσκηση σε χαμηλό ύψος ή βλάβη;

Must Read

Την ώρα που η αγωνία κορυφώνεται στο πανελλήνιο καθώς ακόμα δεν έχει εντοπιστεί ο 31χρονος σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης ο οποίος ήταν ο κυβερνήτης του μοιραίου Phantom F-4 άλυτο μυστήριο συνεχίζουν να παραμένουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες το αεροσκάφος οδηγήθηκε στην πτώση χθες το πρωί ανοιχτά της Ανδραβίδας.

Η άσκηση σε χαμηλό ύψος

Όπως έχει γίνει γνωστό το Phantom έπεσε κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης. Ήταν μία άσκηση «χαμηλής ναυτιλίας», που σημαίνει ότι γίνεται σε πολύ χαμηλό ύψος και πάντα υπάρχουν πραγματικά κίνδυνοι να σημειωθεί ατύχημα.  Παράλληλα, περιλαμβάνουν υψηλές ταχύτητες, μεγάλη κλίση, μεγάλες στροφές και αρκετά G.Να σημειωθεί πως το αεροσκάφος κατέπεσε με 800 χλμ την ώρα γεγονός που σημαίνει πως είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα.

Πηγές του ΓΕΑ αναφέρουν πως η πτήση που έκαναν οι δύο πιλότοι ήταν στα 300 πόδια ύψος, δηλαδή 100 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτό σημαίνει ότι αν υπάρχει βλάβη δεν θα υπάρχει επαρκής χρόνος αντίδρασης ειδικά από την πίεση που ασκείται στο πιλότο.

Σύμφωνα με πηγές από την αεροπορία που μίλησαν στο OPEN, οι ασκήσεις αυτές γίνονται με στόχο την εξοικείωση των ιπτάμενων σε δύσκολες συνθήκες,  ώστε αν οι πιλότοι βρεθούν ποτέ  σε αντίστοιχη κατάσταση να γνωρίζουν τι να κάνουν.

 



 

 

«Το Phantom είχε χαλάσει πριν δύο μήνες»

Μια άλλη πτυχή της τραγωδίας έφερε στο φως ο πατέρας του 29χρονου υποσμηναγού, Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός χθες μετά την πτώση του αεροσκάφους.

Μιλώντας στο Action24 ανέφερε πως ένα Phantom που οδηγούσε ο γιος του είχε αντιμετωπίσει μηχανική βλάβη  προ διμήνου και χρειάστηκε να προχωρήσει σε αναγκαστική προσγείωση στην Κρήτη.

«Χαλάει το αεροπλάνο πάνω από την Κρήτη, κάνει αναγκαστική προσγείωση στην Κρήτη. Πήγαν το φτιάξαν οι τεχνικοί. Δέκα χρόνια πιλότος, ήταν το πρώτο δείγμα ανησυχητικό, για μένα. Ανησυχούσα. Πετούσε βράδυ, ειδικά τα βραδινά δεν μπορούσα να ησυχάσω. Συνέβη το μοιραίο τώρα.

Προ διμήνου – τριμήνου, γεγονός που με είχε θορυβήσει. Ήταν αυτός κυβερνήτης μετά από κάποια αναχαίτιση γιατί δεν ξέρω και λεπτομέρειες. Μου το ανέφερε 15 μέρες μετά, το αεροπλάνο χάλασε στον αέρα. Πάντα Phantom πετούσε. Του λέω γιατί δεν πήγες στα Rafalle, μου λέει, “δεν είναι ώρα ακόμη”», είπε ο πατέρας του αδικοχαμένου πιλότου.

 



 

Τι είδε ο κυβερνήτης του πρώτου Phantom

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του κυβερνήτη του πρώτου F-4 Phantom ο οποίος είδε με τα μάτια του τη συντριβή του μοιραίου μαχητικού.

«Στη διάρκεια μιας παρατεταμένης στροφής κι ενώ πετούσαμε σε ύψος 300 ποδών περίπου, γύρισα το κεφάλι μου να δω τον No2, αλλά δεν τον είδα. Ξανακοίταξα προς τα κάτω και είδα μια έκρηξη, μια φωτιά στη θάλασσα», ανέφερε χαρακτηριστικά μετά την προσγείωσή του στους συναδέλφους του.

Δείτε επίσης:

«Λύγισε» ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ: «Κάθε παιδί είναι και της Πολεμικής Αεροπορίας»- Τι λένε ο δήμαρχος και οι κάτοικοι στο χωριό του σμηναγού

Συγκλονίζει ο πατέρας του νεκρού υποσμηναγού Τουρούτσικα: «Μου έλεγε δεν με ενδιαφέρει αν πεθάνω»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This